10 locuri avocat youtube thumbnail

10 locuri unde-ți poți găsi de muncă ca avocat stagiar

6 minute • Ana-Maria Udriste • 31 august 2020


Dacă în episodul trecut pe Youtube am vorbit despre cum să abordezi examenul de admitere în profesie, acum îți voi spune unde să găsești un loc de muncă după ce ai luat examenul de admitere.

Și îți garantez că la multe nu te-ai fi gândit.

1. Facultatea

Facultatea este primul loc unde ar trebui să te duci când vrei să-ți cauți un loc de avocat stagiar. Asta pentru că acolo îi cunoști destul de bine pe conducătorii de seminar sau pe profesorii pe care i-ai avut în facultate și poți să îți dai seama dacă vrei să lucrezi la ei sau nu.

Nu contează dacă au sau nu ”sesiune de aplicații deschise”, du-te și pune o întrebare.

2. Asociațiile studențești

Asociațiile studențești sunt iarăși o variantă foarte bună de luat în considerare. Știi că ele fac mereu în timpul facultății sesiuni de recrutare, procese simulate și alte evenimente cu diferite case de avocatură și parteneri din domeniul juridic.

Poți să le scrii ca să vezi dacă știu de locuri libere sau chiar să îi rogi să îți facă o introducere. Dacă nu vrei să faci asta, măcar poți lua la mână evenimentele trecute și să pui pe hârtie casele de avocatură cu care au avut parteneriate și poate îți pică vreo idee de o firmă la care nu te-ai fi gândit.

Uită-le la NILS, ELSA, ASD și alte organizații studentești locale care sunt la tine în facultate.

3. Prieteni avocați mai mari

Până să te arunci cu capul să te duci pe site-uri de recrutare, întreabă mai întâi prietenii pe care îi mai ai din facultate și care lucrează pe la case de avocatură sau cabinete de avocați. 

În general ei știu cel mai bine dacă există locuri libere prin ”ogradă” și chiar pot să te recomande.

4. Târgurile de job-uri

Stai, ce?! Ce legătură au târgurile de job-uri cu avocații? Simplu. Foarte multe companii au departamente întregi juridice formate din avocați, spre exemplu Oracle, IBM, Adobe, Microsoft, EON, Orange, Vodafone și lista poate continua. Nu trebuie să te angajezi pe post de consilier juridic, ci vei putea fi luat sub aripa unui ”avocat îndrumător”, ca la carte.

5. Companii

Ce fel de companii o să mă întrebi, că doar alea au nevoie de consilier juridici, nu de avocați. Depinde. E posibil să descoperi că îți place foarte mult dreptul muncii și atunci să te angajezi să lucrezi pe post de referent de resurse umane, sub aripa unui avocat sau a directorului departamentului juridic, ca este de regulă tot avocat.

Te mai poți orienta către companii de IT, pharma, dezvoltatori imobiliari, distribuitori, mari rețele de magazine, producători de produse alimentare, recuperări de creanțe etc.

Avocatura nu înseamnă doar să lucrezi într-o firmă de avocatură sau la un cabinet, ci inclusiv să te ocupi de activitatea curentă într-o companie. Și mai înveți și business.

Despre asta am vorbit mai multe recent cu Maria Casapu, în episodul din Podcast pe Legale.

6. ONG-uri

Nu râde. ONG-urile mari au avocați care lucrează acolo și sunt plătiți. Ca exemple, uită-te la Fundația Inovației Sociale Regina Maria, Fundația Dan Voiculescu, Salvați Copiii etc. care sunt ONG-uri cu zeci de membri și au adevărate structuri în spate.

7. Instituții publice

Multe din instituțiile publice au externalizat partea de juridic către un avocat sau o firmă de avocatură pe bază contractuală, așa că nu trebuie să te angajezi pe post de consilier juridic. Aruncă un ochi pe site-urile de licitații și poți să începi să bați la uși.

8. Ziare de business

Problema ta de cele mai multe ori este că nu știi care sunt casele de avocatură și avocații la care ai putea să bați la uși. Iar pentru asta trebuie să faci procedura de discovery și nu merge doar cu Sfântul Google.

Citește ziare de business, precum Wall-Street, Ziarul Financiar, BizLawyer și vezi ce se mai întâmplă pe piață și care sunt avocați implicați în diverse proiecte. Apoi îi cauți pe Google și le trimiți un mail.

9. Baroul din care vrei să faci parte

Chiar dacă nu toate barourile au o secțiune activă de anunțuri de recrutare, cum are Barou București, e bine să arunci cu o întrebare pe la secretariat sau pe la consiliu, să îți recomande un avocat care mai ia sub aripa lui tineri stagiari.

Multe persoane nu vor să dea anunțuri de recrutare pentru că nu vor să primească 500+ mailuri și CV-uri, dar asta nu înseamnă că nu caută activ și că nu au răspândit vestea mai departe.

10. Site-urile de recrutare

Ultimul, dar nu cel din urmă îl reprezintă site-urile de recrutare, precum juridice.ro, hipo.ro, ejobs.ro, bestjobs.ro etc. Da, sunt puse anunțuri de recrutare pentru avocați inclusiv pe OLX Jobs, așa că nu vă fie teamă să aplicați acolo.

Le-am lăsat la urmă pentru că nu este cel mai bun loc să aplici. Gândește-te că atunci când ai un anunț de recrutare, vei primi zeci dacă nu chiar sute de CV-uri pe care va trebui să le triezi sau măcar sa treci prin ele, ceea ce este obositor și ai toate șansele ca aplicația ta să nu fie remarcată.

Ca să recapitulăm, avem așa:

  1. Facultatea
  2. Asociațiile studențești
  3. Prieteni avocați
  4. Târguri de job-uri
  5. Companii
  6. ONG-uri
  7. Instituții publice
  8. Ziare de business
  9. Barou
  10. Site-uri de recrutare

În episodul următor vom vorbi despre cum să-ți pregătești CV-ul atunci când aplici pentru un loc de avocat stagiar. Ți-am trezit interesul, ah? Nu uita să dai subscribe și o să fii primul care află când se publică episodul.

Urmărește-ne pe Instagram, unde postăm informații vizuale de moment și sfaturi utile, pe Facebook și ascultă-ne Podcastul pe Legale, ca să fii la curent cu ultimele trenduri din industrie și să afli lucruri care-ți vor proteja afacerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *