pexels dominika roseclay 2727413 1

Trotinetele și piatra filosofală 🛴🛴

11 minute • Tiberiu Popa • 28 iulie 2022


Un nou mod de deplasare a devenit din ce în ce mai celebru în ultima vreme. Din varii motive, unele ce țin de confort, altele de accesibilitate sau chiar de protecția mediului, trotinetele, în special cele electrice, au devenit opțiunile multor persoane (în special corporatiști, în spirit de glumă) pentru a se deplasa la muncă, prin parc sau chiar pentru a-și realiza propria…afacere. 🤑🤑

În această situație am putea spune că dorința acerbă pentru trotinete ar trebui să ne bucure – mai puțină poluare, mai mult sport, oameni mai fericiți și mai dinamici. Ei bine, pentru orice lucru bun, apar măcar o situație negativă – multe accidente și, din păcate, unele fatale.

Dar, hei! Un motiv personal pentru care aș utiliza trotinetele este pentru că nu mă mai pot da jos rapid din STB🚎 când văd controlorii în stație pentru că nu mai poartă uniforma – vestele albastre.

Celebritatea aduce și un set de responsabilități

Pentru că au devenit din ce în ce mai prezente în viața noastră – fie că avem propria trotinetă, fie că o utilizăm prin aplicații de genul Uber, Bolt sau altele – trotinetele au fost supuse reglementărilor legale în materia de circulație pe drumurile publice. Până la urmă, când dai de celebritate, trebuie să fii supus și unor obligații de conduita, nu-i așa, trotinetelor?

De ce trebuie să existe reguli pe trotinetă?

Regulile de conduită transpuse prin norme de drept nu sunt niște elemente abstracte și extrinseci societății și persoanelor. Pentru același motiv pentru care există reguli de circulație cu automobilele, așa trebuie să existe și pentru trotinete. Nu sunt puține momentele când vedem în trafic bicicliști, persoane pe scooter și, mai nou, chiar pe trotinete.

Pentru buna circulație a traficului, conducătorii de trotinete trebuie să respecte un set de reguli – acest set vine a proteja atât participanții traficului, cât și trotinistul – dacă există acest cuvânt, mă bucur, dacă nu, tocmai l-am inventat eu.

Definiții, definiții, definiții, mii de definiții

Când o nouă realitate socială se formează, elementelor acesteia trebuie să le găsim și o definiție, nu de alta, dar să știm exact ce înseamnă și să evităm fentările de lege. Așadar, prin actul legal al Guvernului, anume Ordonanța de urgență (Noi doar d-ăstea știm să dăm?) nr. 13 din 4 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumuri publice (mi-am ținut respirația 30 de secunde până să scriu toată denumirea), s-a dat o definiție legală trotinetei.

Pe scurt, Guvernul a făcut o descriere a ceea ce înseamnă trotinetă electrică (A celei fără motor electric încă nu, dar o putem deduce prin analogie). Trotinetele „propulsate prin forță musculară” (adică alea la care dai din picior de zici că ai făcut moldamin) încă nu au o reglementare legală propriu-zisă. Poate și pentru că e puțin probabil să prinzi o viteză considerabilă cu acestea, pe lângă faptul că sunt, în general, jucării pentru copii și, în consecință, de dimensiuni mici, spre deosebire de cele electrice.

În acest sens, o trotinetă electrică este un vehicul cu două sau trei roți și ghidon. Ea este utilizată pentru transportul unei singure persoane (vă rog, nu mai mergeți toată familia pe o singură trotinetă) și poate avea sau nu loc de șezut. Mai sunt câteva informații tehnice referitoare la înălțimea punctului de ședere. Ce e esențial vine în legătură cu viteza minimă și cea maximă a trotinetelor electrice – aceasta trebuie să fie mai mare de 6 km/h, dar să nu depășească 25 km/h. Acestea trebuie, bineînțeles, să aibă motor electric, altfel nu mai sunt electrice.

Ce bine că trotinetele de la Bolt sau Uber sunt limitate la 25 km/h din setări. Uite, trotineta asta ajunge la 115 km/h. Nu știu cum te mai ții de mânere, dar mna.

Vreau o trotinetă electrică de Crăciun, oare am voie să circul cu ea?

Sursă foto: Pexels

Ca să vezi, nu oricine poate conduce trotinete electrice. Evident, poți să-ți achiziționezi una sau să primești un cadou, dar dacă nu îndeplinești condițiile, poți s-o păstrezi în boxa blocului sau în curte – în propria ta curte sau unde nu e drum public (poligon, de exemplu, sau pe câmp la țară) poți să te joci cu trotineta electrică chiar dacă nu îndeplinești condițiile.

Conform legii, poți conduce o trotinetă electrică doar dacă ai împlinit vârsta de 14 ani. Dacă nu ai 14 ani, poți liniștit să te plimbi cu trotineta de picior pe afară, dar nu pe carosabil (adică nu pe unde circulă mașinile). Trotineta de picior nu e vehicul în accepțiunea Codului rutier (adică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice), deci poți să te plimbi cu ea și pe trotuar, dar recomandat e să fii pe pistele de bicicletă, unde acestea există.

Se mai pune problema și achiziției unei astfel de trotinete, nu-i așa? Ei bine, lucrurile sunt simple dacă ești major – ai capacitate deplină de exercițiu (asta dacă nu ești pus sub interdicție – care și aceasta a fost declarata neconstituțională, codul civil fiind modificat chiar de curând, dar asta e subiectul altui articol), deci poți să-ți cumperi singur o trotinetă. Dacă ești minor, treburile se complică puțin. Articolul 41 din Codul civil spune că actele juridice ale minorului cu capacitate de exercițiu restrânsă (deci de la 14 ani până la 18 dacă nu ai dobândit capacitate de exercițiu anticipată, adică la 16 ani, dar e alt amănunt care va face obiectul altui articol bla bla) se încheie de către minor cu acordul părinților sau tutorelui – pe scurt, îți cumperi tu singur trotineta, dar trebuie să fie de acord ai tăi.

Dacă nu ai încă 14 ani, doar părinții pot să-ți cumpere trotinetă electrică, dar nu vei avea ce face cu ea până la 14 ani.

Am 14 ani și sunt gata să înfrunt lumea

Ai făcut 14 ani, congrats! Scoți trotineta electrică sau închiriezi una de la Uber (Bolt nu prea, ei au o politică internă care interzice minorilor să circule cu trotinetele lor – Ciudat este că în aplicație scrie că trebuie să ai minimum 16 ani, dar în Termeni și condiții este stipulat că trebuie să fii major) și te duci să te plimbi prin lume.

Dar trebuie și acum să mai îndeplinești și alte reguli.

În primul rând, o regulă esențială ține de protecția trotinistului (îmi place termenul). Conform Codului rutier, orice persoană sub 16 ani este obligată să poarte cască de protecție, dar doar când te plimbi pe carosabil – dacă ești pe pista de biciclete nu ești obligat.

Ca să vezi, trebuie să acorzi și prioritate pietonilor. Ce sunt pietonii, clar nu trebuie să întrebăm șoferii de BMW.

Pietonii sunt persoanele care se deplasează pe jos, ca să vezi, însă there is more. Conform legii sunt asimilate pietonilor, deci le dăm prioritate, și persoanele care conduc scaune rulante de construcție specială (scaunele cu rotile, pe scurt, pentru persoanele cu dizabilități), persoanele care circulă pe role sau patine fără autopropulsie (deci dacă au role cu motor, nu mai sunt pietoni și respectă și ei dispozițiile codului rutier), precum și cei care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și au motor electric – acele scaune electrice cu roți pentru persoanele fără picioare sau paralizate.

Și pentru a fi siguri că nu există loc de interpretare, nici sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive nu poți să fii – uite aici un mic articol.

Este de la sine înțeles că trotinetele trebuie să aibă frâne eficace, să aibă sistem de iluminat amplasat pe roți care, în mișcare, formează un cerc continuu. La fel, trotinetistul trebuie să poarte vestă reflectorizantă

O regula interesantă este că trotineta trebuie să mențină mereu contactul cu solul, deci fără flipuri sau sărituri cu trotineta asemănătoare cu cele de pe skateboard.

Unde mă pot deplasa cu trotineta electrică?

pexels kat smith 551581
Sursă foto: Pexels

Trebuie să înțelegem că trotinetele electrice nu sunt autovehicule (mașini) și, prin urmare, sunt mai periculoase pentru trafic – Nu pentru că ar fi nesigure, ci pentru că sunt de dimensiuni mai mici iar accidente se pot petrece.

De aceea, Guvernul a reglementat locurile pe unde pot circula trotinetele electrice.

Este obligatoriu ca trotinetele să circule pe pista de biciclete acolo unde aceasta există. În lipsa acesteia, circulația este permisă numai în sectoarele de drum unde viteza maximă admisă a vehiculelor e de 50 km/h.

Este interzisă circulația pe trotuar a acestora, cu excepția acelor zone unde pe trotuar există pistă de bicicletă – zona Kogălniceanu – Eroilor, de exemplu.

Pe sectoarele de drum unde există interdicția pentru biciclete, nici trotinetele electrice nu pot circula.

Ninge, plouă, e polei pe jos. Pot să mă plimb de nebun cu trotineta? Ei bine, nu, nu poți. Există interdicție expresă că nu se poate circula pe partea carosabilă este acoperită de polei, gheață sau zăpadă. Legea interzice doar circulația pe partea carosabilă în aceste condiții. Dacă ești pe pista de biciclete, you are safe!

Ultima, dar nu cea din urmă interdicție se referă la localitățile în care nu funcționează iluminatul public. Nu există stâlpi de iluminat, din păcate nu te poți deplasa legal cu trotineta.

Unde pot parca o trotinetă? Sau o pot arunca pe oriunde?

Se mai pune întrebarea, unde pot parca o trotinetă?

Mai bine enumerăm locurile unde nu se poate parca o trotinetă electrică. În dispozițiile OUG nu sunt prevăzute expres locurile, însă acestea reies din circulația normală și cu bună-credință a trotinetelor, precum și din regulamentul de utilizare a trotinetelor.

Este, astfel, interzisă staționarea sau amplasarea trotinetelor electrice pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 m, pe toată lungimea stațiilor de transport în comun și în perimetrul acestora pe o distanță de 25 de metri față de acestea, în zone de acces pentru autovehicule și pietoni, în intersecții și la mai puțin de 10 m de acestea etc. Lista nu e exhaustivă, însă le poți descoperi în regulament. Tot ce trebuie să reții este că atât timp cât ești rezonabil și respecți normele uzuale de conduită, ești în siguranță.

Ah, da! Trebuie să respecți și aria geografică de parcare a aplicațiilor de închiriat trotinete. Aceste zone sunt reglementate intern de fiecare companie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectate.

Concluzie – Trotinetele sunt faine

La final, trebuie să înțelegi că reglementările acestea sunt în avantajul tuturor. Pentru a exista armonie și pentru a nu ajunge în situații crunte și chiar tragice, aceste reguli trebuie respectate. Știu, poate e amuzant să faci trick-uri cu trotineta, dar le poți face și într-un poligon sau pe câmp.

Până data viitoare, urcă-te pe trotinetă și ai grijă de tine!

Ce trebuie imperativ să reținem este că:

  • Trebuie să ai 14 ani ca să poți circula cu trotineta electrică
  • Poți să o conduci pe pistele de bicicletă sau pe carosabil, doar excepțional pe trotuar
  • Nu poți transporta alte persoane cu trotineta – doar tu.
  • Nu te urci băut nici la volan, nici la ghidon
  • Asigură-te că trotineta funcționează corect și are toate dotările tehnice necesare
  • Respectă regulile de circulație și de bun simț

Poză preluată de pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *