ertgyuhiji 1

Cum urmărim procesul legislativ al unei legi?

3 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 11 februarie 2021


Dacă nu știai cum reușește o propunere legislativă să devină o lege, îți spunem că este asezonată cu voturi (multe), avize, amendamente, plimbări de la o camera la altă & co. Toate aceste etape necesită timp, în funcție de complexitatea propunerii – dar despre procesul legislativ am explicat mai multe aici. Este un infografic care prezintă, sintetic, tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect. De asemenea, tot în legătură cu Parlamentul, avem un crash course în care atingem subiecte precum ce este acesta, delegarea legislativă, tipuri de legi, vot.

Dacă prima camera sesizată este Camera Deputaților…

În acest caz, primul pas este să accesăm site-ul acestei camere și vom ajunge chiar aici, pe prima pagină.

urmarire proces legislativ

Mai departe, vom accesa secțiunea Activitate parlamentară ca să ajungem la Urmărire proces legislativ.

urmarire proces legislativ

Fiind la secțiunea Urmărire proces legislativ, vom observa că există o lista a tuturor inițiativelor din 1996 până în prezent.

urmarire proces legislativ

Să mergem pe inițiativele legislative înregistrate la Camera Deputaților în anul 2020. Putem observă că ni se furnizează informații importante în dreapta în legătură cu stadiul în care se află.

urmarire proces legislativ

Cea mai recentă propunere legislativă este cea de la nr.678 – Propunere legislativă privind protecţia, siguranţa şi securitatea în unităţile de învăţământ preuniversitar care a fost înregistrată pe 23.11.2020.

urmarire proces legislativ

Camera decizională va fi Senatul, iar toate etapele prin care propunerea va trece vor fi prezentate în Derularea procedurii legislative. După cum poți observă, se specifică cine a fost inițiatorul/inițiatorii, expunerea de motive și formă inițiatorului. De altfel, un lucru bine de știut este că și tu poți transmite o propunere cu privire la această inițiativa legislativă, completând formularul Trimite propunere și respectând termenul limita.

Momentan, această propunere așteaptă avize din partea mai multor organe precum Consiliul Economic și Social sau Consiliul Legislativ, fiind abia la început de drum.

Dacă mergem la propunerea legislativă de pe locul 120 – Propunere legislativă pentru modificarea lit.d), alin.(1) al art.260 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, putem observă că această și-a încheiat drumul plin de peripeții și a fost promulgată că Legea nr.83/2020.

urmarire proces legislativ
urmarire proces legislativ

Putem ascultă chiar stenogramele ședinței finale din cadrul Camerei Deputaților.

Dacă prima camera sesizată este Senatul…

Vom accesa site-ul și vom merge către Procesul legislativUrmărire proces legislativ.

Față de site-ul Camerei Deputaților, la Senat va trebui să introducem datele pentru a identifica propunerea legislativă care ne interesează. Să presupunem că nu știm exact numărul, dar vom caută după an, anume 2020.

La numărul 343 regăsim Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.215/2016 privind ceremoniile oficiale care a devenit Legea 86/2020. Parcursul este asemănător că cel de la Camera Deputaților, putând accesa formă inițială, cea promulgată și multe alte acte.

Atenție – în momentul în care accesezi propunerea, dacă vei da back, te va direcționa către pagină principală, adică aceea unde a trebuit să introduci anumite criterii că să poți ajunge pe pagină inițiativelor din 2020. Dacă vei reintroduce ‘2020’ ca unic criteriu, vei reveni pe ultima pagină accesată, adică pe pagină 158 în cazul de față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *