shutterstock 550913380 702x336 1

Femeile si negocierea. Poti cere mai mult si ar trebui sa o faci.

4 minute • Redactia • 11 iunie 2017


În 2012, LinkedIn a chestionat peste 2.000 de profesioniști din opt țări cu privire la negociere. Sondajul a arătat că americanii erau mai predispuși să negocieze decât profesioniști din alte țări. Iar dintre americanii interogați, mult mai puține femei au raportat că se simt încrezătoare în negociere decât bărbații.

Cercetările timpurii despre modul în care genul afectează negocierile au fost adesea neconcludente sau contradictorii. Dar, în ultimii ani, au apărut cel puțin două concluzii generale. Pe de o parte, femeile care negociază pentru alte persoane au rezultate la fel de bune sau uneori chiar mai bune decât bărbații. Pe de altă parte, însă, femeile care negociază pentru ele însele  au rezultate mai slabe decât bărbații. Femeile trebuie să înțeleagă ce pot schimba și controla, ca să aibă încredere și succes în propriile negocieri.

Femeile pierd sau evită oportunitățile de negociere mai des decât bărbații.

Majoritatea cercetărilor privind diferențele de gen în negociere tind să se concentreze asupra salariilor sau a altor tipuri de negocieri la locul de muncă. Într-un studiu clasic al absolvenților de școli de afaceri, femeile și-au negociat salariul doar în 7% din timp, în timp ce bărbații au negociat 57% din timp. Femeile erau adesea recunoscătoare pentru orice au primit și nu au simțit că ar putea sau ar trebui să încerce să negocieze. În schimb, bărbații au văzut adesea fiecare poziție ca o nouă oportunitate de negociere.

Alte studii arată un model similar în afara locului de muncă, bărbații inițiază negocieri mult mai des decât femeile în tot felul de situații. Într-adevăr, bărbații descriu negocierea în termeni precum „interesantă” și “distractivă”, în timp ce femeile descriu negocierea ca o activitate „înfricoșătoar”. Astfel, nu este surprinzător faptul că femeile nu caută oportunități de a negocia.

Când negocieaza, femeile nu cer atât de mult ca bărbații.

Cercetările sugerează că femeile pot fi mai confortabile decât bărbații cu circumstanțele existente și sunt mai puțin motivate decât bărbații să ceară mai mult atunci când apare ocazia. Mai mulți cercetători leagă acest lucru de așteptările mai scăzute ale femeilor cu privire la ceea ce este posibil. În general, ne adaptăm așteptările la ceea ce au atins deja colegii noștri.

Dar se pare că femeile sunt mult mai probabil să compare salariile, pozițiile și „succesul” lor față de alte femei, spre deosebire de bărbați.  De asemenea, femeile tind să manifeste un disconfort mai mare în a cere mai mult decât au alții. Într-un sondaj, când au fost întrebați dacă au dreptul la un salariu mai mare decât cel oferit altora, 70% dintre bărbați au fost de acord, spre deosebire de doar 30% dintre femei

Femeile se tem de negociere de teamă să nu fie „sancționate” 

Multe femei raportează că nu negociază pentru un salariu mai mare sau pentru alte beneficii, deoarece se tem că își riscă relațiile de muncă. Din păcate, s-ar putea să aibă dreptate. Cercetarea confirmă faptul că succesul femeilor la locul de muncă depinde mult mai mult de abilitatea lor de a se face plăcute de ceilalți decât bărbații. Femeile care își impun punctul de vedere considerate mult mai puțin plăcute atât de bărbați, cât și de femei. Și femeile care „se laudă”, de exemplu, subliniind contribuțiile sau succesele lor, dăunează imaginii lor chiar mai mult. Cu toate acestea, dacă o femeie se comportă modest și feminin, cercetările arată că oamenii nu o vor vedea potrivită pentru o funcție de conducere.

Vestea bună: femeile sunt la fel de bune ca bărbații la negociere și, uneori, chiar mai bune, la negocierea în numele altora.

Mai multe vesti bune: vă puteți îmbunătăți abilitățile de negociere, încrederea și rezultatele. Pentru a afla cum cititi articolul următor referitor la cum iti poti imbunatati abilitatile de negociere. 5 sfaturi pentru o negocieri de succes

SURSA: LAWPRACTICETODAY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *