guess

Antitrust: Comisia deschide o anchetă formală privind practicile de distribuție ale companiei de îmbrăcăminte Guess

3 minute • Ana-Maria Udriste • 06 iunie 2017


Antitrust: Comisia deschide o anchetă formală privind practicile de distribuție ale companiei de îmbrăcăminte Guess

Bruxelles, 6 iunie 2017

Comisia Europeană a deschis o anchetă formală privind acordurile de distribuție și practicile producătorului de îmbrăcăminte și ale comerciantului cu amănuntul Guess. Comisia va examina dacă Guess restricționează în mod ilegal vânzătorii cu amănuntul de la vânzarea de produse transfrontaliere către consumatori pe piața unică a UE.

Comisarul Margrethe Vestager, însărcinat cu politica în domeniul concurenței, a declarat: “Comisia dispune de informații care indică faptul că în acordurile sale de distribuție, Guess ar putea interzice vânzările transfrontaliere către consumatori. Unul dintre beneficiile cheie ale pieței unice a UE este că consumatorii pot cumpara din imprejurimi pentru o oferta mai bună. Vom investiga practicile Guess în continuare pentru a ne asigura că respectă regulile și nu împiedică consumatorii să cumpere produse peste hotare “.

Guess proiectează, distribuie și licențiază îmbrăcăminte și accesorii. Gadgetul “este comercializat sub numeroase mărci comerciale, inclusiv “GUESS? ” si “MARCIANO”.

Comisia va investiga informații care indică faptul că acordurile de distribuție ale Guess pot restricționa comercianții cu amănuntul autorizați să vândă online consumatorilor sau comercianților cu amănuntul din alte state membre. De asemenea, aceștia pot restricționa comercianții cu ridicata să vândă către comercianții cu amănuntul din alte state membre.

Companiile sunt, în general, libere să creeze sistemul de distribuție care le servește cel mai bine. Cu toate acestea, aceste sisteme trebuie să respecte normele UE privind concurența. În special, consumatorii trebuie să fie liberi să cumpere de la orice comerciant cu amănuntul autorizat de un producător, inclusiv dincolo de frontierele naționale.

Potrivit acordurilor Guess care fac obiectul anchetei, pot fi încălcate normele UE privind concurența (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), care interzic acordurile între societăți care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața unică a UE.

În raportul său recent referitor la ancheta sectorului de comerț electronic, Comisia a constatat că mai mult de unul din zece comercianți cu amănuntul au experimentat restricții de vânzare transfrontaliere în acordurile lor de distribuție. Aceste restricții limitează capacitatea lor de a vinde online consumatorilor din alte state membre.

Ancheta formală lansată astăzi cu privire la Guess este o procedură autonomă care este separată de ancheta sectorului de comerț electronic, dar urmărește una dintre problemele identificate în raportul final al anchetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *