Acord vinovatie

Stiai ca acordul de vinovatie se incheie distinct cu fiecare dintre inculpati?

2 minute • Tasia Apostu • 11 octombrie 2016


Știați că în situația în care s-a pus în mișcare acțiunea penală față de mai mulți inculpați se poate încheia un acord de recunoaștere a vinovăției distinct cu fiecare dintre aceștia, fără a fi adusă atingere prezumției de nevinovăție a inculpatului pentru care nu s-a încheiat acord?

În cursul urmăririi penale, după punerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul și procurorul pot încheia un acord de recunoaștere a vinovăției de către inculpat.

În urma încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, inculpatul beneficiază de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii și de o reducere cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

În ceea ce-i privește pe inculpații minori, aceștia pot încheia acordul de recunoaștere a vinovăției cu încuviințarea reprezentantului lor legal.

Pentru inculpații minori, în cazul dispunerii măsurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste masuri, prevăzute de lege, se reduc cu o treime.

Sursă: art. 478, art 480 C. proc. pen.
[vc_message]Acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ANI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *