nabeel syed Jk3 Uhdwjcs unsplash

Luminile de întâlnire sunt obligatorii pe toate drumurile și pe timp de zi

2 minute • Huleni Elena • 19 iunie 2023


S-a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar noile reglementări au intrat deja în vigoare, din 16 iunie. 

Dacă ești șofer (dar nu numai, că este bine să dai de veste), hai să vedem împreună care sunt modificările.

Ce s-a modificat?

🚗 Până în prezent, șoferii erau obligați să folosească luminile de întâlnire pe timp de zi (fază scurtă)/luminile de zi DRL (daytime runnig light) pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene. 

❗Modificarea spune așa:

  • 1. La articolul 44, alineatul (2) va avea următorul cuprins: „(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.” 
  • 2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins: „7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice”.*

Această modificare este foarte utilă mai ales pentru drumurile care au o singură bandă pe sens pentru că astfel vom aprecia mai bine distanță față de vehiculul de pe sensul opus. De asemenea, modificarea legislativă va ajuta toți șoferii în cazul depășirilor (cu atât mai mult dacă mașinile au o culoare similară cu cea a asfaltului).

📅 Care sunt sancțiunile?

🚨 Amenzile se aplică la 30 de zile de la publicarea modificării în Monitorul Oficial, deci de la 12 iulie 2023, iar sancțiunea este în cuantum de 290 de lei și două puncte de penalizare. Nu uita că poți plăti jumătate din sumă dacă o achiți în 15 zile de la primirea amenzii. 


Poză de Nabeel Syed pe Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *