download

Franta. Noi reguli privind fotografiile retusate si silueta modelelor.

4 minute • Redactia • 28 mai 2017


Fotografii de modă trebuie să poarte o notificare dacă au fost retușate pentru a face modelele să pară mai subțiri, iar modelele vor trebui să posede un certificat medical pentru a lucra, conform unui decret francez adoptat vineri. Proiectul de lege a fost introdus pentru prima oară în urmă cu opt ani în Franța și a făcut subiectul unor modificări diferite, înainte de a fi adoptat oficial pe 8 mai 2017.

Începând cu 1 octombrie 2017, eticheta „fotografie retușată” va trebui să însoțească imaginile modificate digital, publicate în publicitate, în mass-media, pe internet și în cataloage dacă retușarea a schimbat aspectul fizic al modelelor.

Și începând de de pe 13 mai 2017, modelele din Franța vor trebui să fie supuse unui examen medical la fiecare doi ani și să li se elibereze un certificat medical care să ateste că au o sănătate suficient de bună pentru a lucra. Se va acorda o atenție deosebită indicele lor de masă corporală (“IMC”), care se calculează prin împărțirea greutății lor pe pătratul înălțimii lor.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că o persoană subponderală, dacă IMC-ul este sub 18,5 și este subponderal grav dacă este sub 16.

Ministrul Afacerilor Sociale și Sănătății din Franța, Marisol Touraine, a emis o declarație la WWD vineri, spunând: „Expunerea tinerilor la imagini nerealiste ale corpurilor conduce la un sentiment de auto-depreciere și o stima de sine slabă. Cele două texte publicate astăzi în Jurnalul Oficial urmăresc să acționeze asupra imaginii corpului în societate, pentru a evita promovarea idealurilor de frumusețe inaccesibile și pentru a preveni anorexia în rândul tinerilor “.

Italia, India și Israel au adoptat legi similare în ultimul deceniu, interzicând astfel utilizarea modelelor subponderale. În 2006, Spania a introdus prima interdicție mondială pe modele excesiv de slabe, cerând ca modelele să mențină un indice de masă corporală de minim 18,5. Saptamana de moda din Madrid a raportat, de curand, ca a refuzat modelele subponderale  întrucât fetele si femeile tinere incearca sa le copieze aspectul lor subtire si dezvolta tulburari de alimentatie. În același an, Italia a urmat exemplul, punând în aplicare o lege care cere ca modele să aibă un indice de masă corporală de 18,5.

Nu în ultimul rând, Israelul a implementat un standard BMI. În 2012, Israelul a devenit prima țară care a adoptat legislația care interzice utilizarea modelelor „subponderale” în anunțurile și publicațiile locale. Noua lege folosește o tactică interesantă: modelele trebuie să demonstreze că indicele de masă corporală (IMC) este mai mare decât indicația de malnutriție a Organizației Mondiale a Sănătății (IMC de 18,5) prin elaborarea unui raport medical actualizat , cel puțin o data la trei luni.

Reacțiile sunt mixte 

În timp ce unii au lăudat aceste modificări, există critici. Ca de exemplu, Fabien Baron, directorul artistic și fostul director de editorial al revistei Interview, care a spus în 2015 (în legătură cu o versiune anterioară – dar totuși foarte asemănătoare – a proiectului de lege), “IMC nu are sens, Există modele foarte subțiri, care nu au tulburări de alimentație și nici nu urmăresc foarte mult ceea ce mănâncă. Această lege va defavoriza unele modele perfect sănătoase de la muncă. “

Fotograful Nick Knight a mentionat că „problema nu se pune pe faptul dacă oamenii pot retușa sau nu. Problema se pune pe înțelegerea noastră a ceea ce este o imagine. Nu există nicio realitate în fotografie, niciodată nu a existat vreo realitate în fotografie – fotografia a fost întotdeauna despre o opinie foarte subiectivă a lumii din jurul ei și cu cât este mai subiectivă, cu atât ne place mai mult “.

Designerul Damir Doma a spus că problema este mult mai profundă decât a permis guvernul francez, spunând: „Adevărul este că, atâta timp cât există o cerere pentru modele extra-slabe, agențiile vor continua să livreze”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *