piata cibin

Te-ai gândit cum ar fi să poți plăti cu cardul la piață?

3 minute • Ana-Maria Udriste • 15 iunie 2019


Recunosc, una din problemele de a fi ”cashless” (adică de a funcționa în principal pe banii din card, iar nu cu ce ai în buzunar), este că pierzi uneori șansele de a te bucura de micile plăceri ale vieții, precum o gumă sau o pungă de pufuleți de la magazinul din sat sau cumpărăturile la piață. De aceea tindem să ne facem cumpărăturile în super/hypermarket – că e mai comod.
Fiind acum în Iași cu proiectul ”Servicii de consiliere juridică pentru victime ale unor abuzuri sau nereguli din administrație și justiție”, am trecut de multe ori pe lângă piață și mi-aș fi luat ceva de pe acolo, dar mi-am dat seama că în portofel am doar … cardul.
Ei bine, Patria Bank, împreună cu Asociatia Administratorilor de Piete din Romania (AAPR), implementează un proiect pilot în piața Cibin din Sibiu prin care într-o primă fază vei putea plăti cu cardul la 30 de comercianți agricoli.
”Programul-pilot îşi propune să aducă în atenţia consumatorilor şi producătorilor beneficiile introducerii plăţii cu cardul şi, totodată, să genereze o mişcare amplă la care ulterior să adere şi alte pieţe, transformând plăţile electronice în normalitate. Proiectul va continua până în luna octombrie, numărul de POS-uri instalate urmând să crească pe parcursul verii”, se arată în comunicatul celor de la Mastercard, partener în acest proiect.
Producătorii agricoli vor primi un pachet ce include un POS şi un card, pentru a fi competitivi în fața consumatorilor, oferindu-le posibilitatea plății cu cardul. Ulterior plății, producători vor putea folosi banii colectați prin POS ca de pe orice card normal, pentru achitarea diverselor cheltuieli. Prin această măsură se urmărește determinarea creșterii cumpărăturilor de produse locale și se atacă segmentul persoanelor care încep să facă cumpărături preponderent prin card.
„Prin acest proiect, ne-am propus sa ii atragem la piata tocmai pe cei care nu o frecventeaza de obicei. Este vorba despre romanii care preferă cardul atunci când fac plati, dar care sunt, in acelasi timp, interesati si de a manca mai sanatos. Teoretic, este un program sezonier care va fi derulat intre martie si octombrie, pe parcursul lunilor de recolta, dar in functie de oferta producatorilor, acesta poate fi extins pe intreaga perioada a anului”, a declarat Teodor Ioan Birt, Presedinte AAPR, Director General „Piete Sibiu”.
Asta vine după ce în februarie anul trecut Sibiu a fost primul oraș din România unde puteai plăti biletele de autobuz contactless, prin intermediul cardului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *