Erasmus Italia

la vita è bella

6 minute • Bence Antonya • 11 aprilie 2019


Dreptul este o ştiinţă restrictivă, în sensul că diploma ta de drept din România are valoare doar în România. Când în clasa a 12-a  am aflat de această condiţie, am fost sigur că voi profita de un semestru de Erasmus, pentru a gusta măcar puţin din învățământul superior dintr-o altă ţară.
După începerea facultăţii am început să aflu mai multe detalii despre cum e să petreci un semestru, sau chiar un an în străinătate. Pe scurt, pot să zic că e frustrant, din punct de vedere administrativ. Cum am menţionat mai sus, dreptul e mai limitativ decât medicina spre exemplu; dreptul civil român este mult mai diferit în comparaţie cu dreptul portughez, de exemplu. Aşadar există riscul de a nu ştii exact care dintre materii ţi se vor echivala şi astfel rişti să treci fiecare examen în semestrul Erasmus, dar când vii acasă eşti nevoit să dai şi examenele din România, în sesiunea de restanţe.
Din fericire, eu am rămas doar cu un examen de dat în toamnă, presupunând că obţin nota de trecere la fiecare materie în Italia.

Unde?

Eu am ales ca destinaţie Trento, Italia 🇮🇹. *Nici eu n-am auzit de oraşul acesta înainte să îl aleg*. Este un oraş din nordul Italiei, capitala regiunii Trentino-Tirolul de Sud. Deci da, munţi şi zăpadă, nu Italia clasică la care te-ai gândi din prima.

Cum?

După selecţia din mai 2018, am pornit spre Trento în februarie 2019. Semestrul 2 din Italia începe cu două săptămâni mai devreme decât acasă, deci nu am avut parte de vacanţa de iarnă 😭. Oficial, semestrul durează până pe data de 30 iulie, dar în funcţie de când termini cu examenele, poţi pleca mai devreme.

Universitatea

Un lucru care m-a fascinat din prima e că sunt foarte mulţi studenţi din oraşele mari ale Italiei care aleg această facultate, pentru că se spune că e cea mai bună din regiune. În comparaţie cu dimensiunile mici ale oraşului, studenţimea e surprinzător de numeroasă. Când am sosit, am fost ghidat de un coordonator Erasmus, care ne-a arătat cum funcţionează lucrurile. De exemplu, unde putem să ne facem cardul pentru folosirea cantinei.

Materiile

Faculatea de drept din Trento are două programe academice. Drept italian, care durează cinci ani, şi Comparative European and International Legal Studies (CEILS), care este un amestec între drept şi studii europene. Eu am participat în acest program, astfel am învăţat totul în engleză. Am avut materii precum dreptul penal, protecţia drepturilor fundamentale, dreptul mediului, dreptul proprietății intelectuale şi drept privat comparat. La această facultate nu sunt seminarii, ci doar cursuri, iar acestea seamănă mai mult cu un seminar din România, pentru că clasa e alcătuită din maxim 30 de elevi. Comparat cu facultatea mea de drept, aici majoritatea profesorilor nu au o carte specifică din care predau. Prin urmare studentul e nevoit să meargă şi să noteze la curs, sau să citească mai multe cărţi din domeniu.

Examenele

Până acum am avut doar un parţial la materia drept penal, care era alcătuit din trei întrebări. Deja am aflat cum vor fi examenele din mai. În total am 6 examene, din care unul va fi format din grile, la două dintre ele voi susţine proba orală, unul va fi în forma unui proces simulat, şi două în forma unei lucrări de minim 5000 de cuvinte.

Cazarea

Din anul 2019, studenţii Erasmus nu mai pot primi cazare în căminul universităţii din Trento, ci doar studenţii sosiţi prin programe internaţionale de schimb şi studenţi locali. Din acest motiv stau în chirie într-un loc construit pentru studenţi.

Limba

Am avut posibilitatea de a alege un curs de italiană intensiv care ar fi durat 2 săptămâni, sau unul extensiv de 2 luni. Eu am l-am ales pe ultimul, pe care l-am început de la nivelul A1, bineînţeles. Doar acum, după două luni pot spune că înţeleg “un po” din conversațiile pe care le aud pe stradă. Nu fac facultatea în italiană şi cu majoritatea prietenilor din Trento vorbesc în engleză. Prin urmare momentan nu sunt nevoit să vorbesc  limbă naţională în fiecare zi. Am primit şi un partener „tandem” cu care să învăț limba. Dar spre surprienderea mea, ea este pasionată de limbi străine, şi a învăţat română singură, deci de multe ori exersăm limba româna în loc de italiană.

Oamenii

Majoritatea prietenilor mei sunt şi ei în Trento cu Erasmus, sau printr-un program de schimb internaţional. Când spun internaţional, mă gândesc la Uganda, Nigeria, Bangladesh, Rusia, Japonia,  Brazilia, Filipine şi Venezuela. Deci poţi întâlni oameni chiar de pe fiecare continent. Oraşul fiind mic (populaţie de 100.000 de oameni) nu sunt multe localuri pentru distracţie. Să fiu mai precis există un singur loc, Barul Baccus, unde poţi întâlni oameni Erasmus în fiecare seară. Acest deficit este compensat de asociaţia Erasmus din Trento, care organizează programe în fiecare săptămână. Oraşul e relativ aproape de ținte turistice majore, precum Milano sau Florenţa, deci vizitarea acestor oraşe cu prietenii din Trento a fost foarte uşoară.

Diferenţe majore

Aici oamenii chiar iau în serios prânzul. Pentru mine a fost un şoc că nu am putut găsi un magazin deschis de la ora 12 până la ora 15. În plus, totul se închide la ora 21, deci e mai uşor să faci dietă, că nu ai unde găsi ciocolată la ora 23:00. Norocul meu e, că am găsit un magazin românesc, deci când îmi e dor de România, am de unde cumpăra codul civil un baton Făgăraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *