16

Suspendarea (întreruperea temporară) activității firmei

5 minute • Ana-Maria Udriste • 18 iunie 2019


În cazul în care pentru o perioadă lungă de timp nu vei mai desfășura activitate pe firma pe care o ai, e mai bine să o suspenzi decât să o ”lași în derivă”.

Nu de alta, dar se întâmplă în mod frecvent ”să uiți” de firmă și să omiți să depui declarațiile necesare la ANAF, ceea ce duce la declararea firmei ca inactivă și un cazier fiscal pentru asociați/administratori (și astfel nu mai poți face o nouă firmă sau sa intri ca asociat/administrator în alta și nu știi când ratezi astfel proiecte importante pe fonduri naționale/europene).

Trebuie să ai în vedere că suspendarea firmei se poate dispune pe maxim 3 ani de zile (dar considerăm că este un termen rezonabil ca să-ți dai seama dacă mai ții firma sau o închizi definitiv).

Ce trebuie să faci?

La Registrul Comerțului:

  1. Hotărâre AGA/Decizie a Asociatului Unic prin care suspenzi activitatea firmei pentru o durată de maxim 3 ani;
  2. Completezi declarația model 3 prin care declari că nu desfășori niciun fel de activitate pe societate;
  3. Eventual depui și certificatele constatatoare emise anterior de către Registrul Comerțului (aici depinde de județ – pentru București și Ilfov nu se mai cer)

La ANAF:

După obținerea documentelor de la ONRC (rezoluția), te duci la ANAF și declari pe proprie răspundere că nu desfășori activitate pentru perioada menționată și astfel soliciți să beneficiezi de regimul derogatoriu.

Potrivit Ordinului nr. 889/2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, pentru obținerea acestui regim societatea trebuie să îndelinească următoarele condiții:

  1. să nu desfășoare niciun fel de activitate;
  2. să nu obțină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare și/sau alte elemente similare veniturilor;
  3. să nu dispună de personal angajat și să nu plătească venituri cu regim de reținere la sursă a impozitului;
  4. să figureze în evidența fiscală cu toate obligațiile declarative și de plată îndeplinite;
  5. să nu aibă în curs de soluționare un decont cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor și contribuțiilor;
  6. să nu facă obiectul unei acțiuni de inspecție fiscală în curs de derulare;
  7. să nu fie înscriși în lista contribuabililor/plătitorilor declarați inactivi;
  8. inactivitatea temporară să fie înscrisă în registrul comerțului, în cazul persoanelor juridice înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și persoanelor fizice autorizate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, sau la organizațiile profesionale care au eliberat documentele de funcționare, în cazul persoanelor fizice a căror activitate este organizată și reglementată prin legi speciale.

Dacă obții acest regim derogatoriu, la final de an vei depune o declarație că nu desfășori activitate. Dacă nu vrei să treci prin această procedură, poți alege varianta în care depui declarațiile și bilanțul pe zero.

La ITM:

Dacă ai angajați, depui o declarație la ITM prin care anunți că au încetat contractele de muncă ca urmare a suspendării activității firmei și atașezi documentele de la Registrul Comerțului de care vorbeam anterior.

Nu uita să și încetezi contractele de muncă în mod legal și corect, conform dispozițiilor în vigoare!

Ce mai trebuie să știi?

  • În perioada suspendării, firma nu poate avea niciun venit, nici să vândă bunuri
  • Nu poți să mai ai angajați
  • Suspendarea se poate face indiferent că firma are sau nu datorii către creditori (dar nu și către stat)
  • Se poate face maxim pentru o perioadă de 3 ani – dacă se depășește acest termen, societatea nu se mai poate ”reactiva” și va trebui închisă (nu, nu se poate face din urmă)
  • Nu ești obligat să suspenzi activitatea pe toți cei 3 ani – o poți face pe un an și apoi să decizi dacă vrei să mai prelungești suspendarea sau să reiei activitatea
  • Poți relua oricând activitatea în această perioadă (vezi aici procedura pentru reluare activitate)
  • Ar trebui să închizi/suspenzi și toate celelalte contracte pe care le ai (utilități, bănci etc.) ca să nu te trezești cu datorii
  • Când faci hotărârea AGA/decizia asociatului unic de suspendare, poți alege un termen de când începe suspendarea

Cum te putem ajuta?

Ne ocupăm de întreaga procedură de suspendare a activității firmei tale la Registrul Comerțului oriunde în țară, online, fără deplasări inutile. Redactăm documentația, oferim consultanță gratuită și urmărim tot procesul.

3 răspunsuri

  1. Bună ziua. Trebuie să suspendăm activitatea firmei. Suntem afectați de COVID, nu am mai eliberat facturi de 10 luni. RCS RDS refuză să suspende contractul și mai avem 13 luni de funcționare. Nu se poate invoca clauza de forță majoră pentru încetarea unilaterală a contractului cu RCS RDS? Mulțumesc.

  2. Buna ziua,

    as avea o intrebare.
    Tocmai am depus actele pentru deschiderea unui SRL-Fast Food.
    Urmeaza sa ridicam Cuiul.
    Activitatea dorim sa o incep abia la anul Aprilie-Mai 2022.
    Nu vom avea nici o activitate pana atunci.
    Trebuie depus vreun act, document la vreo institutie?

    Va multumim anticipat pentru raspuns

    Cu respect,

    Ebner

  3. Bună,
    As dori sa suspend activitatea la firma dar am 2 angajate în concediu de creștere copil. Le afectează pe ele ca eu suspend activitatea? Își pierd indemnizația?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *