Hello hello!

A trecut jum─âtate de an. Da, nici noi nu ne-am dat seama, e ok. A fost o s─âpt─âm├ón─â interesant─â, cu vreme (prea) schimb─âtoare ­čÖä, dar suntem aici. Nu uita s─â ne dai share pe butonul de mai jos ­čĹç

Share


Dac─â ├«╚Ťi place cum scriem ╚Öi ce punem la cale ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â. Fie c─â vorbim de o sec╚Ťiune, o edi╚Ťie ├«ntreag─â sau ceva mai fancy, scrie-ne ╚Öi facem s─â fie bine.

ÔÜľ´ŞĆ juridic

 • Autoritatea de concuren╚Ť─â din Italia a pornit o investiga╚Ťie ├«mpotriva British American Tobacco pentru c─â a folosit la un moment dat trei influenceri pentru post─âri care con╚Ťineau produse cu nicotin─â f─âr─â s─â divulge ├«n mod expres aceast─â colaborare de promovare. Ce trebuie s─â re╚Ťinem de aici?Indiferent de canalul de comunicare pe care alegem s─â ├«l folosim pentru promovarea unor produse, acest lucru nu ├«nseamn─â c─â ele sunt ├«n afara legii ╚Öi c─â nu se supun acelora╚Öi rigori juridice precum ├«n canalele de comunicare clasice. ├Än cazul de fa╚Ť─â vorbim despre promovarea pe Instagram a produsului Glo care este un dispozitiv electronic de fumat.
 • Fetelor ├«ns─ârcinate ╚Öi mamelor adolescente din Tanzania li se va permite s─â frecventeze din nou ╚Öcoala, a anun╚Ťat guvernul s─âpt─âm├óna aceasta. Pre╚Öedintele tanzanian Samia Suluhu Hassan anuleaz─â interdic╚Ťia na╚Ťiunii de a educa fetele care au trebuit s─â renun╚Ťe la ╚Öcoal─â din cauza sarcinii, estimat la peste 5.000 ├«n fiecare an.
 • Rudy Giuliani a fost suspendat din avocatur─â ├«n statul New York dup─â ce o instan╚Ť─â a stabilit c─â ÔÇ×a comunicat declara╚Ťii demonstrabil false ╚Öi ├«n╚Öel─âtoare instan╚Ťelor, parlamentarilor ╚Öi publicului ├«n generalÔÇŁ ├«n calitate de reprezentant al fostului pre╚Öedinte Trump. Avoca╚Ťii lui Giuliani au numit hot─âr├órea ÔÇ×f─âr─â precedentÔÇŁ ╚Öi au declarat c─â consider─â c─â decizia va fi anulat─â ÔÇ×odat─â ce problemele vor fi pe deplin analizateÔÇŁ. Decizia unei instan╚Ťe de apel din New York a declarat c─â suspendarea este necesar─â, deoarece declara╚Ťiile false ale lui Giuliani cu privire la alegerile din 2020 reprezint─â ÔÇ×o amenin╚Ťare imediat─âÔÇŁ pentru public.
 • Doi fra╚Ťi asocia╚Ťi cu unul dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din Africa de Sud au disp─ârut cu bitcoin ├«n valoare de 3,6 miliarde de dolari. Yeap, cea mai mare fraud─â de acest gen de p├ón─â acum. Cine ╚Ötie, poate data viitoare acorzi mai mult─â aten╚Ťie mail-urilor de la prin╚Ťi nigerieni.
 • Curtea Suprem─â din SUA a decis miercuri cu 8-1 ├«n favoarea unei foste majorete care a fost suspendat─â de a presta aceast─â activitate la un liceu din Pennsylvania, dup─â ce a postat o dezv─âluire vulgar─â pe Snapchat. Judec─âtorul Stephen Breyer a scris ├«n opinia sa majoritar─â c─â Primul amendament acoper─â discursul exprimat de Brandi Levy pe re╚Ťelele de socializare ╚Öi c─â ╚Öcoala ei nu avea dreptul s─â o pedepseasc─â pentru remarcile din afara campusului. ÔÇ×Interesul ╚Öcolii de a preda bune maniere nu este suficient, ├«n acest caz, pentru a dep─â╚Öi interesul lui B. L. pentru libera exprimareÔÇŁ, a scris Breyer.De ce te intereseaz─â asta? Am scris ├«ntr-un articol foarte bun pe blog despre importan╚Ťa unei politici de social media ├«n cadrul ╚Öcolilor ╚Öi al institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt. Aici vorbim despre remarci din afara campusului universitar, ceea ce este o delimitare clar─â ├«ntre ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«ntr-un perimetru ╚Öi ce este ├«n afara ei.
 • UEFA a respins cererea majorului din M├╝nchen de a ilumina Allianz Arena din ora╚Ö cu culorile steagului Pride pentru ultimul meci de fotbal din Germania din etapa de grup─â Euro 2020 ├«mpotriva Ungariei. Primarul din M├╝nchen, Dieter Reiter, a declarat c─â vrea s─â lumineze stadionul ├«n culori pentru a protesta ├«mpotriva noii legi a Ungariei ├«mpotriva homosexualilor.Pe 15 iunie, Parlamentul Ungariei a adoptat o lege care interzice persoanelor gay s─â apar─â ├«n materiale educa╚Ťionale ╚Öcolare sau ├«n emisiuni TV pentru sub 18 ani.
 • UE a deschis o nou─â investiga╚Ťie antitrust asupra Google cu privire la faptul dac─â ├«╚Öi favorizeaz─â propriul con╚Ťinut fa╚Ť─â de concuren╚Ťii s─âi din reclame.
 • Am spus ├«n edi╚Ťia trecut─â c─â a fost un protest ├«n Spania ca s─â nu fie gra╚Ťia╚Ťi de pedeaps─â cei nou─â politicieni ├«nchi╚Öi pentru organizarea unui referendum ilegal privind independen╚Ťa Cataloniei ├«n 2017? Am spus. Doar c─â prim-ministrul Spaniei a decis tocmai invers.
 • Pre╚Öedintele Toshiba, Nagayama Osamu, a fost votat s─â plece din func╚Ťia sa de c─âtre ac╚Ťionari dup─â ce s-a constatat c─â compania a colaborat cu guvernul japonez pentru a suprima interesele investitorilor str─âini. Rezultatul reprezint─â un progres semnificativ pentru guvernan╚Ťa corporativ─â ╚Öi activismul investitorilor din Japonia. Apropo de asta, am scris un articol foarte bun despre cum po╚Ťi s─â excluzi un asociat din firm─â ├«n lumina noii jurispruden╚Ťe. Ai nevoie de ajutor cu asocia╚Ťii t─âi? Contacteaz─â-ne.
 • Apropo de GDPR, ╚Ötii c─â Google Maps are un timelapse dintr-o anumit─â zon─â. Lucru foarte interesant. Dar mai apar ╚Öi oameni. Unii deceda╚Ťi. Pentru asta po╚Ťi face o cerere oficial─â s─â fie ╚Öterse (sau blurate complete) acele imagini.
 • CMA a publicat, rezultatele unei consult─âri mult mai generale cu privire la poten╚Ťialul prejudiciu concuren╚Ťial pentru consumator cauzat de algoritmi (├«ntr-adev─âr, acest cuv├ónt ├«nseamn─â doar ÔÇ×software automatÔÇŁ). O preocupare: sistemele automate ar putea carteliza pre╚Ťurile f─âr─â interven╚Ťia uman─â.
 • ╚śi tot CMA deschide o investiga╚Ťie cu privire la sistemele iOS ╚Öi Android. Cum era cu taxa aceea de 30% pentru devs?
 • Culmea, nu am terminat cu CMA. A lansat o anchet─â ├«mpotriva Amazon ╚Öi Google pentru a stabili dac─â au ├«nc─âlcat legile consumatorilor ╚Öi nu au reu╚Öit s─â protejeze cump─âr─âtorii de recenzii false. CMA este ├«ngrijorat de faptul c─â ambele companii nu fac suficient pentru a identifica, investiga ╚Öi pedepsi infractorii unici ╚Öi ├«n serie.Un pic mai multe:
  • Recenziile false pot ajuta la cre╚Öterea vizibilit─â╚Ťii ╚Öi evalu─ârii unui produs. Cu toate acestea, acestea reprezint─â o amenin╚Ťare serioas─â pentru firmele de comer╚Ť electronic ╚Öi pot afecta rela╚Ťia lor cu consumatorii. Am scris mai multe despre asta aici.
  • Dac─â se constat─â c─â Amazon ╚Öi Google au ├«nc─âlcat legea, CMA ar putea c─âuta angajamente pe care le vor putea adopta companiile sau vor lua m─âsuri legale.
  • La ├«nceputul acestei luni, Amazon a cerut platformelor de socializare s─â fac─â mai multe pentru a combate recenziile false ╚Öi a dezv─âluit c─â anul trecut a eliminat 200 de milioane de astfel de recenzii.
  • Amazon se confrunt─â cu o examinare similar─â ├«n SUA ca luna trecut─â, FTC a ordonat gigantului comer╚Ťului electronic s─â dea jos recenziile false.
  • ├Än iunie 2019, CMA a ordonat eBay ╚Öi Facebook s─â ia m─âsuri suplimentare pentru a combate recenziile false, iar ├«n aprilie, gigantul social media a eliminat 16.000 de post─âri.

­čĽÁ´ŞĆ interesante

 • Rijksmuseum din Amsterdam a folosit tehnici de AI pentru a reface marginile lips─â ale celebrului tablou al lui Rembrandt, ÔÇ×Ceasul de noapteÔÇŁ. P├ónza, terminat─â ├«n 1642, a fost t─âiat─â pe toate cele patru laturi ├«n 1715 pentru a se potrivi ├«n prim─âria ora╚Öului Amsterdam.
 • Facebook a aplicat pentru un brevet cu o ╚Öapc─â cu realitate artificial─â pe care o consider─â o alternativ─â la c─â╚Ötile tradi╚Ťionale AR mai grele ╚Öi la ochelarii inteligen╚Ťi. Conceptul imagineaz─â un ÔÇ×subsistem de afi╚ÖareÔÇŁ care ar at├órna de marginea ╚Öepcii, minimiz├ónd contactul cu fa╚Ťa / capul ╚Öi permi╚Ť├ónd purt─âtorilor s─â ├«l plieze atunci c├ónd nu ├«l folosesc.╚śi care arat─â cam a╚Öa:
 • Europa face mi╚Öc─âri pentru a interzice zborurile interne scurte ├«n favoarea trenurilor mai rapide. Germania dezbate asta. Fran╚Ťa interzice zborurile scurte. Iar planurile Europei sunt explicate aici. De ce s-a ajuns la asta? Simplu: pentru c─â oric├ót de mult ne-am dori, tot trebuie s─â faci check-in, security ╚Öi toate chestiile astea care se adaug─â la un zbor de maxim 40 de minute. ├Än total ├«╚Ťi ia aproximativ 3 ore ╚Öi e o nebunie complet─â. Nu mai bine avem un tren care face patru ore ╚Öi jum─âtate?
 • Laurel Hubbard va deveni primul sportiv transgender deschis care va concura la Jocurile Olimpice dup─â ce a fost selectat de Noua Zeeland─â pentru a concura la haltere. Hubbard, ├«n v├órst─â de 43 de ani, a luat argint la campionatele mondiale din 2017 ╚Öi s-a clasat pe locul ╚Öase la campionatele din 2019. Hubbard a concurat ca b─ârbat ├«nainte de tranzi╚Ťie ├«n 2012. Decizia de a-l / a o selecta pe Hubbard a st├órnit controverse, deoarece unii cred c─â va avea un avantaj nedrept.
 • Bolt este acel superstar care-╚Öi ╚Ťine via╚Ťa extrem de privat─â. At├ót de privat─â ├«nc├ót nici m─âcar nu ╚Ötii c├ónd i s-au n─âscut b─âie╚Ťii gemeni. Nici de fat─â nu s-a ╚Ötiut nimic dec├ót dup─â ce au trecut dou─â luni. Kudos!
 • Apple Daily, cel mai mare ziar pro-democra╚Ťie din Hong Kong, a anun╚Ťat c─â va ├«nchide cel t├órziu s├ómb─ât─â. ├Änchiderea are loc dup─â ce cinci sute de ofi╚Ťeri de poli╚Ťie au perchezi╚Ťionat birourile companiei din Hong Kong ╚Öi i-au arestat pe redactorul s─âu ╚Öef ╚Öi pe al╚Ťi patru directori la casele lor. ├Änchiderea reprezint─â un obstacol ├«n calea libert─â╚Ťii politice, libert─â╚Ťii presei ╚Öi libert─â╚Ťii de exprimare ├«n Hong Kong.
 • Fast & Furious 9, sau ÔÇ×F9ÔÇŁ, s-a lansat ├«n cinematografele americane dup─â mai mult de un an de ├«nt├órzieri din cauza COVID-19. Lansarea marcheaz─â ├«nceputul sezonului blockbuster de var─â de la Hollywood. Cu un buget de peste 200 de milioane de dolari, F9 este cel mai scump film de box office lansat de c├ónd restric╚Ťiile au ├«nceput s─â se relaxeze.Alte chestii interesante:
  • ├Än timp ce multe cinematografe din SUA s-au redeschis, v├ónz─ârile de bilete reprezint─â mai pu╚Ťin de jum─âtate din nivelurile pre-pandemice.
  • Pandemia a for╚Ťat studiouri precum Warner Brothers s─â lanseze filme online ├«n aceea╚Öi zi ca ├«n cinematografe.
  • Disney ├«╚Öi va lansa acum noile sale filme ├«n cinematografe cu doar 45 de zile ├«nainte de a le lansa pe streaming, iar ├«nainte erau 90 de zile.
  • ├Än Rom├ónia, F9 s-a lansat ├«n cinema pe 23 iunie.
 • NHS din Marea Britanie lanseaz─â un test de s├ónge care poate detecta 50 de tipuri de cancer ├«nainte de apari╚Ťia simptomelor bolii. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â spun c─â testul poate detecta cu precizie forme dificil de diagnosticat ale bolii, cum ar fi cancerele ovariene ╚Öi pancreatice. NHS va ├«ncepe administrarea testului ├«n aceast─â toamn─â ├«ntr-un program pilot cu pacien╚Ťii cu risc mai mare de a dezvolta cancer.
 • S-a dat pe surse Samsung Watch 4.

­čŤĺ e-commerce

 • Sotheby’s, casa de licita╚Ťii veche de 277 de ani,┬áva pune la v├ónzare┬ácodul surs─â original care a creat World Wide Web ca NFT. Creat de omul de ╚Ötiin╚Ť─â britanic Sir Tim Berners-Lee, este considerat pe scar─â larg─â ca una dintre cele mai semnificative inova╚Ťii din istoria omenirii. Licitarea va ├«ncepe de la 1.000 USD ╚Öi va dura o s─âpt─âm├ón─â.
 • Facebook┬ádezvolt─â instrumente┬áde descoperire vizual─â pentru a ajuta utilizatorii Instagram s─â g─âseasc─â produse noi folosind fotografii de pe camerele lor sau din biblioteca lor. Instrumentele vor ajuta Instagram s─â eviden╚Ťieze produse similare disponibile prin Marketplace. ╚śtii unde a anun╚Ťat asta? ├Äntr-un Live Audio Room, despre care am scris ├«n┬áedi╚Ťia precedent─â.
 • Facebook a anun╚Ťat, de asemenea, c─â Facebook Shops, care are ├«n prezent peste 300 de milioane de vizitatori lunari, va veni ├«n cur├ónd pe Marketplace ╚Öi WhatsApp.
 • Tot vorbeam de abonamente recurente peste abonamente recurente.┬áTripadvisor Plus┬áa fost lansat oficial s─âpt─âm├óna trecut─â. Este un serviciu de abonament de 99 USD / an care deblocheaz─â oferte, cum ar fi o camer─â de hotel mai ieftin─â sau upgrade. Tripadvisor sus╚Ťine c─â va ajuta oamenii s─â economiseasc─â, ├«n medie, 350 USD pe sejur. Compania a spus chiar c─â s-ar putea asocia cu o companie de carduri de credit pentru a oferi Plus membrilor s─âi. E diferit de Booking cu al s─âu Genius Deals, pentru c─â practici aici pl─âte╚Öti un abonament pe an ca s─â deblochezi servicii turistice mai ieftine.
 • O chestie similar─â cu abonamente pentru a debloca reduceri o avem ╚Öi noi ├«n Rom├ónia prin iSave. Cei de la┬ástart-up.ro┬áau descris despre ea┬áaici, ├«ns─â pe┬ásite-ul lor oficial┬ánu scrie nimic despre cum func╚Ťioneaz─â., iar termenii & condi╚Ťiile par s─â fie inspira╚Ťi de din cu totul alt─â parte. Cic─â pl─âte╚Öti 23 de lei/lun─â.
 • Huawei ├«╚Ťi permite s─â pl─âte╚Öti ├«n rate pe propriul s─âu┬ámagazin online.
 • Echo.ro┬áeste aplica╚Ťia-platform─â de la Editura Nemira care ├«╚Ťi ofer─â audiobooks ╚Öi podcasturi. Da, audiobook-uri ├«n limba rom├ón─â.┬áStoris.ro┬áeste o aplica╚Ťie separat─â, backed-up de c─âtre editura Litera, listat─â pe SeedBlink ╚Öi care ├«╚Öi propune s─â aduc─â laolalt─â audiobook-uri, ebookuri ╚Öi podcasturi ├«n limba rom├ón─â. O s─â fie o pia╚Ť─â interesant─â ├«n urm─âtoarea perioad─â.
 • Shopify este cel mai mare concurent al Amazon, descentralizat. ├Än timp ce Amazon ├«ncearc─â s─â centralizeze toate activit─â╚Ťile de comer╚Ť electronic, scopul lui Shopify este de a oferi oric─ârui comerciant ╚Öansa de a concura. Practic, Facebook, Google ╚Öi Shopify se iau la tr├ónt─â cu Amazon. Thompson┬ánume╚Öte┬ácooperarea lor ÔÇ×Alian╚Ťa Anti-AmazonÔÇŁ.
 • Amazon va reprezenta┬á41,4%┬ádin v├ónz─ârile de comer╚Ť electronic din S.U.A. ├«n acest an, comparativ cu 7,2% pentru Walmart, potrivit eMarketer. V├ónz─ârile de comer╚Ť electronic au reprezentat 14% din v├ónz─ârile cu am─ânuntul din SUA ├«n 2020, cu un num─âr estimat s─â creasc─â la 15,3% ├«n acest an ╚Öi 23,5% ├«n 2025.┬áSalut, pozi╚Ťie dominant─â!┬áeMAG ce mai face?
 • Startup-ul de comer╚Ť electronic Hero┬áa lansat o nou─â func╚Ťie ÔÇ×StoriesÔÇŁ. Brandurile ╚Öi exper╚Ťii pot filma videoclipuri de partajat ├«n form─â scurt─â, unde promoveaz─â produse, ├«n timp ce companiile pot urm─âri informa╚Ťii importante, cum ar fi v├ónz─ârile ╚Öi interac╚Ťiunea.Nu te intereseaz─â neap─ârat cine este Hero, ci ceea ce face Hero. Pentru c─â asta ├«nseamn─â c─â vom da drumul unui nou trend de e-commerce.Partea ╚Öi mai tare? Google a lansat asta anul trecut, sub form─â de┬áShoploop. Asta dup─â ce s-a jucat ni╚Ťel cu ni╚Öte reclame din care puteai cump─âr─â pe Youtube. Asta e diferit de feedul Youtube de unde po╚Ťi cump─âr─â.
 • Shopify va introduce┬áun nou instrument┬ácare va permite agen╚Ťilor de publicitate s─â difuzeze anun╚Ťuri Facebook ╚Öi Google targetate. Publicul Shopify va colecta date de la 1,7 milioane de comercian╚Ťii ai gigantului de comer╚Ť electronic, iar agen╚Ťii de publicitate vor folosi aceste informa╚Ťii pentru a alege ce produse doresc s─â eviden╚Ťieze pe Facebook ╚Öi Google.
 • India┬áar putea interzice┬áv├ónz─ârile flash pe site-urile de comer╚Ť electronic ca parte a noii reglement─âri care vizeaz─â Amazon ╚Öi Flipkart. V├ónz─ârile flash sunt atunci c├ónd o companie ofer─â reduceri semnificative, ceea ce se ├«nt├ómpl─â de obicei ├«n timpul unei perioade de vacan╚Ť─â.┬áEu tocmai ce primesc s─âpt─âm├ónal c├óte un Flash Sale care dureaz─â 24 de ore. Uneori chiar zilnic. Din flash ├«n flash.Dar mai avem:
  • V├ónz─âtorii offline s-au pl├óns c─â nu pot egala reducerile oferite de gigan╚Ťii comer╚Ťului electronic, iar guvernul indian ├«╚Öi propune s─â ├«n─âspreasc─â regulile de comer╚Ť electronic ale ╚Ť─ârii.
  • Firmelor de comer╚Ť electronic li se poate interzice s─â ├«╚Öi opereze propriile produse private label ╚Öi s─â nu mai permit─â entit─â╚Ťilor asociate s─â v├ónd─â direct consumatorilor.
  • Legisla╚Ťia indian─â ├«mpiedic─â firmele de comer╚Ť electronic s─â de╚Ťin─â stocuri sau s─â v├ónd─â direct consumatorilor. Ca rezultat, ei colaboreaz─â cu companii locale care sunt structurate ca firme de stoc pentru a asigura conformitatea.
  • De asemenea, ar trebui s─â eticheteze produsele pe baza ╚Ť─ârii lor de origine ╚Öi s─â recomande alternative interne.
  • Firmele de comer╚Ť electronic trebuie, de asemenea, s─â numeasc─â oficiali care sunt disponibili 24/7 pentru a r─âspunde ├«ntreb─ârilor de la clien╚Ťi ╚Öi agen╚Ťii de aplicare a legii.
  • India este a doua cea mai mare pia╚Ť─â de comer╚Ť electronic din lume ╚Öi important─â at├ót pentru Amazon, c├ót ╚Öi pentru Flipkart, ca s─â┬á├«n╚Ťelegi de unde e problema asta.
 • Tot vorbeam despre noile de programe de loialitate care iau tot mai mult teren. Ei bine, McDonaldÔÇÖs┬áva lansa primul s─âu program de loialitate┬ádin SUA la nivel na╚Ťional ├«n luna iulie. ├Äncearc─â s─â p─âstreze clien╚Ťii digitali pe care i-a c├ó╚Ötigat ├«n timpul pandemiei.┬áMai ╚Ťii minte c├ónd ├«nainte aveam cartona╚Öe pe care le d─âdeam s─â ni le ╚Ötampileze s─â primim o ├«nghe╚Ťat─â la un 1 leu?

Nu e u╚Öor s─â iei o investi╚Ťie ╚Öi s─â te duci pe repede ├«nainte cu un set de documente pe care doar s─â le semnezi c├ót ai zice ÔÇŁpelegaleÔÇŁ. Noi ╚Ötim c├ót de important e, mai ales c├ónd vorbim de platforme precum SeedBlink. Tocmai de asta po╚Ťi citi articolul nostru aici, ca s─â ├«n╚Ťelegi cum func╚Ťioneaz─â tot procesul. Apoi, desigur, vii la noi s─â te asist─âm pe ├«ntreg procesul de investi╚Ťie, pentru c─â ╚Ötim ce facem ­čÖé

­čĄ│ social media

 • Twitter a deschis aplica╚Ťii pentru utilizatori ca s─â testeze noile sale modele de oferte pl─âtite: Ticketed Spaces ╚Öi Super Follows. Noile oferte vor deveni probabil parte din ofertele pl─âtite premium de la Twitter.├Än cadrul programului de test, utilizatorii ├«╚Öi p─âstreaz─â 97% din venituri p├ón─â c├ó╚Ötig─â 50.000 USD, moment ├«n care acesta scade la 80%. Comisionul Twitter este mai mic dec├ót media platformelor de acest gen.
 • YouTube a triumfat ├«n ultima sa presupus─â ├«nc─âlcare a drepturilor de autor cu UE; o hot─âr├óre pronun╚Ťat─â de CJUE a spus c─â platformele digitale nu sunt responsabile pentru utilizatorii care ├«ncarc─â con╚Ťinut neautorizat, cu excep╚Ťia cazului ├«n care nu reu╚Öesc s─â elimine sau s─â blocheze rapid accesul.Te intereseaz─â din decizia CJUE fix asta: ÔÇŁArticolul 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European ╚Öi a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor ╚Öi drepturilor conexe ├«n societatea informa╚Ťional─â trebuie interpretat ├«n sensul c─â operatorul unei platforme de partajare de materiale video sau al unei platforme de stocareÔÇĹhosting ╚Öi de partajare de fi╚Öiere, pe care utilizatorii pot pune ├«n mod nelegal la dispozi╚Ťia publicului con╚Ťinuturi protejate, nu realizeaz─â o ÔÇ×comunicare public─âÔÇŁ a acestora ├«n sensul dispozi╚Ťiei men╚Ťionate, cu excep╚Ťia cazului ├«n care acesta contribuie, dincolo de simpla punere la dispozi╚Ťie a platformei, la permiterea accesului public la asemenea con╚Ťinuturi cu ├«nc─âlcarea dreptului de autor. Aceasta este situa╚Ťia ├«n special atunci c├ónd acest operator are cuno╚Ötin╚Ť─â ├«n mod concret despre punerea la dispozi╚Ťie ilicit─â a unui con╚Ťinut protejat pe platforma sa ╚Öi nu ├«l ╚Öterge sau nu blocheaz─â prompt accesul la acesta ori atunci c├ónd operatorul respectiv, ├«n pofida faptului c─â ╚Ötie sau ar trebui s─â ╚Ötie c─â, ├«n general, sunt puse la dispozi╚Ťia publicului con╚Ťinuturi protejate ├«n mod nelegal prin intermediul platformei sale de utilizatorii acesteia, se ab╚Ťine s─â pun─â ├«n aplicare m─âsurile tehnice adecvate care sunt de a╚Öteptat din partea unui operator obi╚Önuit de diligent ├«n situa╚Ťia sa pentru a contracara ├«n mod credibil ╚Öi eficient ├«nc─âlc─ârile dreptului de autor pe platforma sa sau atunci c├ónd particip─â la selectarea de con╚Ťinuturi protejate comunicate public ├«n mod nelegal, furnizeaz─â pe platforma sa instrumente destinate ├«n mod specific partaj─ârii ilicite a unor asemenea con╚Ťinuturi ori promoveaz─â cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â astfel de partaj─âri, ceea ce poate fi confirmat de ├«mprejurarea c─â operatorul a adoptat un model economic care ├«ncurajeaz─â utilizatorii platformei sale s─â realizeze ├«n mod nelegal comunicarea public─â a unor con╚Ťinuturi protejate pe aceasta.ÔÇŁ
 • Universal Music Group (UMG) ╚Öi Snap Inc au anun╚Ťat un acord global multianual ÔÇ×expansivÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×multilateralÔÇŁ. Acordul va permite utilizatorilor Snapchat s─â includ─â catalogul de muzic─â ╚Öi con╚Ťinutul UMG ├«n Snaps ╚Öi Spotlight, competitorul aplica╚Ťiei pentru TikTok.Ce ├«nseamn─â asta?
  • Snapchat a lansat Sounds ├«n octombrie 2020. Permite utilizatorilor s─â adauge muzic─â la Snaps (exact ca Instagram cu Stories ╚Öi Reels, doar c─â ei ├«nc─â nu au parteneriate)
  • Conform acordului, ├«ntregul catalog de muzic─â UMG va deveni disponibil la nivel global ├«n Snapchat’s Sounds.
  • Printre arti╚Ötii UMG se num─âr─â Justin Bieber, The Bee Gees, Katy Perry ╚Öi mul╚Ťi al╚Ťii.
  • UMG dezvolt─â, de asemenea, con╚Ťinut pentru Lens Studio, aplica╚Ťia de realitate augmentat─â Snap. Acest lucru poate duce la lans─âri de produse AR ╚Öi experien╚Ťe de comer╚Ť electronic.
 • Podcasturile se ascult─â cel mai mult pe … Youtube. Cite╚Öte tot raportul Reuters aici.
 • TikTok le va permite creatorilor s─â adauge mini-aplica╚Ťii la videoclipuri. Jumps este o nou─â func╚Ťie TikTok care permite utilizatorilor s─â ├«ncorporeze mini-aplica╚Ťii ├«n videoclipurile lor. Creatorii pot folosi Jumps pentru a ad─âuga con╚Ťinut la videoclipurile lor care pot fi deschise ├«n alte aplica╚Ťii. Jumps a fost testat de c├óteva luni. TikTok a lucrat cu companii precum Whisk, Wikipedia ╚Öi Tablelog ├«n perioada beta pentru a dezvolta Jumps. Dezvoltatorii de aplica╚Ťii vor avea ├«n cur├ónd acces pentru a-╚Öi crea propriul Jumps.
 • Costurile publicitare pe Facebook ╚Öi Instagram sunt ├«n cre╚Ötere. Pentru a face fa╚Ť─â, brandurile vizeaz─â medii alternative precum TV, direct mail, podcast-uri, micro-influenceri ╚Öi chiar radio.
 • Clubhouse a dat din gre╚Öeal─â publicului noua sa func╚Ťie de mesaje private. Dup─â ce c─â au avut probleme cu securitatea ├«n trecut, acum tot nu se dezic. Ia cu confiden╚Ťialitate. Sau o fi o nou─â strategie de marketing, s─â d─âm un leak pe surse.
 • Tinder vine cu noi 3 func╚Ťii:
  • Videoclipuri: utilizatorii Tinder pot ├«nc─ârca videoclipuri (p├ón─â la 15 secunde) ├«n profilurile lor.
  • Experien╚Ťe sociale live: Tinder va lansa un joc interactiv de alegere a propriilor aventuri (Hot Takes) ╚Öi un joc de ├«ntreb─âri ╚Öi r─âspunsuri (Vibes) care se potrive╚Öte utilizatorilor pe baza r─âspunsurilor lor. O idee similar─â anul trecut – numit─â ÔÇ×Swipe NightÔÇŁ – a atras peste 20 de milioane de utilizatori.
  • Pagina de explorare: o parte complet nou─â a aplica╚Ťiei ├«n care utilizatorii pot vedea poten╚Ťialii pe baza intereselor comune.
  Extraordinar. Un fel de Instagram. Oh, wait … e deja Instagram. Adic─â invers. ├Än fine.

­čô▒ internet & tehnologie

 • Google ╚Öi-a am├ónat planul de eliminare a cookie-urilor ter╚Ť─â parte din browserul s─âu web Chrome p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2023.
 • Brave, primul browser care se axeaz─â pe confiden╚Ťialitate, a lansat propriul motor de c─âutare, Brave Search, ├«n versiune beta global─â. Brave Search, care este construit pe baza unui index independent, va concura cu c─âutarea Google pe fondul cererii cresc├ónde a consumatorilor pentru tehnologia pro-confiden╚Ťialitate.
 • Banca Israelului folose╚Öte Ethereum pentru a testa o nou─â moned─â digital─â.
 • Apple a postat un document de 16 pagini care avertizeaz─â despre poten╚Ťialele efecte negative ale desc─ârc─ârii de aplica╚Ťii ter╚Ťe f─âr─â aprobarea Apple.
 • Uniunea European─â ╚Öi-a propus s─â ├«nfiin╚Ťeze o ÔÇ×unitate cibernetic─â comun─âÔÇŁ p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2022 pentru a combate atacurile cibernetice. Unitatea ar permite na╚Ťiunilor s─â comunice eficient ├«ntre ele ╚Öi s─â ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â accesul la echipele de r─âspuns rapid la cerere, ceea ce ar ajuta la ap─ârarea ├«mpotriva hackerilor ├«n timp real.
 • IBM dezvolt─â instrumente ÔÇ×anti-p─ârtinireÔÇŁ bazate pe AI pentru a ajuta agen╚Ťii de publicitate online s─â evite afi╚Öarea incorect─â a anun╚Ťurilor lor numai unor grupuri specifice, cum ar fi b─ârba╚Ťi sau oameni boga╚Ťi. Mi╚Öcarea vine pe fondul unui control public crescut asupra industriei tehnologice, ├«n special pe Facebook ╚Öi Google Alphabet, pentru discriminarea utilizatorilor ├«n func╚Ťie de ras─â, sex ╚Öi venituri.
 • Proprietarii Western Book’s My Book, o unitate de stocare desktop ÔÇ×ata╚Öat─â la re╚ŤeaÔÇŁ, ╚Öi-au g─âsit toate fi╚Öierele ╚Öi datele ╚Öterse de pe dispozitivele lor f─âr─â motiv peste noapte. Proprietarii sunt de obicei capabili s─â acceseze ╚Öi s─â gestioneze fi╚Öierele lor de la distan╚Ť─â, dar nu au putut s─â se conecteze la dispozitiv prin browser sau aplica╚Ťie. Tot mai bine e cu un hard extern al t─âu. Sau ├«╚Ťi po╚Ťi lua un NAS pe care s─â ├«l ╚Ťii sub birou.
 • Internetul nenoroce╚Öte vie╚Ťile femeilor. ├Än Korea de Sud, peste 80% din b─ârba╚Ťi ├«╚Öi spioneaz─â femeile prin intermediul camerelor ascunse pe care le pot peste tot: baie, buc─ât─ârie etc. Unii pun camere ╚Öi ├«n locuri ╚Öi b─âi publice, cabine de prob─â etc. Camerele mici sau ÔÇ×spycamsÔÇŁ sunt plasate ├«n toalete, vestiare, hoteluri, sticle de ╚Öampon ╚Öi multe altele. O femeie a descoperit c─â angajatorul. un b─ârbat c─âs─âtorit, o spionase printr-un ceas pe care i l-a dat dup─â ce i-a respins avansurile. Spycam-urile surprind ├«n secret fotografii ╚Öi videoclipuri cu femei ╚Öi fete, care sunt apoi v├óndute sau chiar distribuite gratuit online – totul f─âr─â ╚Ötirea victimei ╚Öi cu at├ót mai pu╚Ťin de acord. Aceste infrac╚Ťiuni sexuale au condus la h─âr╚Ťuire ├«n lumea real─â, precum ╚Öi la anxietate ╚Öi depresie de lung─â durat─â.
 • Google lucreaz─â la o chestie similar─â cu Apple, Find my network, Spot. Asta ca s─â po╚Ťi vedea pe unde ├«╚Ťi sunt dispozitivele cu Android.
 • Hyundai achizi╚Ťioneaz─â Boston Dynamics ├«ntr-o afacere evaluat─â la 1,1 miliarde de dolari. Softbank va p─âstra o participa╚Ťie de 20% la Boston Dynamics. Nu este clar ce vrea Hyundai de la achizi╚Ťie, dar se pare c─â compania are ambi╚Ťii dincolo de produc╚Ťia de ma╚Öini. Hyundai a lansat un videoclip unde s─ârb─âtorea achizi╚Ťia care prezint─â c├óini robot ├«n diferite scenarii.
 • Lipsa global─â de cipuri ├«ncepe s─â afecteze consumatorii, cresc├ónd pre╚Ťurile laptopurilor ╚Öi imprimantelor (smartphone-urile ar putea fi urm─âtoarele). Dac─â vrei s─â-╚Ťi iei ceva, acum e momentul.
 • Problema auto-like-ului de pe Facebook pe pie╚Ťele emergente – oamenii ├«╚Öi dau conturile fermelor de bot.
 • Six Flags trebuie s─â pl─âteasc─â 36 de milioane de dolari dup─â ce o hot─âr├óre a Cur╚Ťii Supreme din Illinois a decis ├«n favoarea reclamantului ├«ntr-un proces colectiv privind compania care colecteaz─â amprentele vizitatorilor parcului tematic. Procesul sus╚Ťinea c─â practica companiei a ├«nc─âlcat Legea privind confiden╚Ťialitatea informa╚Ťiilor biometrice din Illinois.
 • Agen╚Ťiile UE pentru protec╚Ťia datelor au solicitat interzicerea total─â a recunoa╚Öterii faciale ╚Öi a altor sisteme de identificare biometric─â ├«n locurile publice, invoc├ónd poten╚Ťiale ├«nc─âlc─âri ale drepturilor ╚Öi libert─â╚Ťilor fundamentale ale omului.
 • Google Cloud a lansat instrumentul s─âu de inspec╚Ťie vizual─â AI pentru g─âsirea defectelor produselor ├«nainte de a fi livrate.
 • Windows 11 ├«╚Ťi va permite s─â instalezi ╚Öi s─â folose╚Öti aplica╚Ťii de Android ├«n mod nativ.

­čŤá´ŞĆ utile

­čĺĽ recomandarea avocatoo

 • PC-urile revin la mod─â. V├ónz─ârile ├«n 2020 au crescut cu 50% fa╚Ť─â de 2019. Chiar, e cineva care nu mai lucreaz─â de acas─â pe dou─â monitoare? Apropo, unitatea mea este luat─â de pe server-config. Arunc─â un ochi pe site-ul lor.
 • Cite╚Öte despre newslettere vs. tab-ul din Gmail ÔÇŁPromotionsÔÇŁ.
 • ├Äl mai ╚Ťii minte pe Dr. House ╚Öi dependen╚Ťa lui de Oxycodone? E bine, criza opioidelor ╚Öi dependen╚Ťa de ele nu este ceva nou. Johnson & Johsons a ├«ncheiat un settlement ╚Öi a fost de acord s─â pl─âteasc─â 320 de milioane USD pentru a ├«nceta dosarul de opioide. Cite╚Öte pe larg aici.

Ne revedem mar╚Ťea viitoare, cu o alt─â tur─â #pelegale.

P├ón─â atunci, nu uita s─â ne urm─âre╚Öti pe FacebookInstagram ╚Öi Youtube ╚Öi s─â intri pe site, ca s─â vezi ultimele informa╚Ťii.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorit─â volumului mare de informa╚Ťii, acest newsletter poate con╚Ťine typos.

newsletter freelancer pe legale

Ofert─â special─â de lansare!

Am lansat!

Freelancer pe Legale

Devino propriul t─âu ╚Öef ╚Öi f─â c├ó╚Ťi bani vrei, de unde vrei, f─âr─â s─â-╚Ťi fie team─â c─â te vei ├«ntoarce ├«n corpora╚Ťie.