matt c ZI vWZBbwj8 unsplash

Pedeapsă cu închisoare cu executare pentru șoferii care produc accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau care conduc fără să aibă permis

3 minute • Elliza Ciurea • 05 iulie 2023


Dacă ești șofer sau dacă ai cunoștințe care dețin un permis de conducere atunci este obligatoriu să citești cu atenție despre această modificare.

Dacă până acum pentru accidentele soldate cu victime decedate se putea da și pedeapsă cu suspendare – adică șoferul nu ajungea la penitenciar, pe fondul acestei modificări toate pedepsele pentru accidentele mortale vor fi pedepse cu executare – adică șoferul ajunge la închisoare dacă la momentul accidentului era beat, sub influența drogurilor sau dacă nu deținea permis de conducere.

Concret

Modificarea va fi făcută asupra art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 și astfel NU se va mai putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă șoferul vinovat:

➡️era sub influența alcoolului

➡️era sub influența drogurilor

➡️conducea fără permis.

Pedepsele pentru ucidere din culpă

Codul Penal prevede la articolul 192 pedepsele pentru ucidere din culpă. Astfel, în forma de bază pedeapsa este de la unu la cinci ani, dar poate fi și mai mare dacă, de exemplu, prin faptă s-a cauzat moartea a două sau mai multe persoane:

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăși o infracțiune se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârșită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) și alin. (2) se majorează cu jumătate.

Câteva statistici

👮🏼În anul 2021, la nivel național, s-au înregistrat 4.912 accidente, soldate cu decesul a 1.779 de persoane și rănirea gravă a altor 3.787, arată datele Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

👮🏼 În anul 2022, la nivel național, au fost înregistrate 4.711 accidente, soldate cu decesul a 1.634 de persoane și rănirea gravă a altor 3.685, arată datele IGPR, ceea ce înseamna o medie zilnică de 12,9 accidente rutiere grave.

📊 Accidentele rutiere din anul 2022 plasează România pe locul 1 la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană.


Fotografie de Matt C pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *