👋 Ola!
La modul serios, s-a anunțat o săptămână wow.
Musk nu mai cumpără Twitter (de parcă nu ne așteptam la asta), Uber aparent a ”sprijinit” niște guverne și oameni ca să facă ridesharing legal unde era ilegal (iar nu ne așteptam la asta 🤣), UE a dat undă verde la niște acte care vor schimba complet Big Tech, iar noi prin România nu mai știm ce să facem cu modificările fiscale de la începutul anului viitor.
Între timp, îți spun că am lansat în varianta beta noul site Avocatoo și că luna asta lucrăm intens să dăm drumul la partea de cursuri, workshopuri și comunitate online. Aruncă un ochi, zi-mi cum ți se pare și sper să-ți facă ceva cu ochiul de acolo.
Până marțea viitoare, îți doresc să ai o parte de o săptămână minunată, iar dacă ești prin concediu 🌊, eeeeeeeey, macarena!
Mulțumesc că citești Newsletter pe legale! Abonează-te ca să primești gratis dozele tale de legale.✓
⚖️ juridic
- Boris Johnson a demisionat din funcția de Primul Ministru al Marii Britanii.
- Ben & Jerry’s dă în judecată compania-mamă Unilever pentru a bloca vânzarea afacerii sale israeliene către un licențiat.
- Parlamentul European a acordat aprobarea finală a două legi care îi vor forța pe giganții din tehnologie să fie mai competitivi și să le controleze conținutul mai agresiv. Digital Markets Act (DMA) și Digital Services Act (DSA) vor fi supuse unui proces formal de adoptare înainte de a intra în vigoare în această toamnă. Companiile găsite că încalcă aceste prevederi se confruntă cu amenzi de până la 6% sau, respectiv, 10% din veniturile lor anuale globale.
- Amazon a implementat o nouă politică care interzice angajaților să intre în unitățile sale în afara orelor de serviciu. Documentele interne arată că angajații ar trebui să „contacteze conducerea locației”, chiar dacă ar dori să viziteze temporar locația pentru a-și ridica bunurile sau pentru a discuta cu managerul lor.
- Angajații Primăriei Cluj-Napoca vor primi un „spor de obezitate”. Cele opt ore de muncă la birou sunt „vătămătoare” pentru salariații Primăriei.
- Ultima clinică unde se mai puteau face avorturi în Mississippi s-a închis.
- UE a ajuns la un nou acord care va forța companiile crypto să își dezvăluie impactul asupra mediului în Europa, inclusiv consumul de energie și emisiile de carbon.
- Autoritatea pentru Concurență și Piețe (CMA) din Regatul Unit a lansat o investigație asupra acuzațiilor conform cărora Amazon a acordat un tratament preferențial propriilor mărci și comercianți care au folosit serviciul Fulfillment by Amazon. În răspunsul său, Amazon a promis să coopereze cu ancheta CMA.
- Aparent, Uber a ”sprijinit” guvernele și persoanele-cheie ca să facă din mișcare ilegală de ridesharing una legală. Avem o scurge de o mulțime de documente interne Uber. Fișierele Uber constă din peste 124.000 de documente din 2013 până în 2017. Acestea arată cum a încercat Uber să obțină sprijin, curtând în mod discret birocrații guvernamentali și liderii mondiali. Documentele dezvăluie, de asemenea, modul în care compania a pregătit un comutator pentru a-și opri sistemele computerizate pentru a împiedica autoritățile să-și investigheze cu succes afacerea. O listă a celor mai influente persoane care apar în documente este disponibilă în articol.
- Autoritățile chineze au încercat să folosească o aplicație de urmărire a COVID-19 pentru a împiedica cetățenii să protesteze împotriva restricțiilor recente impuse asupra capacității lor de a retrage fonduri de la băncile locale. Strategia de prevenire a adunării protestatarilor a eșuat, dar a fost urmată de eforturi de a dispersa mulțimea folosind intimidare și violență.
- FDA a primit prima sa cerere pentru o pilulă contraceptivă fără prescripție medicală. Pilula HRA Pharma este deja disponibilă pe bază de prescripție medicală, deși compania speră să arate că femeile se pot autoevalua pentru afecțiuni care ar putea duce la cheaguri de sânge rare și că pilula este sigură pentru a fi dată fără rețetă. HRA Pharma spune că cererea sa nu are legătură cu recenta anulare de către Curtea Supremă a Roe v. Wade; în opinia sa concurentă, judecătorul Clarence Thomas a sugerat că hotărârea din 1965 în Griswold v. Connecticut, care a afirmat dreptul la intimitate de a folosi contracepția, ar trebui, de asemenea, să fie reconsiderată.
- E posibil să se fi terminat cu povestea frumoasă a angajărilor din tech?
- Wizzair tot anulează zboruri pentru că nu au personal și este haos pe aeroporturi. Până acum au anulat aproape 5% din zboruri. Vrei să recuperezi banii pe zboruri întârziate sau anulate? Apelează cu încredere la partenerii noștri de la Întârziere.ro
🕵️ interesante
- British Airways a redus 10.300 de zboruri în următoarele patru luni din programul său din cauza lipsei de personal. Decizia vine la o zi după ce compania aeriană a declarat că va reduce 1.500 de zboruri și la câteva săptămâni după ce a redus 10.000 de zboruri. British Airways a redus cu aproximativ 13% din programul său inițial de vară sau aproximativ 30.000 de zboruri. De aceea zborurile vor fi tot mai scumpe în perioada asta, iar vara se anunță una foarte interesantă.
- Compania-mamă a Facebook, Meta, a dat în judecată o companie de tehnologie legată de China și o persoană pentru că ar fi scrăpuit date de la utilizatorii de pe Instagram și Facebook. Peste 350.000 de profile de Instagram au fost ”clonate”.
- Fermierii olandezi au blocat drumuri din Țările de Jos pentru a protesta împotriva planurilor guvernamentale de a limita emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea agriculturii. Planurile propuse ar impune fermierilor să folosească mai puțin îngrășăminte pe bază de azot și să reducă numărul de animale pe care le dețin. Fermierii spun că noile reguli le vor submina mijloacele de trai.
- Un studiu a demonstrat modul în care să vezi sau să miroși o mesă poate declanșa un răspuns inflamator care ghidează producția de insulină.
- Cum știu analgezicele să se ducă direct la locul durerii?
- Firmele de avocatură angajează hackeri să spargă calculatoarele celorlalte firme de avocatură?
- Actorul de televiziune James Caan a murit la vârsta de 82 de ani.
- Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat de un bărbat înarmat care a fost arestat la fața locului, în orașul Nara. Abe a fost împușcat în spate cu o pușcă în timp ce ținea un discurs de campanie pentru un candidat politic și mai târziu a murit în spital. Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, avea 67 de ani.
- Moneda euro scade la cel mai mic din ultimii 20 de ani față de dolarul american, aproape de paritate.
- Insulele Maldive construiesc primul oraș plutitor din lume.
- Americanii anulează dealurile de cumpărat case la cea mai mare rată de când a început pandemia. În iunie au fost anulate aproape 15% din dealuri. Oh well, stai să vezi ce va fi la noi în 2023 la început.
- Subway poate fi dat în judecată pentru că a indus în eroare consumatorii când a spus că sandvișurile sale conțin 100% ton.
🛒 e-commerce
- TikTok nu mai dă drumul la live shopping în US și Europa după ce experimentul lor din UK nu a prins tracțiune.
- Administrația Biden ar putea elimina în curând tarifele la importurile din China într-un efort de a atenua inflația.
- Retururile din comerțul electronic sunt atât de costisitoare de procesat încât unele magazine chiar te vor plăti pentru a nu returna lucrurile.
- Amazon a anunțat planurile sale de a livra 1 milion de pachete anual la Londra de către livratori pe jos (da, per pedes) și biciclete electrice. Amazon spune că această mișcare îi va permite să înlocuiască „mii” de livrări care altfel ar fi îndeplinite de dube neelectrice. Compania a instalat deja 1.000 de camionete electrice de livrare în Regatul Unit.
- Glance plănuiește să-și lanseze platforma pe ecranele blocate ale telefoanelor în SUA în termen de două luni. În prezent, vorbește cu operatori wireless pentru parteneriate. Platforma Glance oferă conținut media, știri și jocuri pe ecranele blocate Android. Este instalat pe aproximativ 400 de milioane de smartphone-uri de pe piețele asiatice. Glance construiește o ofertă premium pentru SUA. Planifică să se extindă la nivel global în următorii ani. La modul serios, nu era păcat că ai practic un spațiu întreg de publicitate pe care-l verifici din când în când ca să vezi dacă ai mai primit vreo notificare?
- 48% dintre consumatori au spus că videoclipurile le sporesc încrederea în achizițiile de comerț electronic într-un sondaj recent. 51% au spus că videoclipurile de la alți consumatori care își împărtășesc opiniile despre un produs sunt „cel mai de încredere” conținut pe care comercianții cu amănuntul îl pot afișa.
- Pinterest a introdus un nou tab ”Magazin”, care le permite comercianților să promoveze mai ușor articolele care pot fi cumpărate din profilurile lor de afaceri. Funcția Pinterest „Etichetarea produselor pe Pinuri” le permite comercianților „să-și facă Pinurile cumpărabile”, potrivit companiei. Din păcate, în România Pinterest nu merge foarte bine pentru că nu a prins tracțiune.
- Klarna, marea companie de Buy Now Pay Later, a luat o nouă rundă de finanțare la o evaluare de 6.5 miliarde de dolari. Asta înseamnă o scădere în evaluare de la 45.6 miliarde în 2021. Wow.
- Inditex închide operațiunile e-comm în China pentru brandurile sale Bershka, Pull&Bear și Stradivarius.
- Scam-urile din telemarketing se plătesc: un influencer a căzut la o înțelegere să plătească 9 milioane de dolari către victime și aparent să poată sta după gratii aproape 14 ani.
📢 Am lansat noul site de la Avocatoo.ro. Work in progress, dar după 4 luni de muncă și câteva sute de pagini scrise, e live. Știu sigur că o să-ți placă la nebunie secțiunea de contracte, documente și ghiduri pentru că le-am gândit special pentru tine. Have a look și zi-mi cum ți se pare 😉
🤳 social media
- Netflix întrerupe conținutul original în Europa, inclusiv în România.
- WhatsApp lucrează la o funcție care va permite persoanelor să scoată statusul ”online” când utilizează aplicație.
- Conturile de socializare ale armatei britanice au fost hackuite de o persoană necunoscută. Guvernul încă investighează atacul care a determinat conturile de YouTube și Twitter ale armatei să facă publicitate înșelătoriilor cripto.
- Amazon cheltuie 465 milioane$ pentru sezonul 1 din seria Lord of the Rings.
- Twitter spune că elimină peste 1 milion de conturi de spam de pe platforma sa în fiecare zi și a susținut afirmația anterioară că mai puțin de 5% din toți utilizatorii cărora li se difuzează reclame sunt conturi false sau spam.
- Musk zice că nu mai vrea să cumpere Twitter. Twitter spune că îl va forța.
- Notch îți va vinde asigurare în cazul în care Instagram-ul tău este spart. Notch vinde asigurare pentru contul Instagram de la 8 USD pe lună. Compania va plăti o sumă calculată clienților săi pentru fiecare zi în care aceștia sunt blocați din conturile lor după un hack. Va folosi o serie de valori pentru a-și elabora politicile. Notch va acoperi doar hackurile, iar clienții trebuie să aibă activată autentificarea cu mai mulți factori. Asigurarea nu va acoperi interdicțiile sau suspendările.
- Twitter dă afară 30% din echipa de talente. Compania a suspendat angajările în mai pentru a reduce costurile. Directorii Twitter restructurează compania pentru a se alinia nevoilor afacerii.
- Netflix face parteneriat cu Sennheiser pentru a aduce sunetul spațial pe toate dispozitivele. Ca o mândră posesoare de căști Momentum, pot spune că 3 ani mai târziu sunt cea mai bună investiție pe care am făcut-o în materie de sunet. Poți să vezi variantă mai nouă, Momentum 3, aici. Crede-mă că nu vei regreta.
- Twitter testează funcția de co-autori pe tweet-uri.
- Cum ziceam, Elon Musk nu mai cumpără Twitter. Elon Musk spune că își reziliază acordul de cumpărare a Twitter, acuzând platforma de socializare că nu își respectă obligațiile contractuale. Într-o scrisoare dezvăluită într-un dosar la SEC, avocatul lui Musk, Mike Ringler, susține că Twitter nu i-a furnizat lui Musk informațiile relevante de afaceri pe care le-a solicitat și l-a acuzat că a furnizat declarații material inexacte. Doar că, din păcate, conform experților juridici, Musk va trebui să cumpere Twitter.
- Mr. Beast, cu aproape 95 de milioane de subscriberi, ne spune cum funcționează algoritmul YouTube.
- 12 strategii top notch pentru Instagram în 2022.
- TikTok lansează un curs de 6 săptămâni pentru IMM-uri ca să le ajute să se descurce prin platformă.
- Și tot TikTok este plin de reclame mascate, ascunse și despre care nu te-ai fi gândit că sunt reclame.
- Apar și mai multe reacții pe WhatsApp, nu doar cele 6 de până acum. Da, poți să răspunzi cu orice emoji acum.
📱 internet & tehnologie
- Apple a anunțat o nouă funcție pentru iPhone numită Lockdown Mode, care face dispozitivele mai puțin vulnerabile la spyware. Funcția este destinată persoanelor din funcții înalte sau publice, cum ar fi politicienii și activiștii, pe care i-ar putea viza hackerii.
- Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va folosi drone pentru a livra medicamente pentru chimioterapie în sudul Angliei.
- Meta spune că își va închide portofelul cu criptomonede Novi și serviciul de transfer de bani la 1 septembrie. Compania recomandă utilizatorilor să transfere sau să-și retragă soldurile „cât mai curând posibil”.
- Hackerii susțin că au furat datele a 1 miliard de cetățeni chinezi. Dacă este adevărat, atacul ar reprezenta cel mai mare incident de securitate cibernetică din istoria țării.
- Un angajat al HackerOne a fost prins furând datele clienților cu intenția de a beneficia personal din vânzarea acestora. HackerOne este o platformă pe care companiile o folosesc pentru a afla vulnerabilitățile din sistemele lor. Ce ironie!
- Vânzările globale de NFT în iunie au fost de 1 miliard USD, o scădere cu 92% față de vânzările de 12,6 miliarde USD din ianuarie, potrivit Chainalysis. Iunie 2022 a fost luna cu cele mai proaste performanțe pentru vânzările NFT din iunie 2021, când au totalizat 648 milioane USD.
- Un cercetător de la Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence (HAI) a folosit AI pentru a prezice salariile postărilor de locuri de muncă. Modelul AI a fost instruit pe textul a 800.000 de postări de locuri de muncă și salariile acestora. Când a fost testat pe 200.000 de liste de locuri de muncă separate, a prezis corect salariul în 87% din timp.
- Marriott a mai avut o breșă de securitate.
- Apple vrea să lanseze un ceas pentru sporturi extreme.
- Tesla a dat afară oameni. Amazon și Apple i-au angajat.
- Google va începe să ștergă automat datele despre locația utilizatorilor din clinicile de avort, adăposturile pentru violență domestică și alte zone sensibile.
- Licitația NFT a Chevrolet, care a inclus un Corvette Z06 gratuit, nu a avut niciun ofertant. Și au încercat de 2 ori.
- Inginerii dezvoltă primul model de inimă sintetică cu celule musculare aliniate într-o structură spirală naturală, un pas cheie către construirea unei inimi umane artificiale.
- Cum s-a prăbușit un imperiu crypto de 10 miliarde de dolari la … zero.
- Gmail vine cu un revamp în secțiunea de scriere a mailurilor. Apropo de mailuri, avem un ghid super mega bun care te va învăța cum să le scrii de excepție.
- Nu îi plac nimănui casele de checkout unde-ți scanezi singur produsele. Și tocmai de aceea sunt peste tot.
- Microsoft a făcut un studiu ca să vadă ce îi face cu adevărat fericiți pe angajați. Chiar nu te-ai fi gândit la elementele astea.
🛠️ utile
- Vrei să refulezi și apoi să te calmezi? VentScape îți permite să faci o reclamație anonimă care dispare după aproximativ 10 secunde.
- Subterranea Britannica explorează locuri subterane, inclusiv peșteri, tuneluri de cale ferată și buncăre.
- Dacă îți faci un cont și un card Avanpost la LibraBank, ai 10% reducere la sute de magazine online, magazine fizice, restaurante și servicii.
- Cum combați ”gaslighting” la locul de muncă?
💕 recomandarea avocatoo
- Thor: Love & Thunder a fost cel mai bun film pe care l-am văzut în ultima perioadă. Cu o doză excepțională de umor. Chiar nu trebuie să-l ratezi.
- VBoard este o clasă virtuală perfectă care te ajută să predai în mediul online. Fondat de români, au și varianta gratis. Have a look.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.