Femei

Noi, femeile – De când avem drepturi consacrate?

3 minute • Cristina Radu • 10 martie 2019


Reperele pentru afirmarea drepturilor femeilor din persepectivă istorică, politică, socială, culturală și nu în ultimul rând juridică (pentru că pe asta pulsăm aici la Avocatoo) au fost gândirea iluministă (da, sună cam pompos), dezvoltarea conceptului de drept al omului şi proclamarea Declaraţiei Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului, în timpul Revoluţiei Franceze (aia pe care ați învățat-o la Istorie). Drepturile femeilor au fost puse în discuţie odată cu libertatea religioasă, abolirea sclaviei, dreptul la vot (în sfârșit).
Eleanor Roosevelt este cea care a făcut presiuni ca SUA să adere la ONU şi a devenit prima delegată a SUA la ONU. A ajutat și la redactarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (doamna era bună și ca diplomat și pe PR). În România, onoarea a fost salvată de Ana Ipătescu care s-a afirmat eroic în Revoluţia paşoptiştilor din Ţara Românească de la 1848 (și pe asta ați învățat-o la Istorie sau la Română).
Olympe de Gouges a cerut pentru prima oară ca femeile să aibă aceleaşi drepturi ca bărbaţii (victorie) în „Declaraţia cu privire la Drepturile Femeii şi ale Femeii Cetăţean” din 1791. Emmeline Pankhurst a fost activista britanică lideră a mişcării sufragetelor (citiți despre mișcare) care a ajutat femeile să câştige dreptul la vot.
În cadrul celei de a 67-a sesiuni a Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării faţă de femei din 2017 a fost realizată evaluarea periodică a României privind implementarea Convenţiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.
Raportul Comitetului ONU cuprinde o serie recomandări: accesul femeilor la justiţie, violenţa împotriva femeilor, traficul şi exploatarea sexuală, reprezentarea politică, educaţia, piaţa muncii, sănătatea, situaţia femeilor din mediul rural, căsătoria şi relaţiile de familie (adică ce ne sfătuiesc ei să facem).
Strategiile naţionale adoptate privesc egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, combaterea traficului de persoane şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi planuri de acţiune (adică ce am făcut noi).
Informație utilă: instrumente legislative actuale privind afirmarea drepturilor femeilor:

  • Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii
  • Protocolul la Convenţia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii
  • Declaraţia cu privire la protecţia femeilor şi copiilor în perioade excepţionale şi de conflict armat
  • Declarația comună privind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor
  • Convenţia Consiliului Europei cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor
  • Legea nr. 202 din 19 aprilie 2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi
  • Legea nr. 23 din 9 martie 2015 pentru declararea zilei de 8 mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi
  • Legea nr. 35/2017 din 27 martie 2017 privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
  • Hotărârea Guvernului României nr. 365 din 24 mai 2018 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

Bibliografie: Institutul Român pentru Drepturile Omului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *