aplicatii dating riscuri

Platformele de dating online. La ce riscuri te supui și ce poți face legal dacă lucrurile devin creepy?

26 minute • Gabriela Umbrărescu • 24 ianuarie 2022


Poate ai auzit vreodată de platformele de dating. Te-ai întrebat vreodată ce sunt acestea? Cu ce te pot ajuta sau mai rău, cum te pot încurca? Dar în cazul minorilor, ce se poate întâmpla?

Poi, hai să aflăm împreună.

Ce sunt platformele de dating?

Aceste platforme îți pun la dispoziție, ție ca utilizator, prin intermediul unor platforme on-line de comunicații, servicii care au ca obiectiv facilitarea întâlnirilor între persoane fizice în scopuri matrimoniale.

Aparent, conform PRO TV, în timpul pandemiei de Coronavirus, pentru că nu aveau unde să iasă să găsească oameni noi, au apelat la aplicații de dating.

În timpul pandemiei, sentimente.ro a înregistrat cu 45% mai multe conturi față de aceeași perioadă a anului anterior, iar utilizatorii au schimbat aproximativ 10 milioane de mesaje.

Cum funcționează o platformă de dating?

Mai exact: public niște date personale de-ale mele (nume, localitatea de domiciliu, școli absolvite, aria în care doresc să găsesc persoane, sexul, preferințe sexuale etc), iar aplicația, folosind informațiile date de mine, calculează prin anumiți algoritmi și găsește toți oamenii care intră în categoriile pe care eu le-am indicat.

Desigur, nu ai voie să utilizezi aplicații de Dating dacă nu ești major, în cazul în care îți faci cont, minor fiind, riști să ți se raporteze contul și vei fi nevoit să dovedești că ai 18 ani.

Unde găsim platformele de dating?

Ori le găsești scriind numele lor la Search pe Google, ori le poți găsi pe App Store-urile telefoanelor mobile.

Vei avea platforme de dating dedicate (precum Facebook Dating, care poate fi accesat doar din cadrul aplicației Facebook, nu și de pe desktop), dar și platforme web-based, cum e sentimente.ro.

Ok, și ce vreți voi să faceți?

Păi, noi ne-am gândit să îți prezentăm cinci dintre cele mai cunoscute platforme.

Ei bine, noi am citit pentru tine termenii și condițiile și vrem să îți conturăm niște idei generale despre fiecare platformă și despre ele, în general.

Noi vom vorbi despre: Tinder, Facebook Dating, Grindr, Sentimente.ro și Badoo.

Ce este ….

… Tinder?

Echipa Tinder spune despre aplicația lor că este „o lume cu posibilități multiple”. Prin intermediul acesteia poți crea conexiuni multiple cu persoane din întreaga lume.

… Facebook Dating?

Facebook Dating este un serviciu integrat în platforma principală Facebook și în aplicația de mobil, care permite utilizatorilor să își găsească parteneri online.

… Grindr?

Grindr este o aplicație de dating dedicată membrilor comunității LGBTQ, lansată în 2009.

sentimente.ro?

Păi, hai să ne uităm pe site-ul lor, la termeni și condiții unde ne dă următoarea definiție: Această aplicație îți pune la dispoziție, prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, servicii având drept obiectiv facilitarea întâlnirilor între persoane fizice în scopuri personale, matrimoniale, de divertisment si necomerciale.

După cum vedem mai jos, este important să vedem că practic vorbim de o rețea. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie, cum s-ar zice. Nu sunt singurii care practică în România acest gen de interlink, dar însă nu este cel mai corect din lume.

Dar Badoo?

Mergem în continuare pe definiția unui site de matrimoniale, care ne spune Badoo este locul potrivit pentru întâlniri sincere.

Cine poate folosi platformele de dating?

Ăăăăăăă, fiind site-uri de dating, au responsabilitatea să valideze doar profilele majorilor. Adică, în ziua în care ai împlinit 18 ani, ești liber din punct de vedere legal să îți faci cont.

Mai repede, nu ai voie, because it’s not legal to do that.

Vrei și dovezi? Sigur ai auzit de cunoscutul influencer James Charles. Acesta a trimis mesaje cu tentă sexuală unor minori în vârstă de 16 ani. Tânărul a fost norocos fiind sancționat doar de către YouTube.

De ce am zis că e norocos? Păi, sancțiunile pot fi mult mai grave, vezi mai jos.

Bine, acum, fiecare platformă are Termeni și condiții specifici, unii care limitează mai mult față de obligația de a avea cel puțin 18 ani, cum este de exemplu care nu îți permite să ai cont dacă ai fost condamnat pentru un delict, o infracțiune de natură sexuală sau infracțiune care implică violență.

Cei de la sentimente.ro, scriu pe în Termeni și condiții că La înscriere, vom solicita suficiente informații care sa indice faptul ca aveți cel puțin 18 ani.

Badoo ne spune și el că nu este loc pentru minori

În concluzie:

Niciun membru cu vârsta sub 18 ani.

Fără poze cu copii neînsoțiți pe profilul tău.

(bine, eu nu aș pune nici să mă pici cu ceară poze cu copii pe site-uri de dating, but that’s another story)

Facebook Dating poate fi folosit de orice persoană majoră cu un cont de Facebook funcțional, care locuiește în una din țările în care este disponibil serviciul Facebook Dating. Totodată, doar persoanelor majore le apare opțiunea de a accesa această aplicație.

Ce date personale prelucrează platformele de dating?

După cum știți, orice platformă prelucrează date cu caracter personal.

Datele personale care sunt prelucrate de aceste platforme sunt:

 • numele și prenumele,
 • data nașterii,
 • sexul,
 • e-mail,
 • telefon,
 • localizarea,
 • localitatea de reședința.

Acum, fiecare platformă mai prelucrează ce dorește și ce consideră ok pentru realizarea obiectivului lor principal, cum ar fi: preferințe sexuale, fotografii, date legate de interacțiunea cu platforma, informații standard de autentificare pe internet, date de trafic, tipul, versiunea și limba browserului, timpii de acces și adresele IP, informații legate de calitatea și utilizarea Site-ului și/sau a Aplicației, statistici legate de aplicațiile instalate.

Dacă optezi pentru varianta de a te conecta cu Facebook trebuie să ții cont de faptul că  automat îți dai acordul ca toate datele pe care Facebook le deține să fie deținute și de Tinder, (nu se referă doar la datele publice). Pe lângă aceste date, orice alegi să adaugi în profilul tău hobby-uri, interese, clipuri video sau fotografii, automat oferi echipei Tinder acces atât la camera/galerie foto, cât și informațiilor scrise.

Desigur, mai ai ca opțiuni pentru a-ți crea un cont următoarele: poți să te loghezi folosind Google sau poți folosi  adresa de e-mail sau numărul de telefon. În această ultimă opțiune îți vei seta o parolă și ți se va cere și data nașterii.

Dar de ce prelucrează aceste date?

Motivul pentru care se prelucrează aceste date este în scopul oferirii, furnizării și funcționarii în condiții optime a platformelor, dar și în scopul dezvoltării acestora.

Astfel, cele două platforme prelucrează datele, fără a se limita doar la acestea, pentru

 • oferirea unei platforme de relaționare socială;
 • îmbunătățirea conținutului;
 • respectarea obligațiilor de raportare (ex: să raporteze autorităților statului anumite abuzuri);
 • securizarea serviciului, pentru a proteja utilizatorii împotriva fraudei sau a furtului de identitate;
 • utilizarea corecta a serviciului oferit;
 • informarea utilizatorilor privind situația contului lor;
 • oferirea de recomandări personalizate;
 • îmbunătățirea performanței platformelor și a design-ului acestora;
 • crearea de oferte personalizate prin analiza preferințelor, a comportamentelor și a intereselor utilizatorilor pentru a putea obține conținutul vizat sau oferta de la platforme;
 • Interdicția de a-ți crea cont în viitor în cazul în care ai încălcat termeni și condiții care duc la această “sancțiune”.

Cum îți sunt utilizate datele personale?

Acestea utilizează datele personale doar pentru crearea și gestionarea contului tău și pentru a comunica cu tine prin reclame, asistență sau sugestii. În cazul unui cont premium aceștia vor folosi și datele cardului tău sau a unei aplicații terțe (App Store Apple/iTunes Store sau Google Play Store). În același timp, informațiile pe care tu le-ai făcut publice pe un cont vor fi afișate ca recomandare celorlalți utilizatori cu interese comune cu ale tale.

În cazul în care vrei să limitezi publicul căruia i te adresezi, poți să accesezi setările contului și să-ți bifezi exact ceea ce vrei tu să apară în profilul tău public. Aici pot fi interese, locație, sex etc.

Gândește-te așa: tu vrei ca platformele respective să te ”matchuiască” cu persoane cu care ai anumite interese sau în funcție de preferințele pe care le-ai bifat. Toate aceste elemente sunt date personale. Dacă nimeni nu și-ar da acordul pentru prelucrarea lor, cum ar mai putea platformele să conecteze oameni?

Hint: apropo de prelucrarea și utilizarea datelor personale, aplicația Grindr a primit o amendă de 7 milioane de dolari pentru că a încălcat GDPR întrucât trimitea datele personale unor societăți de marketing. Dacă erai abonat la Newsletter pe Legale, ai fi aflat primul de asta.

Cât timp îți sunt utilizate datele personale?

Conform  standardelor Uniunii Europene și ale GDPR, îți poți retrage oricând consimțământul cu privire la prelucrarea datelor tale persoanele. Astfel, trebuie să te adresezi operatorului de date pentru a retrage permisiunea pe care ai dat-o pentru a utiliza date personale. De asemenea, dacă păstrarea datelor nu mai este necesară sau acestea sunt folosite ilegal, poți solicita ștergerea lor  în baza “dreptului de a fi uitat”.

În cazul Tinder informațiile vor fi păstrate atât timp cât sunt necesare pentru scopuri legitime de afaceri și conform legislației în vigoare, mai exact

 • Atât timp cât ai un cont activ
 • 3 luni după dezactivarea contului
 • Datele de trafic trebuie păstrate timp de un an
 • Consimțământul Termenilor, Politicii de confidențialitate și alte consimțăminte similare sunt păstrate timp de cinci ani
 • În cazul unei probleme/reclamații informațiile trebuie deținute până la soluționarea acestora
 • Dacă există un utilizator care are antecedente ce constau într-un comportament neacceptat (periculos chiar) a cărui cont a fost suspendat/închis, datele personale îi sunt păstrate din motive de Securitate (pentru a se asigura că aceeași persoană nu își va crea un alt cont).

În cazul Facebook Dating trebuie să ne întoarcem la “aplicația-mamă” – Facebook.

Datele sunt stocate de către  Facebook:

 • cât este necesar pentru a furniza serviciile și Produsele Facebook

sau

 • până când contul de Facebook este șters

!! Important

Poți să ștergi din istoric o căutare efectuată pe Facebook, însă înregistrarea căutării va dispărea după 6 luni.

Când alegi să elimini un conținut pe care l-ai distribuit pe Facebook, acel conținut va fi șters de pe site. Unele din aceste informații vor fi șterse definitiv de pe servere; în schimb, unele conținuturi pot fi șterse numai atunci când îți ștergi definitiv contul.

În acest din urmă caz, îți recomandăm să faci o cerere de ștergere date. Am scris mai multe despre asta aici: Dreptul de a fi uitat de Google – un drept nou, de care posibil să nu fi auzit încă, dar de care e bine să știi

Aplicații terțe. Ce sunt și cum primesc acces la informațiile tale?

Aplicațiile terțe au roluri diferite, de la gestionarea informațiilor, până la asistență și partea de marketing. Principalele aplicații terțe sunt App Store Apple/iTunes Store sau Google Play Store care se ocupă cu procesarea plăților în deplină siguranță.

Împreună cu alte aplicații de dating Tinder face parte dintr-un Match Group căruia îi permite prelucrarea și întreținerea datelor.

De menționat este că ți se cere acordul înainte de a partaja informațiile personale.

Asta cu informații codificate, anonimizate care nu te pot identifica este o sabie cu două tăișuri. A se vedea cazul episcopului din SUA care folosea Grindr. Acele date agregate au fost vândute către companii de marketing, care au putut să facă reverse engineering și astfel au descoperit că el folosea aplicația. Despre care am amintit în Newsletter-ul nostru pe legale, la care te încurajăm să te abonezi.

În altă ordine de idei, se pot utiliza și partaja informații cu caracter nepersonal (adică informații care, în sine, nu identifică cine ești, cum ar fi informațiile despre dispozitiv, de demografie generală, date comportamentale generale, de geolocalizare în formă codificată), precum și informații cu caracter personal într-o formă codificată, imposibil de citit de către oameni, în oricare dintre circumstanțele de mai sus. Ba mai mult, se pot intercala atât informații cu caracter personal, cât și informații cu caracter nepersonal.

Ce se întâmplă în cazul utilizatorilor minori?

Cel mai important este că un minor nu poate deține un cont, din acest motiv introducerea datei de naștere este absolut obligatorie pe o aplicație de dating. În cazul în care există suspiciuni că o persoană care nu are vârsta de 18 ani împlinită, poți raporta acel cont.

Dacă “poliția” platformei, în urma unor raportări sau chiar a urmăririi activității tale își dă seama că ai sub 18 ani, atunci contul tău poate fi blocat până la momentul în care vei putea dovedi (cum ar fi exemplul Facebook) cu o carte de identitate faptul că ai împlinit vârsta minimă necesară.

Și totuși, dacă ai de a face cu un minor fără să știi ce se întâmplă?

Totul depinde de modul în care tu acționezi. Sigur, la prima întâlnire nu o să-i ceri buletinul că ai părea un dubios, dar înainte de a-i prezenta dormitorul, bancheta din spate sau ceva hotel luxos asigură-te că nu are sub 18 ani. Și dacă ai căzut în păcat fără a verifica vârsta, iar minora (sau minorul, de ce nu?) te reclamă o să fii pedepsit în baza art 218 Cod Penal actualizat prin Legea nr. 217 din 29 octombrie 2020. Aici există mai multe variante posibile:

 • acte sexuale cu un minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani prin constrângere se va pedepsi cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
 • actul sexual cu minorul în calitate de tutore, curator, supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa pedeapsa este de la 7 la 12 ani
 • dacă ai mai comis și anterior alte acte contra libertății și integrității sexuale asupra unui minor, o infracțiune de pornografie infantilă sau proxenetism asupra unui minor, pedeapsa va fi de la 7 la 15 ani
 • dacă actele sexuale au fost cu scopul de a crea materiale pornografice, închisoarea este de la 5 la 15 ani, iar dacă există și fapte de constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi
 • Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 9 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

United States v. Drew

Faptele s-au petrecut în anul 2006, când Lori Drew, persoană majoră la momentul evenimentelor și-a creat un cont pe o rețea de socializare, utilizând date false și-a creat un cont fictiv sub numele de “Josh Evans”, adolescent în vârstă de 16 ani.

Lori a contactat-o pe Megan Meier, folosind acest cont, astfel purtând discuții cu aceasta de manieră în care aceasta (Megan) s-a îndrăgostit de Josh.

“Josh” i-a spus la un moment dat lui Meier că lumea ar fi un loc mai bun fără ea, provocând un “cyberbullying în lanț” care a condus ulterior la sinuciderea fetei.

Instanțele americane au reținut în sarcina lui Lori infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, dat fiind faptul că ea și-a creat contul în scopul de a vătăma termenii și condițiile server-ului.

Cum funcționează aceste aplicații de dating?

Ca majoritatea site-urilor de dating, trimiți aprecieri persoanelor “care-ți fac cu ochiul”. Dacă ele îți trimit la rândul lor apreciere, înseamnă că v-ați match-uit și puteți începe o conversație.

Ca să fim expliciți luăm exemplul următor: eu, Alexandra, după ce mi-am făcut cont de Tinder, intru pe aplicație și mi se deschid poze cu diferiți tipi care corespund cu „cerințele” mele. Să nu uităm că dacă nu am un cont premium o să-mi arate doar băieții din apropierea locului în care eu sunt (da, se cere acces la locație).

Dacă tipul care mi-a apărut îmi place, îi dau inimă, dar dacă nu e ceea ce caut, îi voi da “X”. Dacă și tipul respectiv mi-a dat inimioară se creează un match, astfel putem începe o conversație în online.

Problema locației și a datelor pe care le oferi aplicațiilor de dating

Grindr, spre exemplu, a avut o problemă cu expunerea datelor privind locația în trecut pentru că îți dădea sugestii pe o rază de 100 de metri. Asta înseamnă că practic deschideai aplicația, te uitai de jur împrejur și hopa! vedeai persoana respectivă. Not cool, ah?

Facebook Dating are o chestie și mai interesantă: poți vedea persoanele care sunt pe Facebook Dating și care și-au manifestat în același timp interesul de a merge la un eveniment (online, offline etc) care e pus și pe Facebook. Și îi vezi pe toți de acolo. Și te poți trezi direct la evenimentul respectiv cu persoana pe capul tău cu ”Salut, te-am văzut pe Facebook Dating. Ce faci?”. Not creepy at all, ah?

Cum îți sunt protejate confidențialitatea și siguranța?

Facebook:

 • Ai o vizibilitate limitată a profilului

În primul rând, nu îți vor fi sugerate persoane din rândul prietenilor actuali de pe Facebook pentru a forma match. Profilul și mesajele tale din Dating, precum și persoanele care îți plac sau cu care te potrivești în Dating nu se afișează în secțiunea ta Noutăți din Facebook. Dacă devii însă prieten pe Facebook cu o persoană cu care te-ai potrivit în Dating, puteți în continuare să vă vedeți reciproc profilurile din Dating. Orice conversație pe care o porți în Dating apare în fila “Potriviri” din cadrul serviciului. Aceste conversații nu se afișează în Facebook Messenger

Totuși acest lucru nu este valabil și pentru prieteni ai prietenilor. Pentru a nu primi sugestii de match din partea acestor persoane, trebuie să dezactivezi această opțiune.

De asemenea, conversațiile pot fi accesate doar din cadrul aplicației de pe telefonul mobil, nu și de pe desktop, așa că altcineva nu ar putea să le vadă. Desigur, doar dacă are acces la telefonul tău într-un fel sau altul.

 • Opțiunea Secret Crush

Poți adăuga până la nouă dintre prietenii de pe Facebook sau urmăritorii de pe Instagram ca pasiuni secrete (Secret  Crush) în Dating. Dacă adaugi pe cineva în Secret Crush și persoana respectivă este și ea înscrisă în Facebook Dating, aceasta va primi o notificare că o persoană anonimă are o pasiune secretă pentru ea.

Vă veți potrivi, iar numele tău va fi afișat numai dacă amândoi v-ați adăugat reciproc ca pasiuni secrete. Pasiunea secretă va afla că i-ai adăugat numele doar dacă se numără printre persoanele potrivite.

Poți adăuga inclusiv urmăritori de pe Instagram ca pasiuni secrete dacă ți-ai adăugat contul de Instagram în profilul de Dating.


Cu toate acestea, Facebook Dating are o problemă de vizibilitate în momentul în care spui despre ce evenimente ești interesat și vrei să găsești persoane cu aceleași interese. Dacă vorbim de evenimente fizice, cine știe cu tine te poți trezi lângă tine.

Grindr

Trecând prin instrucțiunile site-ului, trebuie să recunosc că am fost plăcut surprinsă de mecanismul și instrucțiunile de  protecție  pe care le oferă utilizatorilor.

 • poți opta pentru a avea o pictogramă discretă pentru aplicație, pusă la dispoziție de Grindr, pentru a evita situațiile incomode (de tipul surioara de 5 ani “La ce e bun acest buton?”) sau care te-ar putea pune în pericol (dacă locuiești sau tranzitezi o țară unde a fi membru LGBTQ este ilegal)
 • poți alege dacă dorești ca distanța să fie afișată și altor utilizatori sau nu, debifând această opțiune. Totuși, Grindr poate continua să-ți urmărească locația pentru a face profilul tău vizibil celorlalți utilizatori în funcție de distanța ta față de aceștia.
 • Dacă te afli într-o regiune unde a fi membru LGBTQ îți poate pune viața în pericol, Grindr poate dezactiva complet urmărirea locației.

După scandalul cu episcopul despre care am scris mai sus, ar trebui să ne mai gândim de 2 ori cum e cu safety-ul ăsta.

Safety tips

Dacă dorești să te întâlnești în realitate cu persoana cu care ai conversat, platformele îți oferă o serie de Safety tips, pentru siguranța ta ca utilizator:

 • să ceri poze actuale
 • să știi că întâlnirile sunt opționale, nu obligatorii
 • să vorbești cu persoana respectivă înainte
 • întâlnește-te în locuri publice, nu acasă la unul din voi și nu urca în mașina persoanei cu care te întâlnești
 • să ai o scuză bună în cazul în care simți că nu e ok totul.
 • spune-i cuiva ce planuri ai – inclusiv locația exactă a întâlnirii și ora când estimezi că te întorci acasă și chiar să te sune din timp în timp. Gândește-te să organizezi o primă întâlnire în grup sau o întâlnire dublă la care să aduci un prieten;
 • partajează-ți locația GPS cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei;
 • mergi într-un loc public pe care-l cunoști, cu care ești familiarizat;
 • consumă cu atenție alcool sau alte substanțe;
 • asigură-te că ai telefonul mobil încărcat și la îndemână, în caz de urgență;
 • asigură-ți întotdeauna transportul către și de la locul întâlnirii pentru a te asigura că deții controlul asupra momentelor în care ajungi și pleci;
 • Nu dezvălui date de identificare cum ar fi adresa de acasă sau locul în care lucrezi;
 • Dacă decizi să te întâlnești cu cineva în afara aplicației, fă un background check înainte: caută respectiva persoană pe site-urile de socializare, pe Google sau întreabă persoane pe care le cunoști despre persoana pe care vrei s-o întâlnești.
 • Actualizează software-ul telefonului pentru a evita atacurile cibernetice
 • Șterge lucruri din telefon ce te-ar putea pune în pericol

Safety tips pentru comunitatea LGBTQ+

Întrucât Grindr este o platformă pentru comunitatea LGBTQ+, este necesar să ai grijă la ghidul care prezintă trei tipuri de securități pe care trebuie să le ai în vedere: securitatea digitală, siguranța personală și self-care în practicile tradiționale de management al securității pus la dispoziție de către ei din care trebuie să reții:

 • Nu posta imagini cu caracteristici identificabile
  • Șterge metadatele fotografiei pe care o expui. Poți folosi anumite aplicații în acest sens – de exemplu, Exif Tool.
  • Ia în considerare opțiunea de a blura pozele cu tine pe care le trimiți, astfel încât să nu poți fi identificat.
 • Acoperă camera device-ului pe care îl folosești.
 • Nu utiliza informație personală pe Grindr
  • Precum nume, adresă, număr de telefon, deoarece așa cresc șansele ca cineva să te poată găsi pe celelalte rețele de socializare.
 • Evită să te conectezi folosind rețelele sociale
  • În schimb, folosește o altă adresă de e-mail sau număr de telefon decât cele pe care le folosești în mod obișnuit.
 • Evită navigarea online prin hotspot Wi-Fi din locurile publice
 • Activează ștergerea de la distanță pentru smartphone pentru ipoteza când acesta este pierdut sau furat
 • Protejează-ți pozele și videoclipurile din telefon
  • Încearcă să le muți în galerii private ale telefonului sau să utilizezi aplicații speciale precum Photo Vault
 • Securizează-ți aplicația cu un PIN – există această posibilitate în setările aplicației
 • Dezactivează opțiunea de arătare a distanței din profilul Grindr

Dacă te afli într-o zonă periculoasă pentru membrii comunității LGBTQ și ești arestat, nu mărturisi și nu declara nimic. Documentează-te despre organizații sau grupuri din zonă care oferă servicii juridice directe, cum ar fi o organizație LGBTIQ + sau alte organizații pentru drepturile omului.

Toate bune și frumoase, însă în ceea ce privește securitatea și protecția datelor personale, aplicația nu stă tocmai ok. Un prim scandal este legat de folosirea cookie-urilor third-party în cadrul Grindr.

Rezumatul poveștii: un grup de consumatori norvegieni a dat în judecată aplicația deoarece aceasta colecta în mod ilegal date personale ale utilizatorilor pe care le trimiteau mai departe agențiilor de marketing. Respectivul grup a cerut ștergerea respectivelor date colectate ilegal, precum și 11,8 milioane de dolari cu titlu de despăgubiri.

Cel puțin prima întâlnire este indicat să se facă într-un loc public, nu acasă. Următoarea speță ne arată și de ce.

Faptele s-au petrecut în anul 2018. Unul dintre făptuitori și victima conversau pe aplicație, iar aceasta l-a invitat acasă pentru a întreține acte sexuale. Făptuitorul a mai adus un alt făptuitor cu el, cu permisiunea victimei, iar afară stătea cel de-al treilea făptuitor, acesta pătrunzând în apartament prin inducere în eroare. După ce făptuitorii au imobilizat victima prin loviri și au amenințat-o, au sustras mai multe obiecte din apartament, iar unul dintre inculpați i-a legat mâinile victimei, a legat-o la gură cu un material textil și a încuiat-o în casă, luând și cheile de acces în apartament. Inculpații au fost condamnați la închisoare. Mai multe date despre încadrarea juridică a faptelor fiecăruia găsiți aici și alte date despre soluționarea definitivă în apel a cauzei găsiți aici.

Conturile fake pe site-urile de Dating și Decizia ÎCCJ nr. 4/2021

M-am certat cu prietenul/prietena și o să-i arăt eu. Iau pozele mai mult sau mai puțin decente pe care mi le-a dat și le folosesc ca să fac un cont pe social media cu datele lui/ei de identificare. Unde legea tace nu pățesc nimic, nu?

Ei bine, nu e chiar așa. Conform Deciziei ÎCCJ nr. 4/2021, crearea unui cont  folosind datele reale ale unei alte persoane, fără permisiunea acesteia, creează premisă pentru a răspunde pentru fals informatic. Dacă prin crearea acelui cont mai induci și o stare de temere respectivei persoane a cărei identitate a fost uzurpată, poți răspunde pentru hărțuire.

Ce se întâmplă dacă fac un cont fake cu date care nu aparțin unei persoane identificabile și încep să agăț cu el?

În cazul acesta vorbim despre un cont fictiv, și nu creează premisa unui fals informatic, pentru că nu avem o uzurpare de identitate. Însă, în funcție de circumstanțele speței, putem vorbi despre o înșelăciune.

Dacă ceea ce am scris până acum ți-a atras atenția, stai să vezi cum e următorul interviu pe care te invităm să-l umărești:

Faci un profil cu numele altuia pe Facebook? Poți face închisoare.

Insistăm pe ideea de a fi rezervat în share-uirea informațiilor personale atât în interiorul aplicației, cât și în afara ei, deoarece au avut loc evenimente neplăcute, chiar în România, adiacente folosirii aplicației.

Evenimentele s-au petrecut în 2017. Supărat că relația lui cu persoana vătămată s-a încheiat, inculpatul și-a creat un cont fals de Grindr prin intermediul căruia a conversat cu fostul său partener. Ulterior, prin intermediul Whatsapp aceștia și-au dat întâlnire și au stabilit că se vor întâlni în Parcul Tineretului. Numai că acolo, persoana vătămată era așteptată nu doar de ex-ul său, ci de încă 2 persoane pregătite să-i facă felul. Astfel, victima a fost imobilizată și lovită de către cei 3 inculpați, găsind în final ajutor din partea unui martor. Doi dintre făptuitori au fugit, dar ex-ul nostru a continuat să lovească victima și i-a sustras telefonul mobil. Deși a fugit, a fost prins la o distanță destul de mică de către martor. Instanța l-a condamnat la 3 ani cu suspendare pe inculpat pentru tâlhărie. Mai multe detalii aici .

Planuri de viitor pentru aplicațiile de dating?

Tinder

Facebook Dating

 • Aceștia vor să implementeze 3 noi funcții, și anume:
  • Audio Dates permite utilizatorilor să înceapă conversații audio cu persoanele match-uite
  • Lucky Pick permite utilizatorilor să ia în considerare și alte persoane care ar putea fi în afara sferei lor de preferințe
  • Match Anywhere oferă oamenilor opțiunea de a adăuga până la 2 locații suplimentare în țara specificată în care doresc să caute match-uri sugerate

Take care

Să ai un cont pe o aplicație de dating e ceva perfect normal, nu te stresa. Doar că te rugăm să ai mare grijă cu cine te întâlnești și cu cine share-uiești informațiile tale personale și poate ții cont și de sfaturile din articolul nostru.

Poză de Pavel Danilyuk pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *