pexels photo 5256146

🤔 Îți trebuie acordul vecinilor ca să crești un animal de companie în apartament?

3 minute • Stinga Raluca • 05 decembrie 2023


Ei bine, depinde. 

Nu există un cadru normativ care să reglementeze foarte clar situația, însă trebuie să ai în vedere dacă îți sunt stabilite anumite obligații prin hotărâre a Consiliului Local. O astfel de obligație poate fi chiar deținerea unui animal de companie numai cu acordul vecinilor dacă locuiești la apartament ca să eviți situațiile în care vecinii sunt deranjați, spre exemplu, de zgomotul pe care îl face animalul în lipsa ta. 

Mai precis, relativ recent, s-a creat un precedent judiciar când o Curte de Apel a decis să mențină o hotărâre a Consiliului Local atacată în instanță care obliga deținătorii de animale de companie să obțină acordul vecinilor dacă voiau să crească patrupedul în apartament.

Ai fi tentat să spui „sunt în casa mea și fac ce vreau”, așa-i?

În motivarea deciziei sale, instanța de apel a arătat că dreptul de proprietate nu este unul absolut, el poate suporta limitări, cum sunt cele care provin din raporturile dintre vecini. Mai precis, îți exerciți dreptul cu bună-credință, dar fără săi împiedici pe vecini să-și exercite propriile drepturi. În cazul nostru, vecinii pot alege să nu fie de acord să ai un animal de companie, din propriile lor considerente, pe care trebuie să le ai în vedere. 

Cu toate astea, instanța recunoaște posibilitatea ca deținătorul unui animal de companie care încearcă să obțină acordul vecinilor ca să poată locui cu animalul și care s-ar lovi de un refuz nejustificat să se adreseze instanței pentru constatarea și sancționarea abuzului de drept.

Așadar, cum stă treaba cu părerea vecinului? 

Pe scurt, dacă există o hotărâre a Consiliului Local care te obligă să obții acordul vecinilor înainte să îți iei un animal de companie în apartament ➡️ asigură-te că îți întrebi vecinii dacă sunt de acord să-ți iei un animal și, dacă ți se cere, ține minte că s-ar putea să ai nevoie de acordul scris al asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea proprietarilor din apartamentele limitrofe;

Iar dacă ți se pare că un vecin, din diverse motive, își exercită acest drept de opțiune abuziv ➡️ te poți adresa instanței de judecată.

Poză de Samson Katt pe Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *