🍸 Suntem în ultima săptămână din iunie și chiar nu-mi vine să cred că deja a trecut tot timpul ăsta.

Am fost la TIFF în Cluj (pentru prima oară în viața mea) și a fost ceva incredibil. Aparent, Bucureștiul este o junglă (cu toate că nu mai stau în el de aproape 13 ani).

În altă ordine de idei, noi rămânem aici pe baricade și creștem super frumos (datorită ție și îți mulțumesc pentru asta). Dacă vrei tu (sau altcineva) să promovezi un produs, un serviciu, un studiu pe la noi #pelegale și să ajungă la 11K oameni, scrie-mi personal și răspund 🙂

Chiar, tu ce planuri ai vara asta?

⚖️ juridic

  • Se măresc impozitele: de la 5% la 8% pe dividende, crește acciza la tutun și alcool, iar impozitul pe jocuri de noroc ajunge 40%.
  • Juri Vips, un pilot junior Red Bull Racing, a fost suspendat după ce a folosit o insultă rasială în timpul unui stream Twitch. Asta ca să ne aducem aminte că nu putem spune chiar tot ce ne trece prin cap în cadrul unor streamuri live.
  • Lucrătorii Apple dintr-un magazin de lângă Baltimore au votat pentru sindicalizare, o premieră pentru locațiile de vânzare cu amănuntul ale gigantului tehnologic.
  • Un tribunal francez a menținut interdicția privind costumele de baie lungi „burkini” care a fost instituită pentru ștrandurile publice în orașul Grenoble, din sud-estul orașului.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut controlul asupra parlamentului țării, după ce coaliția sa de centru nu a reușit să câștige o majoritate de 577 de locuri la alegerile naționale. Rezultatul înseamnă că Macron, ales pentru un al doilea mandat în aprilie, se va confrunta probabil cu provocări semnificative în realizarea priorităților legislative.
  • Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a ținut primul său discurs oficial prezidențial sub formă de hologramă prin tehnologia VR. Oare în cazul președintelui Iohannis holograma ar vorbi mai repede?
  • Curtea Supremă SUA a anulat decizia Roe vs. Wade astfel încât statele federale vor începe să implementeze legislație contra avorturilor. Pe românește, statele federale pot putea alege dacă vor permite sau nu avorturile la cerere.
  • Guvernul Regatului Unit a propus noi reguli pentru a reglementa industria Buy Noy Pay Later (BNPL). Firmele BNPL vor fi obligate să efectueze verificări cu privire la solvabilitatea persoanelor înainte de a acorda împrumuturi și trebuie să utilizeze un limbaj clar și transparent în anunțuri.
  • Foștii lucrători Tesla dau în judecată compania, pretinzând că nu a dat un preaviz de 60 de zile înainte de a anunța disponibilizări, despre care Elon a spus că ar afecta 3,5% din forța de muncă a Tesla.
  • Google le-a spus angajaților că pot cere să se mute în alte birouri, după decizia de vineri a Curții Supreme care a anulat Roe v. Wade. Într-o notă internă trimisă vineri, Chief People Officer Google, Fiona Cicconi, a declarat că compania va permite „relocarea fără justificare” în cele aproape 30 de locații ale sale din SUA, inclusiv în patru state în care avortul este ilegal sau în care legile care restricționează sau interzic avortul vor intră în curând în vigoare.
  • Autorii independenți protestează împotriva politicii Amazon care permite returnarea dispozitivelor electronice pentru citit cărți Kindle în termen de șapte zile. Autorii spun că văd o creștere a numărului de returnări de dispozitive digitale după ce o provocare TikTok care încurajează practica a devenit virală.
  • SUA, Regatul Unit, Japonia și Canada interzic importul de aur rusesc. Decizia a fost luată înainte de summitul G7, în timp ce Franța, Italia și Germania, care alcătuiesc restul G7, se așteaptă să facă același lucru.
  • Două persoane au fost ucise și alte 21 au fost rănite sâmbătă, după focuri în masă în districtul de divertisment din Oslo, Norvegia

Ai auzit probabil de conceptul ”Agile”, asociat istoric cu dezvoltarea din IT. 

Tot mai multe companii, indiferent de dimensiune, pun preț pe eficiența și eficacitatea cu care iau decizii si cu care livrează. Ca să rămâi competitiv, trebuie ca rezultatul final să fie ”top notch”. Dar cum poți face asta în condițiile în care ești bombardat de e-mailuri, ai 7 liste de to-do, intri în nenumărate call-uri pe zi și mai ai și vreo 4 proiecte de gestionat? Iar dacă mai coordonezi și echipe care muncesc hibrid, deja haosul are toate ingredientele pentru a se manifesta.

Voila! Asta se numește muncă ”nestructurată”, iar abordarea de lucru Agile vine tocmai să aducă claritate în organizație și să te ajute să-ți definești și să-ți realizezi obiectivele cele mai importante. Nu e de mirare că tot mai multe companii aleg să adopte modul de lucru Agile în activitatea lor zilnică, conform studiului Ascendis. 

Pas cu pas, la început prin coexistență cu metodele de management clasice, pentru ca apoi să aleagă instrumentul potrivit pentru fiecare context de lucru specific. Aruncă un ochi pe studiul Ascendis, denumit ”Agile la puterea RO” ca să vezi noile trenduri în management organizațional.

* Ascendis este partenerul nostru în această ediție și ajută companiile să implementeze Agile în cultura lor organizațională conform specificului acestora. Poți vedea serviciile lor aici, ca să afli mai multe despre cum te pot ajuta să fii competitiv pe piață.

🕵️ interesante

  • FDA este posibil să interzică țigările electronice Juul. A interzis țigările electronice Juul pentru că nu prezentau suficiente dovezi că sunt safe pentru oameni. Este oare acesta începutul sfârșitului țigărilor electronice? Sau începe o reglementare pentru ele?
  • Imediat, Juul Labs a cerut unei curți federale de apel să blocheze temporar interzicerea FDA asupra produselor sale de vaping. Dacă s-ar acorda, ar permite companiei și comercianților cu amănuntul să continue să vândă țigările electronice până când o instanță va revizui interdicția.
  • Iar această interdicție a fost blocată.
  • De ce anumite țări din UE bagă mare pe extracția și prelucrarea de cărbuni?
  • Care este noua politică privind sportivii transgender în cadrul înotului? Pe scurt, a interzis tuturor femeilor transgender care nu au trecut la celălalt sex înainte de vârsta de 12 ani să concureze la probele de înot la categoria feminină.
  • Miercuri, președintele Biden a cerut Congresului o suspendare pentru trei luni a taxelor federale pe benzină și motorină, pe fondul prețurilor record la benzină în SUA. Administrația Biden a discutat despre întreruperea taxelor federale – 18,4 cenți pe galon pentru benzină și 24,4 cenți pe galon pentru motorină — pentru un timp. Suspendarea ar fi în vigoare din iulie până în septembrie și ar necesita aprobarea Congresului.
  • Guvernul canadian a interzis plasticul de unică folosință. Interdicția include pungi de cumpărături, tacâmuri din plastic, paie și recipiente pentru alimente greu de reciclat. Se vor face unele excepții pentru articolele care servesc scopuri medicale.
  • Administrația Biden solicită companiilor de tutun să reducă cantitatea de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență. Politica urmează să fie anunțată ca parte a unei colecții de acțiuni de reglementare în această săptămână, dar FDA ar putea dura până la un an pentru a propune o regulă înainte de a fi deschisă pentru comentarii publice. Biden a lansat o inițiativă „cancer moonshot” la începutul acestui an, încercând să reducă rata mortalității cauzate de cancer în SUA cu 50% în 25 de ani.
  • Lucrătorii feroviari din Regatul Unit au intrat în grevă, după ce discuțiile dintre sindicat și guvern s-au prăbușit. Cu doar ~20% din trenuri în funcțiune din cauza grevei, milioane de călători britanici se vor confrunta probabil cu întârzieri și anulări.
  • Mai multe despre adevărata criză din Sri Lanka, unde oamenii stau la coadă ca să ia benzină și școlile sunt online pentru că nu mai au cum să vină profesorii.
  • Netflix a concediat joi 300 de angajați, aproximativ 3% din forța de muncă totală. Compania a invocat o creștere mai lentă a veniturilor și necesitatea de a retrage cheltuielile în mai multe departamente.
  • Există oameni care urăsc să muncească de acasă.
  • Meta i-a avertizat pe angajații să nu vorbească despre decizia Roe v. Wade pe „canalele de comunicare din interiorul companiei”, au declarat surse pentru New York Times. Cum era aia cu libera exprima la locul de muncă?

🛒 e-commerce

  • Shopify și Twitter au făcut un add-on pentru a conecta magazinele cu aplicația de social media.
  • Ikea a lansat Ikea Kreativ Scene Scanner, care le permite utilizatorilor să scaneze o cameră și să creeze o replică 3D. Utilizatorii își pot elimina mobilierul existent și îl pot înlocui cu produse Ikea, astfel încât să poată vizualiza cum ar apărea în casa lor. O să fie disponibil pe site și pe Apple Store.
  • Uber Pool revine sub un nou nume. Serviciul a fost suspendat în primele zile ale pandemiei din motive de distanțare socială, dar Uber a dezvăluit noua funcție sub numele UberX Share.
  • Airbnb oferă 10 milioane de dolari gazdelor care doresc să construiască proprietăți de închiriere demne de selfie-uri și poze pe Insta, de la găuri pentru hobbit până la camere OZN. Face parte din tendința „călătoriilor experiențiale” care este în plină expansiune.
  • Shopify adaugă +100 noi funcționalități pentru magazinele online.
  • Utilizatorii de Facebook, Instagram și Messenger vor putea cumpăra haine virtuale de designer pentru avatarurile lor prin noul Meta Avatars Store. Magazinul va prezenta îmbrăcăminte de la mărci de lux precum Prada, Thom Browne și Balenciaga.
  • Influencerii britanici părăsesc platforma de cumpărături live a TikTok, TikTok Shop, potrivit Financial Times. Unii influenceri spun că plata lor a scăzut. Influencerii trebuie să țină cel puțin două sesiuni pe săptămână, cu o durată cuprinsă între 2 și 6 ore. Influencerii sunt plătiți cu „mii de lire sterline” ca taxă de bază, dar comisioanele lor au fost reduse în aprilie.

🤳 social media

  • Facebook încearcă să reducă recenziile false pe paginile de afaceri.
  • Mark Zuckerberg a lansat un videoclip care prezintă unele dintre noile prototipuri VR ale Meta.
  • LinkedIn bate monedă pe live-uri: a făcut câteva actualizări ale engagementului în cadrul LinkedIn Events, inclusiv opțiuni de comentare și răspunsuri la comentarii în flux.
  • Consiliul de Supraveghere al Facebook a declarat în primul său raport anual că Facebook ar trebui să fie mai transparent cu privire la conținutul pe care îl elimină și de ce. Consiliul a spus că compania de social media trebuie să fie mult mai deschisă cu privire la procesul său de luare a deciziilor și să ofere claritate cu privire la politicile privind discursul instigator la ură și suspendări. Facebook și-a creat Consiliul de Supraveghere, care include cadre universitare independenți și susținători ai drepturilor omului, pentru a lua în considerare deciziile de politică de moderare a conținutului și pentru a oferi recomandări pentru managementul viitor.
  • Consiliul de administrație al Twitter a recomandat ca acționarii Twitter să voteze pentru a aproba achiziția companiei de social media de către Elon Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari. În timpul unei apariții de marți, Musk a spus că afacerea a fost blocată de trei probleme nerezolvate: obținerea aprobării acționarilor, obținerea de finanțare prin datorii și obținerea de răspunsuri la întrebările sale despre spam și conturi false de pe platformă.
  • Instagram testează un instrument AI de scanare a feței pentru a determina vârsta unui utilizator. Noul instrument necesită ca un selfie video să fie partajat cu compania terță parte Yoti, care se bazează pe învățarea automată pentru a determina vârsta utilizatorului. În prezent, Instagram necesită verificarea vârstei doar atunci când utilizatorii încearcă să-și editeze ziua de naștere pentru a arăta că au mai mult de 18 ani. Utilizatorii trebuie să aibă cel puțin 13 ani pentru a se alătura platformei Instagram, dar platforma a început să le ceară utilizatorilor noi vârsta lor abia în 2019. Super! Deci practic mai dăm fețele noastre și către alte persoane. Și sigur că ăla ne arată vârsta? Că eu dacă mă tund scurt arăt de 24 de ani, nu de 32.
  • Netflix explorează parteneriate de publicitate cu Google, Roku și NBCUniversal pentru a aduce platformei sale reclame.
  • Grindr a spus că va folosi platforma bazată pe inteligență artificială a Spectrum Labs pentru moderarea conținutului, potrivit Axios. Aplicația de întâlniri LGBTQ a ales anterior să nu mai folosească AI pentru moderarea conținutului din cauza preocupărilor legate de părtinire. Sure, hai să folosim o altă companie care să aibă acces la datele noastre dintr-o aplicație de datini ca să mai facem niște alte chestii.
  • Snap rulează teste interne pe Snapchat Plus, un abonament premium care le-ar oferi utilizatorilor acces anticipat la noi funcții.
  • Influencer marketing pe Instagram: CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a dezvăluit că compania testează un marketplace pe Instagram care facilitează descoperirea creatorilor de conținut. Odată ce un brand identifică un creator cu care ar dori să colaboreze, îi poate împărtăși detalii suplimentare despre livrări și plată. Meta a spus că va adăuga un folder de mesaje de parteneriat pentru a ajuta mărcile și creatorii să gestioneze ofertele.
  • Netflix mai dă afară vreo 300 de oameni.
  • Twitter lucrează la o funcție numită ”Note” care va permite content lung, nu doar 160 caractere.
  • TikTok pare să atingă venituri de 12 miliarde de dolari în acest an, mai mult decât Snap și Twitter împreună.
  • Ești influencer? Ministerul Antreprenoriatului și Turismului te va plăti ca să promovezi city break-uri în România.
  • Trendurile pe care să le încerci pe TikTok săptămâna asta.

📱 internet & tehnologie

  • Americanii ar putea în curând să dea în judecată companiile pentru utilizarea abuzivă a datelor lor.
  • Google le-a spus utilizatorilor ediției gratuite G Suite vechi, inclusiv cu privire la e-mailul și aplicațiile sale, că trebuie să înceapă să plătească o taxă lunară pentru serviciu. Google a oferit serviciul gratuit întreprinderilor mici în 2006, la câțiva ani după lansarea Gmail, în speranța că vor încerca. Compania a promis că serviciile vor rămâne pe viață și a permis companiilor să-și aducă numele de domenii personalizate pe Gmail. Și uite așa faci un client captiv. Noi avem conturile pe Gmail din 2015, cum ar fi fost să renunț la tot ecosistemul și să migrez în altă parte? Poți citi întreaga poveste aici.
  • Telegram a anunțat planuri de a oferi un nivel de abonament plătit cu funcții precum încărcarea fișierelor de 4 GB și descărcări mai rapide. Într-un interviu recent, fondatorul Telegram Pavel Durov a spus că aplicația și serviciul „ar trebui să fie finanțate în primul rând de utilizatorii săi, nu de agenții de publicitate”. El a subliniat că toate funcțiile existente ale aplicației vor rămâne gratuite.
  • Statul New York oferă adulților în vârstă sute de roboți conversaționali însoțitori, în efortul de a combate singurătatea. Însoțitorii roboți se vor putea angaja în discuții mici cu proprietarii lor, pe lângă faptul că îi vor ajuta să țină evidența comunicărilor cu familia, a obiectivelor de exerciții fizice și a programelor de medicație.
  • Amazon dezvoltă o funcție care îi permite lui Alexa să imite vocea unei persoane pe baza a mai puțin de un minut de înregistrare audio. Funcția de voce sintetică, care nu are încă o dată de lansare, este promovată ca o modalitate prin care oamenii pot vorbi cu cei dragi după ce aceștia au murit.
  • Google a raportat că o companie italiană a ajutat spionii să spioneze ținte care se aflau în Italia și Kazahstan. Spyware-ul nu a fost foarte utilizat în campaniile anterioare de hacking.
  • Elon Musk a spus că Tesla este pe cale să aibă un prototip al robotului său umanoid gata până la sfârșitul lunii septembrie. În cadrul Forumului Economic din Qatar, CEO-ul a sugerat că prototipul Optimus ar putea fi dezvăluit în următoarea Zi a AI a Tesla, pe 30 septembrie. La câte probleme are Elon Musk cu toatele, să ajungem noi în septembrie.
  • Poți să cumperi acum Prada în Metaverse.
  • Facebook Pay devine Meta Pay. Dar ne interesează mai puțin pentru că oricum la noi nu există.
  • E-mailurile Partidului Verzilor din Germania au fost hackuite.
  • În vreme ce Instagram vrea să implementeze module de recunoaștere facială cu ajutorul tehnologiei, Microsoft spune că va elimina treptat tehnologia de recunoaștere facială care este concepută pentru a identifica vârsta, sexul, starea emoțională și alte caracteristici ale unei persoane. Compania a recunoscut că tehnologia automatizată pune probleme, cum ar fi lipsa de confidențialitate și tendința de generalizare, care poate discrimina, perpetua stereotipuri și poate refuza serviciile oamenilor.

🛠️ utile

  • Cum spargi subiectele complicate în bucăți de conținut digerabil pentru audiența ta?
  • sfaturi ca să scrii clar și răspicat pe înțelesul omului.
  • Aparent, nu este nicio diferență în SPF pentru adulți și pentru bebeluși. Doar miros diferit.

💕 recomandarea avocatoo

  • Flodesk este o aplicație de e-mail marketing cu unlimited everything. Iar dacă dai click aici, vei avea 50% reducere pentru un an întreg.
  • Pot spune cu cea mai mare sinceritate că produsele din CBD m-au ajutat enorm de mult în perioadele stresante, mai ales pe partea de anxietate. De aceea am făcut parteneriat cu cei de la NATURECAN și orice comandă o dai la ei pe site cu codul ANAUDR20, vine cu 20% reducere.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.

newsletter freelancer pe legale

Ofertă specială de lansare!

Am lansat!

Freelancer pe Legale

Devino propriul tău șef și fă câți bani vrei, de unde vrei, fără să-ți fie teamă că te vei întoarce în corporație.