98081369 862362647579357 7226307266071232512 n

TeachU – cum dau tinerii lecții sistemului educațional din România prin meditații online

5 minute • Maria-Cerasela Matei • 26 august 2020


Să povestim puțin despre TeachU – prima platformă de meditații online gratuite din România, lansată în această primăvară de către o echipă de tineri care a reușit să dea elevilor români o șansă în plus la educație.

Prin definiție, Teachu.ro este o platforma de meditații online, dedicată elevilor de gimnaziu și de liceu din România, care face legătura între mentori, profesori sau tineri cu performanțe și copii dornici să-și îmbunătățească situația școlară la o anumită materie, să-și aprofundeze cunoștințele pentru a participa la olimpiade sau concursuri școlare sau care, pur și simplu, doresc să învețe ceva nou.

Important de punctat este faptul că meditațiile au loc într-un mediu sigur, pe Skype, prin conferință video și sunt complet gratuite, prin munca voluntară a meditatorilor înscriși și selectați. La 4 luni de la lansare, platforma numără deja peste 120 de meditatori în diverse domenii și peste 900 de studenți, iar întâlnirile dintre aceștia au generat peste 3000 ore de meditații.

Pot să spun că am aflat despre acest proiect „direct de la sursă” întrucât, în cadrul programului Creatori de viitor – Champions United, ediția 2018, al cărui participant am fost, am cunoscut-o pe Gabriela Diana Oprea, fostă olimpică internațională la chimie, actualmente studentă la Oxford University, Department of Chemistry. Din vorbă în vorbă, Gabriela mi-a spus că este unul dintre inițiatorii unui proiectul născut anul anterior în cadrul aceluiași program, într-o competiție de idei la care au luat parte liceeni performeri ce trebuiau să găsească soluții la diverse nevoi ale tinerilor de vârsta lor. Astfel, una dintre ideile care a atras atenția juriului a fost TeachU, o platformă de educație nonformală prin care elevii să se ajute unii pe alții așa cum o fac, de altfel, și în viața reală, când cei care se pricep la o anume disciplină îi asistă pe cei care se pricep mai puțin. Mi-am exprimat imediat dorința de a ajuta, de a fi parte la acest proiect unic în România, așa că, atunci când a venit momentul ca platforma să prindă viață prin intermediul primilor mentori voluntari, am aplicat fără ezitare și am decis să ofer meditații online la limba franceză, o materie îndrăgită în școală și prin intermediul căreia am performat la nivel național. La fel ca mine, și alți tineri cu rezultate impresionante la diverse materii s-au alăturat proiectului. Momentan, lista materiilor la care un elev poate să ia meditații online gratuite prin platforma Teachu.ro cuprinde peste 30 de discipline, de la limbi străine ca arabă, rusă, spaniolă sau japoneză și științe precum matematică, fizică, astronomie, biologie, până la cursuri de chitară și istoria artei.

Prin TeachU, urmărim să îndeplinim o dublă funcție a educației. Pe de o parte, informația ajunge într-o formă interactivă, interesantă și potrivită nevoilor și cerințelor la cel ce își dorește să învețe. Pe de altă parte, știm că educația e mult mai mult decât informație. Utilizatorii TeachU își dezvoltă abilitățile de comunicare, fie că ele se referă la a explica mai bine noțiunile prezentate, fie la a exprima mai bine ce nu au înțeles, dar li se stimulează și curiozitatea, pentru că mentorii sunt contagios de pasionați de domeniile lor

Gabriela, coordonator al proiectului.

De altfel, momentul lansării platformei a coincis și cu perioada în care educația s-a mutat în online. A fost resimțită nevoia unui astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât această schimbare de ritm a scos la iveală numeroasele probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc și care par fără soluție pentru autoritățile competente. Platforma TeachU este un exemplu de „așa da” și de „și la noi se poate”, reușind să determine un număr mare de elevi să jongleze cu noțiunile și cu informațiile, nu numai să le dețină, să le sporească acestora setea de cunoaștere și dorința de a-și dezvolta pasiunile care îi însoțesc în viață.

Însă, avantajele pe TeachU nu sunt numai de partea celor meditați, ci și de partea cealaltă a baricadei (care nu ar trebui să existe), de partea celor care meditează. Fiind la prima mea experiență de acest gen, pot să spun că voluntariatul ca mentor pe această platformă înseamnă pentru mine o redescoperire. Îmi perfecționez metodele de a explica, de a înțelege unele concepte, de a mă organiza pentru a atinge un scop determinat, recapitulez multe noțiuni pe care poate le-am pierdut pe drum, descopăr surse noi de informații. Mai presus de toate acestea, TeachU este un loc unde leg prietenii, unde lucrez în echipă, fiindcă partea socială cântărește mult în cadrul ședințelor de meditații online.

Dacă și tu vrei să fii parte a acestei comunități dinamice de tineri, ești invitat să intri pe platformă și să îți alegi un rol sau poate chiar două (te poți înscrie ca mentor, dar și ca student) 🙂

Teachu este un program marca Creatori de Viitor dezvoltat cu sprijinul Kaufland România și Telenav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *