FO42906 1

Noi reglementari privind inregistrarea proprietarilor reali in cadrul firmelor

2 minute • Raluca Dumitrascu • 31 mai 2017


De la 23 mai 2017, in Danemarca, au intrat in vigoare noi reguli privind inregistrarea proprietarilor reali in cadrul firmelor. Intreprinderile trebuie sa inregistreze acum informatii privind proprietarii lor reali, precum și drepturile acestora la Autoritatea daneza pentru afaceri (Danish Business Authority).

Odata cu intrarea in vigoare a unui pachet de legi fiscale (Danish Tax Haven Package)  si a celei a unei legi de implementare a Directivei 262/2016 privind spalarea banilor, este necesara crearea unui registru in care sa fie consemnati toti proprietarii reali ai firmelor. Pentru a spori transparența firmelor daneze si pentru a descuraja frauda sau alte infractiuni economice, firmele trebuie acum sa-si inregistreze proprietarii legali, precum si proprietarii reali la Autoritatea daneza pentru afaceri.

Un proprietar real este definit ca o persoana fizica care, in cele din urma, detine sau controleaza in mod direct sau indirect o parte suficienta din actiuni sau drepturi de vot sau care exercita controlul prin alte mijloace, cu exceptia proprietarilor de societati, care sunt tranzactionate intr-o piata deja reglementata.

Atunci când o persoana fizica detine sau controleaza aproximativ 25% (sau mai mult) din firma, persoana respectiva este proprietarul ei real. Nu s-a stabilit inca un prag exact, iar in ceea ce priveste actiunile sau drepturile de vot, nu numai aceastea determina o persoana fizica sa fie proprietarul real al unei firme.  Daca, de exemplu, o persoana fizica detine 10% din capitalul social si detine dreptul de a numi membrii conducerii, persoana fizica poate fi considerata drept un adevarat proprietar.

In general, majoritatea intreprinderilor care intra sub incidenta legii trebuie sa ofere informatii cu privire la proprietarii reali si inclusiv informatii referitoare la drepturile acestora. Daca proprietarii reali nu pot fi identificati, trebuie inregistrati membrii consiliului executiv, membrii consiliului de administratie sau conducerea zilnica. Fundatiile si asociatiile sunt excluse de la aceasta regula.

Atunci cand o firma constata ca o persoana fizica a devenit proprietar real sau datele persoanei inregistrate anterior s-au schimbat, firma trebuie sa inregistreze datele noi la Autoritatea daneza pentru afaceri cat mai curand posibil.

Firmele trebuie sa pastreze informatiile despre proprietarii lor reali inca 5 ani dupa  ce acestia isi pierd drepturile. Li se poate cere sa predea informatiile către Procurorul General al in ceea ce proveste pentru infractiunile economice speciale sau altor autoritari publice.

Aceste informatii trebuie inregistrate pe site-ul web al Autoritatii daneze pentru afaceri pana la data de 1 decembrie 2017.

SURSA:

LEXOLOGY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *