cdscs

Acordul vecinilor este necesar pentru stabilirea sediului social.

3 minute • Adelina Voicu • 30 august 2017


Nu puține sunt situațiile în care persoanele care locuiesc la bloc se plâng de disconfortul creat prin activitatea unei societăți într-un spațiu învecinat. Indiferent că este vorba de gălăgie, mizerie, ore de funcționare nepotrivite sau trafic, trebuie să avem în vedere că și vecinii direct afectați au un cuvânt de spus, mai ales că este vorba de odihna și sănătatea lor.

Iată ce trebuie să știi atunci când se dorește stabilirea unui sediu social în vecinătatea apartamentului tău.

 

În conformitate cu Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:
Art. 39: Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Art. 42: Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

! Astfel, dacă la momentul înființării unei societăți se stabilește sediul social într-un bloc de locuințe sau într-un spațiu care are vecini direct afectați este necesar să se obțină:

  • acordul proprietarilor direct afectați : sus, jos, stânga, dreapta, adică cei cu perete comun spațiului cu rol de sediu social;
  • acordul asociației de proprietari;
  • avizul comitetului executiv al asociației.

! Legea nu distinge în funcție de cum societatea desfășoară sau nu activitatea la sediul social respectiv, astfel căacordul acestora trebuie obținut în mod obligatoriu
 
Concluzionând, consimțământul proprietarilor este deosebit de important pentru stabilirea sediului social sau chiar a unui punct de lucru, așa că dacă cineva dorește să își deschidă un bar sub apartamentul dumneavoastră și nu vă convine acest aspect, aveți grijă ce hotărâți în momentul în care vi se va cere acordul. În cazul în care nu vă este solicitat acest acord, trebuie să știți că aveți la îndemână căi legale pentru a acționa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *