sala guvern cursdeguvernare ro

Concedii medicale, inclusiv maternale – OUG

3 minute • Alexandra Enachescu • 23 februarie 2018


Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind reglementarea concediilor medicale, inclusiv maternale, decizia luată în timpul şedinţei fiind că măsurile tranzitorii pentru mame să se aplice până la 1 octombrie 2018, nu până pe 1 iulie, potrivit proiectului.

Textul prevede că: ”Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflată în plată până la data de 1 ianuarie 2018. În şedinţa de guvern s-a luat decizia ca pentru mame să fie aceste măsuri tranzitorii până la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical până la data de 1 iulie 2018.”
De asemenea, ”În cazul persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plăteşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor în drept până la 31 martie 2018. De asemenea, tot prin această ordonanţă de urgenţă, în primul semestru al anului 2018 se va menţine reglementarea care s-a aplicat până la sfârşitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.”

“Începând cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, vor fi în continuare excepţii pentru persoanele care suferă de afecţiuni grave – neoplazii, HIV/SIDA, urgenţe medico-chirugicale, boli infectocontagioase din grupa A sau risc maternal. Astfel, persoanele care suferă de aceste afecţiuni beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu au nevoie de stagiu de cotizare.
Tot prin acest act normativ se prelungeşte perioada de acordare a tratamentului în străinătate, în unităţi sanitare fie de stat sau private, până la finalul anului 2020, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv. El a menţionat că este vorba de 23 de persoane în acest moment care mai au nevoie de îngrijiri medicale.
OUG prevede și instituirea unui sistem informatic de telemedicină rurală şi sistem informatic de telemedicină al apărării. “Acest sistem informatic de telemedicină rurală presupune ca medicii de familie din mediu rural să poată colabora, să poată ţină legătura cu medicii specialişti din spitalele judeţene şi instituţiile sanitare”.
După publicarea proiectului OUG în Monitorul Oficial, acesta va intra în vigoare.
Proiectul poate fi consultat aici http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/02/OUGNF.pdf
Sursa: http://www.mediafax.ro/social/guvernul-a-adoptat-oug-care-reglementeaza-concediilor-medicale-inclusiv-maternale-17028441

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *