Agatha Christie

Te-ai gândit să mai citești și altceva în afară de cărți de drept?

5 minute • Ana-Maria Udriste • 13 iunie 2019


Începem printr-o notă de umor – fie că ești în sesiune, fie că citești/scrii câteva sute de pagini pe zi ca jurist, știm că numai să mai citești nu ai chef. Însă, câteodată te poți relaxa citind chestii care să aibă legătură cu dreptul, dar nu neapărat. Și tot vine perioada concediilor, când toți ne facem o poză la mare/munte cu câte o carte, nu?

1. Sapiens – o scurtă istorie a omenirii


Sapies nu mai are nevoie de descriere – este bestseller mondial, a făcut vâlvă, a rupt topurile. Dar ce probabil nu știi din review-uri este că în carte se abordează foarte mult probleme sociologice, de relaționare și de organizație socială (inclusiv din punct de vedere a normelor – altfel zis pompos, legi).  Dacă o citești cu ”ochii deschiși”, vei putea înțelege uneori de ce persoanele cu care interacționezi au anumite comportamente și răspunsuri și cum îi poți aborda, pentru că ai o istorie în spate care explică ce impact au avut de-a lungul timpului.

2. Înțelepciunea psihopaților


Se spune că în fiecare avocat se ascunde un mic psihopat. Gândește-te doar la câte moduri te gândești de minim 10 ori pe zi să îți ”faci veacul” șefului, clientului, judecătorului, persoanei de la arhivă, funcționarului public sau portalului de la Registrul Comerțului care merge când are chef (de viață).
Ce (poate) nu știi este că psihopații sunt și persoane foarte inteligente. Iar dacă ai ajuns la concluzia că ai caracteristicile pentru a fi un psihopat, atunci îți recomandăm și …

3. ABC-ul psihopatului 2. O viață mai bună.

E greu să fii psihopat, știm asta. Mai ales de zi cu zi, când trebuie să fii temperat. Noi am scris un review despre ABC-ul psihopatului de succes. Dar asta e mai bună. Dacă nu poți scăpa de gândurile zilnice despre găsirea celor mai bune de tortură pentru colega ce are unghii cu gel și dă în tastatură de zici că este un beat al anilor `80, învață măcar cum să-ți faci viața mai bună.

4. Inteligența erotică. Ediția a 4-a.


Pentru că știm cât de mult muncesc persoanele din domeniul juridic, fără să glumim prea mult pe tema asta, una din probleme majore care apar pe parcursul unei relații este privind erotismul și viața sexuală de cuplu. Autoarea te invită la o discuție sinceră în care să te gândești la problemele apărute și cum le remediezi, fiind mai mult o carte despre autocunoaștere, decât despre consilier. Totuși, dacă ai călcat ”pe bec” cu un coleg/ă de muncă în teambuilding-ul de la începutul verii sau la ieșitul de vineri seară, poți arunca un ochi și pe regândirea infidelității.

5. Arta subtilă a nepăsării


În strânsă legătură cu trebuile de mai sus, învățăm că de aici că sloganuri celebre precum ”schimbarea începe cu tine”, ”când viața îți dă lămâo, fă limonadă” sau ”hai să fie bine ca să nu fie rău” și ”stay positive” sunt un mare fâs și că mai bine începi să ai o altă abordare, mai pragmatică.
De citit mai ales la prima cafea, de avut pe birou când urlă șeful la tine și pe wc-ul de dimineață pentru un tranzit mai eficace.

6. Jack Spintecătorul & Prințul Dracula

Știm că s-au tot scris cărți despre cărți, însă aici este cu accent pe partea legală și criminalistică, presarată cu o doză de umor, niște drame de iubire și aventuri. Iar despre castelul Bran, ce să mai zicem. Nici nu știai câte secrete ascunde. De digerat ușor, lângă un Prosecco rose.

7. Agatha Christie


Se zice că nu poți da greș cu un roman de Agatha Christie. Asta că tot vorbeam de psihopați, gândiți-vă că Agatha a scris peste 68 de cărți polițiste din bucătăria ei, printre cuțite. Iar la multe din crimele de acolo nu te-ai fi gândit vreodată. Ce o fi zis soțul ei?
Îți propunem și următorul exercițiu de imaginație: când citești o carte, gândește-te cum ar răspunde personajele de acolo conform dreptului român. Noi am făcut asta pe Crima din Orient Expres – cum ar fi raspuns penal autorii?.
Sau dacă vrei ceva light, de vară, pe romantism, poți citi clasicele Sidney Sheldon – doar mamele noastre aveau biblioteca plină de ele.

8. John Grisham


Tot din categoria, cărți de citit pe plajă, John Grisham este un clasic ce nu trebuie ratat.

9. Traian Tandin – Pe urmele ucigașelor

Dacă cumva te-a supărat că nu ți-a adus flori de aniversarea celor 3 săptămâni, știi ce ai de făcut.

10. Traian Tandim – Infractori ghinioniști


Și ai totuși grijă să scapi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *