pozaavocatoo

Suntem mai productivi daca tragem un pui de somn in fiecare zi?

4 minute • Sabina Rotaru • 11 august 2017


 
Somnul și productivitatea
Nu este o noutate faptul că între somn și randament există o strânsă legătură. Dacă dormi suficient, vei fi mult mai activ, mai concentrat și echipat cu o memorie mult mai bună!
Conform studiilor, 1/3 adulți nu dorm cât ar trebui pentru a da randament, iar rata este chiar mult mai ridicată în rândul antreprenorilor, care lucrează mult mai multe ore. Puiul de somn s-a dovedit a fi un ajutor și un remediu pentru tulburările din timpul nopții.
Oamenii de știință încă nu au găsit un răspuns exact conform căruia puiul de somn ar funcționa în raport cu programul nostru de somn, însă există unele dovezi conform cărora puiul de somn ar aduce beneficii semnificative randamentului muncii. De exemplu, Universitatea din Michigan a realizat un studiu pe un eșantion de 40 de adulți separați în doua grupuri. Un grup dormea 60 de minute, iar celălalt privea un filmuleț din natură. Pentru primul grup, rezultatele au fost următoarele:

  • Comportament mai puțin impulsiv
  • Nivel mai ridicat de toleranță
  • Îmbunătațirea concentrației și vigilență sporită

 
Aceste rezultate nu sunt deloc surprinzătoare, având în vedere faptul că un pui de somn de 90 de minute are aproape aceleași beneficii ca un somn din timpul nopții, în unele cazuri. Somnul s-a dovedit a fi un ajutor de nădejde pentru memoria de lungă durată.
 
Efecte negative
Cu toate acestea, nu toate argumentele sunt în favoarea somnului de dupa-amiaza. Dacă nu ești atent, poți avea mari probleme. Acest lucru se întâmplă dacă te trezești în momentul nepotrivit din ciclul tău de somn, iar corpul tău nu se trezește în totalitate. Drept urmare, te vei simți ameți, somnoros și chiar mai obosit decât atunci când te-ai culcat.
De asemenea, există dovezi ce arată că somnul de după-amiază poate fi dăunător randamentului dat în timpul muncii. Spania, spre exemplu, este recunoscută pentru pauzele de la mijlocul programului de muncă pe care le iau muncitorii pentru a se reîncărca.
Acest program de muncă a fost recent foarte controversat, cand politicienii au realizat faptul că spaniolii lucrează mai multe ore și sunt în continuare mai puțini productivi decât muncitorii din țările vecine ce au un program de muncă între 9:00 și 17:00.
 
În concluzie, puiul de somn poate fi bun pentru randamentul dat în timpul muncii și pentru sănătate, însă trebuie să fii precaut și să îți iei anumite măsuri de siguranță pentru a simți beneficiile:

  • Alege-ți momentul potrivit. Dacă vrei să tragi un pui de somn, este recomandat să faci acest lucru după-amiază, pentru a profita la maximum de energia pe care ai acumulat-o.
  • Setează-ți o alarmă. Dacă dormi prea mult, poți avea probleme. Dacă dormi destul, vei simți beneficiile. Scopul este să dormi între 60 și 90 de minute, dar simte-te liber să experimentezi. Ce funcționează pentru tine poate fi diferit de ceea ce funcționează pentru ceilalți.
  • Dormi bine. Dacă vrei să dormi, dormi bine! Este un îndemn! Găsește-ți un loc confortabil, ferit de zgomote, astfel încât să nu te deranjeze nimeni și nimic, asigurându-te, astfel, că vei avea parte de un somn de calitate.

 
Nu trebuie să tragi un pui de somn în fiecare zi pentru a-ți crește randamentul muncii, acest lucru nu garantează o productivitate crescută. Încercă să utilizezi puiul de somn ca un instrument pentru a compensa turbulențele de somn cu care te poți confrunta adesea. Atunci când este pus în aplicare în mod frecvent, acest obicei te poate ajuta să obții rezultate din ce în ce mai bune.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *