NOua stema 1

Noua stemă a ROMÂNIEI – bancnote și monede lansate în circulație

2 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 06 ianuarie 2018


Pe 21 decembrie 2017, Banca Națională a României – banca centrală a țării, având rolul de a emite monedă – a anunțat că din 1 ianuarie 2018 se vor plasa pe piața monetară bancnote și monede cu noua stemă a țării noastre. Desigur, acestea nu vor fi emise decât treptat și vor circula în paralel cu bancnotele existente deja.
 

“Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.”
LECȚIE DE ISTORIE
Se pare că revine în stema țării noastre Coroana de Oțel pe capul Acvilei, ce a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă, reliefand caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa.
Aceasta este
coroana regală a României,
oțelul având ca semnificație vitejia ostaşilor români.
Aceasta a fost oferită:
  • regelui Carol I la Palatul Regal – 10 mai 1881- cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României;
  • Regelui Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922;
  • Regelui Mihai I când a fost uns Rege în catedrala patriarhală din Bucureşti la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 194o.

Există îndatorirea autorităților publice de a face aceasta înlocuire pâna la data de 31 decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *