pexels budgeron bach 5153989 scaled 1

Vrei să te angajezi ca minor? Ce trebuie să știi?

6 minute • Andreea Lascu • 08 decembrie 2020


Te bate gândul să te angajezi ca minor? Cu toții ne-am gândit cel puțin o dată că ne-am săturat să depindem de alții din punct de vedere financiar, că vrem acel ceva, dar că nu ne permitem din diverse motive.

Dacă nu e asta, poate pur și simplu căutam ceva de făcut din dorința de a ne simți utili.

Mulți dintre noi ne-am gândit cum să facem să obținem o “sursă de venit” pe lângă alocație și burse, singura problemă era că nu știam cum să procedăm și de unde să începem.

Dacă îți surâde ideea să te angajezi când ești minor, aici o să găsești răspunsul la câteva întrebări pe care probabil le ai.

“Sunt destul de mare să mă angajez ca minor?”

Codul muncii stipulează la articolul 13 că persoanele fizice dobândesc capacitate de muncă de la împlinirea vârstei de 16 ani. Așadar, poți să te angajezi ca minor, în anumite condiții.

Dacă ai împlinit 15 ani, atunci răspunsul la această întrebare este tot DA, ești suficient de mare, doar că de data asta trebuie să mai fie îndeplinite niște condiții pe care o să le vedem imediat.

Dacă nu ai împlinit nici 15 ani… ghinion, mai ai puțină răbdare, o să vină și momentul tău.

De ce avem o limită de vârstă? Pentru că legiuitorul a considerat că de la împlinirea unei anume vârste o să poți să-ți asumi niște responsabilități.

Totuși, este reglementată și prestarea de activități contra unei remunerații și dacă nu ai împlinit vârsta de 15 ani. Legiuitorul a vrut să acorde șansa copiilor de a-și cultiva pasiunile și a fi și plătiți pentru activități precum dansul, sportul sau actoria.

“Pot părinții mei să nu fie de acord?”

Există o șansă să nu fie de acord să te angajezi dacă ești minor, dar dezaprobarea lor te afectează din punct de vedere legal doar dacă nu ai împlinit vârsta minimă de 16 ani.

În schimb, dacă ai doar 15 ani, acordul părinților sau al reprezentanților legali este vital, adică ai nevoie de el ca de aer dacă vrei să-ți continui demersul.

Ce se întâmplă dacă părinții sau reprezentanții își retrag acordul? Contractul tău de muncă o să înceteze de drept.

“Unde pot și unde nu pot să mă angajez ca minor?”

La întrebarea aceasta răspunsul este sub semnul cuvântului “depinde”, de vârstă și de ce vrei să faci efectiv.

Dacă ți-ai propus să ajungi salariat “tânăr” trebuie să conștientizezi că activitățile pe care poți să le întreprinzi trebuie să fie în acord cu dezvoltarea ta fizică, cu aptitudinile și cunoștințele tale.

Ideea este că viitoarea activitate nu trebuie să îți pericliteze sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Dacă îți făceai speranțe că o să poți să te angajezi ca minor oriunde dacă “te lasă mama”, din păcate sau din fericire nu poți să faci chiar ce vrei tu. Dacă jobul mult visat e periculos, vătămător sau prea greu, trebuie să aștepți majoratul.

Ba mai mult, nu poți să faci nici munci ilicite sau imorale. Sau poți, dar ilegal.

Ai aici câteva texte pe care îți recomand să le citești pentru ca să faci o alegere în cunoștință de cauză. Și câteva aspecte la care să acorzi atenție înainte să semnezi contractul.

“Cât timp am voie să muncesc într-o săptămână? Și cu școala ce fac?”

Dacă îți manageriezi bine timpul o să poți să iei și premiul întâi. Din cele 7 zile pe care le are săptămâna, tu o să poți să lucrezi maxim 30 de ore, asta vine 6 ore pe zi. O să ai și timp de învățat.

Ți-ai pus problema că o să poți să faci și ore suplimentare? Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu poți.

Muncă noaptea? Adică acea muncă prestată între 22:00 și 6:00. Și aici un mare nu.

Ideea din spatele acestor interdicții este protejarea ta ca persoană minoră astfel încât să îți continui studiile și dezvoltarea la capacitate optimă.

Ți-am povestit de timpul de muncă, moment în care probabil te-ai gândit dacă o să ai pauză. Codul muncii ne spune că, în cazul persoanelor sub 18 ani, aceștia beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute dacă durata zilnică de muncă depășește 4 ore și jumătate.

Aș mai face mențiunea că acea pauză nu se include în durata zilnică a timpului de muncă.

O să mai ai weekend-uri libere? Teoretic da, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive care, de regulă sunt sâmbăta și duminica.

Practic, nu e exclus ca repausul să fie stabilit în alte zile, în funcție de nevoile angajatorului.

Poate o să-ți prindă bine să arunci o privire și aici ca să ai habar de zile libere pe care o să le ai.

“Cum procedez dacă vreau să fiu zilier?”

Ce este un zilier? Zilierul este persoana fizică ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, în schimbul unei remunerații

Se aplică aceleași reguli pe care le-am prezentat până acum, atâta doar că nu mai trebuie să închei contract individual de muncă, singura “formalitate” fiind acordul de voință al părților.

Pentru mai multe detalii cu privire la activitatea de zilier ai aici legislația în materie.

Scurtă recapitulare

  • vârstă
  • aprobarea părinților
  • atenție la alegerea locului de muncă astfel încât să se plieze pe ce am expus in conținutul articolului
  • orar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *