pexels tima miroshnichenko 6694864

Cât poate să-ți pună cineva poprire pe cont?

5 minute • Andreea- Bianca Colpoș • 21 noiembrie 2022


Cu siguranță ai auzit măcar o dată că lui X sau lui Y ”i-a pus poprire pe cont”. 🤑 Știi cine face asta? Cum? Pe ce sumă?

Nu știi? 🤭Hai să aflăm împreună… ⏩

Ce este poprirea?

Prevăzută în Codul civil în capitolul intitulat ”Executarea silită”, poprirea nu este nimic altceva decât o modalitate de stingere a creanțelor.

Conform art. 781 Cod de procedură civilă, ”sunt supuse urmăririi silite prin poprire:

  • sumele de bani
  • titlurile de valoare

SAU

  • alte bunuri mobile incorporale

urmăribile datorate debitorului ori deținute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, în condițiile art. 733 alin. (1), pot fi poprite și bunurile mobile corporale ale debitorului deținute de un terț în numele său”.

Dar hai să vedem ce ne interesează pe noi, anume ce poate fi poprit pe contul tău bancar… 🔐

Cum „apare” poprirea?

Creditorul- sau cel căruia trebuie să îi dai banii înapoi- face cerere la executorul judecătoresc care are biroul pe lângă Curtea de Apel unde își are debitorul își are domiciliul- adică tu, spre exemplu. Dacă stai la Cluj, prietenul care vrea banii înapoi va face cerere la un executor judecătoresc de pe lângă Curtea de Apel Cluj. 🏛️

Poprirea se înființează fără somație, conform art. 780 alin. 1 Cod procedură civilă, în baza încheierii de încuviințare a executării, prin adresă în care se va preciza și titlul executoriu în temeiul căruia s-a înființat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane.

Așadar, cel căruia trebuie să îi dai bani face cerere. Aceasta ajunge în fața instanței care trebuie să se pronunțe cu privire la ea – să vadă dacă este de acord cu poprirea. Se emite o adresă care prevede titlul executoriu- adică ce trebuie să ia creditorul de la tine. În ultimul punct, se vor comunica aceste informații ție și celui devenit terț poprit (cel care trebuie să îți dea bani ție). 📰

În cadrul art. 783 Cod procedură civilă cu denumirea marginală ”Înființarea popririi” se prevede clar ce date trebuie să cuprindă aceasta, de la caz la caz.

Odată înființată, bunurile tale sunt indisponibilizate- adică nu te mai poți folosi de ele până la satisfacerea datoriei.

În cazul banilor din cont, să nu fii surprins că vezi soldul cu minus- este tot o indisponibilizare. ❌

Poprirea pe cont bancar- „ce îți este retras din cont”?

Dacă aruncăm un ochi mai jos, tot în cadrul art. 781 alin. (2) Cod de procedură civilă, observăm că în cazul conturilor bancare, se popresc:

  • soldul creditorului contului

SAU

  • încasări viitoare ale acestuia

Așadar, dacă ai o datorie de 500 de lei la ANAF, de exemplu:

  • fie te prind în ziua bună când intră salariul și îți vor trage toți cei 500 de lei,
  • fie soldul tău va apărea pe minus și orice va intra în contul tău, va compensa creanța acestora. Deci cum o dai, nu prea scapi…😨

Pentru a înțelege cu precizie despre ce bani este vorba, avem ca ajutor art. 729 Cod de procedură civilă care ne explică exact ce poate fi urmărit și când… dar acest ultim aspect îl vom dezbate imediat.

Ca să te ajut, am următoarea schemă privind poprirea. Așadar când te întrebi ”ce se poate popri?”, aruncă o privire aici… 😁

poprire

Câți bani îmi retrage?

Am ajuns și la întrebarea pentru care ai accesat acest articol cel mai probabil așa că voi trece direct la subiect. 🚶

Având în vedere că vorbim de conturi bancare, vorbim de bani- că doar nu a pus nimeni un imobil efectiv în cont, tot bani are. 😅

Același articol menționat ne spune și CÂT să se pună poprire pe cont:

  • până la jumătate din venitul lunar net (datoria= obligație de întreținere sau alocație pentru copii)

‼️ Salariul brut este cel total (cu taxe, impozite sau alte dări la stat), pe când salariul net este suma de bani pe care o iei acasă efectiv și o folosești pentru tine personal.

Dacă te afli în acest caz și ai un venit lunar net de 1500 lei, maxim 750 lei vor face obiectul popririi.

  • până la o treime din venitul lunar net (alte datorii)

Dacă salariul net e tot de 1500 lei, dar tu ai o datorie la un prieten de la care ai cumpărat un autovehicul, obiectul popririi nu poate fi mai mare de 500 de lei.

Contestație la poprire?

DA! Poprire este o formă de executare silită, deci se supune regulilor generale privitoare la contestația la executare. 🙅‍♂️

Așadar, dacă simți că ți s-a făcut o nedreptate, nu ești tu persoana corect vizată, suma de bani poprită e prea mare sau alte vătămări pot contesta aceste fapte la instanța de executare în termen de… 15 ZILE– art. 712 Cod de procedură civilă. ⏳

Concluzie

Poprirea este una dintre cele mai des întâlnite forme de executare silită dată fiind procedura relativ simplă și rapiditatea cu care creditorul își poate primi bănuții înapoi. Cu toate acestea, este bine să îți achiți datoriile cât de repede pentru a nu fi pus în situația de a avea contul poprit și să rămâi la final cu și mai mulți bani.

Acum fie vorba între noi, datorii poate am avut fiecare dintre noi, dar ai pățit să soliciți o poprire sau să fii tu ”oprit” din a te folosi de bunurile tale pentru că aveai obligații nerezolvate? Dacă da, cum ai procedat?


Fotografie de la Tima Miroshnichenko, de la Pexels.

Un răspuns

  1. Am o poprire de la ANAF, si nu stiu cu ce lege sa atac in instanta.
    Am uitat sa dau declaratia de venit in 2018.
    Drept pt care in 2022 m au facut poprire de 1800 lei.
    Eu nelucrind pe acea firma de 11 ani.
    Chiar am si dizolvat o in 2020.
    Cu ce lege pot ataca in instanta?
    Mulțumesc.
    Stiu ca e tardiv, dar totusi.
    Va rog
    Răspuns va rog pe adresa de mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *