Pastil erori materiale titluri de proprietate

Stiai ca pentru anumite erori materiale din titlurile de proprietate nu mai trebuie sa mergi in instanta?

2 minute • Ioana Grosu • 11 septembrie 2016


Ce fel de erori se îndreaptă?

Oficiile teritoriale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (“OCPI“) pot soluţiona cereri de îndreptare a erorilor din titlurile de proprietate dacă în urma verificărilor se constată că:

  1. erorile sunt datorate transcrierii eronate pe titlul de proprietate a unora dintre informaţiile de pe procesul-verbal de punere în posesie sau
  2. erorile rezultă din documentele care au stat la baza punerii în posesie şi se referă la:

    • erori de scriere a numelui şi prenumelui faţă de procesul-verbal şi anexe;
    • erori cu privire la numărul de tarla/parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producţie (UP);
    • erori cu privire la vecinătăţi;
    • erori ale suprafeţelor parcelelor, fără modificarea suprafeţei total atribuite;
    • alte erori cu privire la identificare cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului şi a suprafeţei.

Ce acte sunt necesare?

  • cerere a solicitantului (care să indice numărul și date emiterii titlului de proprietate ce necesită corectat);
  • referatul de îndreptare eroare materială întocmit de inginerul-şef şi aprobat de director, care trebuie să conţină numărul şi data hotărârii comisiei judeţene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială şi conţinutul corectării;
  • titlul de proprietate în original.

!

Îndreptarea unei astfel de erori materiale este (a) imprescriptibilă (adică poate fi solicitată oricând) şi (b) este scutită de plata tarifului cerut de OCPI.

2 răspunsuri

  1. Bună seara am cumpărat cu nora mea un apartament 1/5noi și 1/5 nora mea noi ne-am hotărît să trecem partea noastră fiului nostru dar s-a făcut o greșeală doamna notar cînd a făcut contractul de vînzare cumpărare a trecut o și pe nora noastră în jumătate noastră iar fiul nostru a rămas cu un sfert din apartament se poate face rectificarea contractului de vînzare cumpărare?Mulțumim mult dacă puteți să mi dați un sfat

  2. Buna ziua doamna / domn avocat !
    Prin amabilitatea dumneavoastra, va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret in baza legislatiei in vigoare, la situatia expusa atentiei dumneavoastra, dupa cum urmeaza:
    Suntem pe parcursul demersurilor obtinerii nulitatii absolute, totale / partiala a unor titluri de proprietate emise ilegal pe vechiul amplasament detinut de bunicii nostrii, inainte de confiscare. Suntem dupa 18 ani de cand am inceput demersurile pentru stabilirea dreptului de proprietate si punere in posesie, in conformitate cu legile fondului funciar in vigoare. Pana la data aceasta, din cauza reticentiei Comisilor de Fond Funciar, dupa procese perimate prin faptul ca respectiva comisie a refuzt ani de zile, din 2011 si pana in 2019, sa ne transmita datele / informatiile solicitate de instante, din 2020 suntem in posesia a trei hotarari judecatoresti: Judecatorie, Tribunal si Curte de Apel, care obliga Comisiile de Fond Funciar sa ne transmita titularii titlurilor de proprietate care au fost improprietariti pe vechiul amplasament revendicat de mostenitorii in drept. In titlurile respective sunt erori materiale, recunoscute de primarie, cu privire la Nr. parcela (tarla), nume / prenume ale vecinilor, erori recunoscute de catre Comisia de Fond Funciar.
    Ne-am adresat respectivei comisii intreband cum se poate rezolva situatia, la care ni s-a raspuns ca nu depinde de comisie, in sensul ca nu poate sa oblige detinatorii respectivelor titluri de proprietate sa le prezinte la primarie, pentru demersuri in vederea indreptarii erorile materiale, de fapt datele false. Acest aspect nu-l putem intelege, cele trei hotarari obliga transmiterea documentelor solicitate de petenti in vederea obtinerii nulitatii absolute a unor titluri de proprietate emise ilegal pe terenul revendicat de petenti, dar Comisia de Fond de Funciar nu poate obliga titularii titlurilor de proprietate sa prezinte titlurile in original pentru indreptarea erorilor materiale.
    1. In acest sens va rugam, argumentat cu prevederi de legislatia in vigoare, cum se poate rezolva acasta situatie, in sarcina cui revine rezolvarea ?
    2. In cazul demersului obtinerii nulitatii absolute a titlurilor de proprietate emise ilegal, conform legilor fomndului funciar in vigoare, este posibil ca instanta sa nu intereseze aspectul erorilor materiale cu referire la nr. de parcela (tarla) si vecinatati ? avand in vedere ca sunt la nivel de tara un numar imens de erori materiale si care persista de peste 30 de ani, titluri ce nu au fost verificate pentru a se indentifica erorile si a fi indreptate, doar din motivul invocat de respectiva comisie, ca nu se poate obliga titularii sa prezinte acele titluri la primarie, astfel datele false producand situatii cu efecte regretabile, pe care noi nu suntem datori sa le suportam.
    Va multumesc in numele familiei pe care o reprezint, va dorim sanatate si prosperiate !
    Cu respect ! Nicolae BUJOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *