pexels pixabay 33598 scaled 1

Poate poliția să îmi strice petrecerea de revelion din apartament în contextul pandemiei COVID-19?

7 minute • Vlad Mustaca • 30 decembrie 2020


Situație premisă: Revelion. Sau trecere de an. Sau, mai simplu….petrecere cu mult alcool.  În apartament / vilă / cabană.

Dată: mâine seară

Organizare: mai restrâns, că e cu COVID. Poate la un prieten acasă, pe la vreo pensiune închiriată integral.

Aha! La prieten acasă deci. Bun.

Întrebarea mea: ce faci și cum reacționezi dacă vine poliția?

Probabil aici ai să stai câteva secunde să te gândești cum ai reacționa. Dar oare știi cum să reacționezi corect atunci când te trezești cu băieții serioși care posedă procese verbale de amendă, numai gata să fie completate? Hai să vedem.

Totul frumos, muzică la maxim, serotonină din plin.

Știi, e momentul ăla în care deja alcoolul își face de cap prin capul tău și nu prea îți mai pasă de ce se întâmplă în jur. Și se aude o bătaie la ușa casei. În speranța că este un simplu vecin supărat, îți iei inima în dinți și mergi să te uiți, prudent, pe vizorul ușii. Ghinion. Sunt ”băieții” cu chipiu. Hai să vedem ce trebuie să știi despre petrecerea de revelion pe care tu o faci în apartament.

Departamentul pentru Situații de Urgență a zis că nu e voie. Dar ce nu e voie?

Avem o Hotărâre de Guvern, sub numărul ei 1065/2020, prin care petrecerile, reuniunile și aniversările organizate în spații închise sau deschise, publice sau private, sunt ”enterzise” cum ar spune șeful DSU, Raed Arafat, cu accentul specific.

Perfect! Ce este aia reuniune? Ce este petrecerea? Ce este aniversarea?

S-a strigat Bingo!

Guvernul nu a definit acești termeni (fie vorba între noi, era și greu de făcut acest lucru).

Casa ta este spațiu privat, cu proprietate la purtător, deci, teoretic, conform Guvernului, nu ai voie să stai decât tu și cu eventualul pom de crăciun aprins cu luminițe. Asta dacă nu ești printre norocoșii care au intrat în pandemie cu relație.

Câți oameni au voie să intre la tine în apartament de revelion? Asta nu mai știu să-ți spun, pentru că legislația în vigoare nu permite restricționarea ”circulației” la tine în apartament. Deci, pe baza acestei lacune din lege, nu îți poate impune nimeni numărul de persoane de la tine din apartament.

OK, te gândești să NU deschizi ușa. Poate poliția să intre la tine în apartament?

Și de aici intrăm într-un lung șir fără sfârșit de posibilități. Hai pe scurt. Avem o regulă și o excepție.

Regula: Poliția NU poate să intre la tine în apartament. Autoritatea se oprește acolo unde intervine violarea proprietății private, la care oricum noi, românii, ținem foarte mult. Este vorba aia veche: în viață, românul nu se naște pentru multe, dar trebuie neapărat să se nască pentru a fi proprietar.

Pe scurt, oamenii pot sta la ușă și să arunce o privire în apartament.

Excepția: Poliția POATE să intre la tine în apartament dacă are informații certe că în interiorul acelei locații se află o persoană care ar trebui să fie în carantină, în baza unui ordin emis de DSP. Cum face rost de acele informații și ce înseamnă ca ele să fie certe, iar nu pot să îți spun.

PS: pentru siguranță, instituie celebra cutiuță de telefoane la intrare.

”Ești precaut sau….ești prost” cu muzica!

Da, ai auzit bine. Singura problemă pe care trebuie să o ai în noaptea de revelion este cea legată de muzică și de….vecini.

De ce?

Pentru că poliția poate să fie chemată de un vecin pentru faptul că ai muzica prea tare și el pe 1 ianuarie este de tură la muncă și nu poate să doarmă. Și atunci intri sub acea denumire pe care o știi, mai mult ca sigur, dacă citești și acest articol: Tulburarea liniștii și ordinii publice.

Ei bine, poliția poate să constate că acolo chiar e muzică mai tare decât ar fi normal. Și poate să te amendeze. Sigur, poți să dai de oameni de treabă și să îți dea doar un avertisment. Dar te pot amenda și cu o sumă de toată frumusețea: între 500 și 2500 de lei.

Și dacă ai deschis ușa pentru ca poliția să te amendeze, se vede apartamentul, nu?

De la muzică, dai în alte belele

Dacă polițistul care e la ușă vede că în apartament este lume, este muzică, este cu alcool (și el este puțin ofticat că e de tură în acea noapte și nu poate să facă același lucru) poate să constate că acolo nu se respectă regulile Hotărârii de Guvern. Adică nu e cu mască, cu distanțare, cu de toate.

Acum, dacă tu stai cu prietenii tăi în acel apartament, închiriat de toți 3 de mult timp, nu mai este problemă.

Și oricum, intrăm într-o discuție interminabilă. Poliția doar crede că acolo nu e ceva legal. Dar, în concret, e destul de greu să probeze acest lucru. Ar însemna să stea, să cheme toți oamenii cu buletinul, să verifice dacă nu cumva acolo stați toți în chirie, nu sunteți din aceeași familie, nu chestii multe. Și nu știu în ce măsură le va permite timpul să facă acest lucru. Asta dacă nu cumva pe polițist îl cheamă Ion și, după verificări și amenzi aplicate, vrea să îl inviți și la masă, în casă, de ziua lui.

Doar zic: de revelion, ascunde oamenii din apartament în debara sau în baie…sau undeva unde să nu se vadă. Asta dacă nu cumva vrei să faci donații la bugetul statului.

Ca să recapitulăm:

Poliția poate constata, în momentul în care este pe cale să te amendeze pentru muzica prea tare, că acolo e o petrecere și nu se respectă legea și distanțarea. În teorie, pot da amenzi și pentru faptul că nu respectați măsurile pandemice. În concret, nu au fost clari nici oficialii. Probarea că acolo este sau nu legal, în conformitate cu reglementările generate de pandemie, este posibilă. Și acolo sunt amenzi…destul de mari. Am scris și un articol despre aceste amenzi, impuse de starea de alertă, pe care îl poți citi aici.

Am închiriat de revelion un apartament, vilă cu prietenii. E ok? Sau primim cu colinda girofarului?

Chiar trebuie să stric eu toate chestiile frumoase, nu?

Și în cazul închirierii, sunt aceleași lucruri valabile pentru casa unui om.

E cu muzică tare, vine poliția. Vine poliția, bate la ușă. Bate la ușă, vede că e petrecere. Și de aici te-ai prins, cred.

Mai mult de atât, proprietarul care a închiriat vila/cabana/un apartament de revelion este și el numa’ bun de plată. Dacă a închiriat și acolo e o petrecere care nu ar trebui, practic, să fie, riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Pe scurt, dă sutica. 

Păi și atunci, ce facem de revelion?

Singurele două variante acceptate de autorități sunt următoarele:

  1. Fie faci acasă, uitându-te pe la toate canalele de tv sau băgând un maraton Harry Potter.
  2. Fie îți închiriezi o vilă, dar doar cu familia ta. Dacă sunteți din aceeași familie acolo, o să colindați voi polițiștii.

Well, am ajuns și la final. Sper că nu v-am stricat prea mult din planurile de revelion. Acum, zic eu de polițiști, dar, în final, nu trebuie să uităm că sunt și ei oameni ca noi, mulți dintre ei din ”garda nouă”, adică tineri. Dacă vin să vă bată la ușă, nu îi judecați, nu îi jigniți, nu vă comportați urât cu ei (dacă și ei sunt civilizați). Nu fac altceva decât să își facă datoria. 

So, mersi pentru că ai suportat să citești până aici și distracție plăcută. Pentru cine are relație și face cu iubitul/iubita….nu vă urez nimic, că îmi vine mie să plâng. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *