scott graham 5fNmWej4tAA unsplash

5 capcane legale pe care orice Freelancer ar trebui sa le evite – Or Risk Loosing Big Time!

15 minute • Huleni Elena • 01 februarie 2024


Te-ai hotărât să începi munca pe cont propriu? Nimic mai frumos, însă trebuie să ai în vedere că, deși poate părea ușor să fii propriul tău șef, ai nevoie să conștientizezi riscurile la care te supui ca să eviți să fii tras în țeapă, să pierzi niște bani munciți de tine, sau mai rău, să ai probleme legale. 

Descoperă în continuare cele mai importante capcane la care să fii atent încă de la primul contract încheiat în calitate de freelancer!

A. Importanța existenței unui contract solid

Probabil te gândești că nu ai nevoie de contracte, vorba aia, cunoști clienții, poate lucrezi de un car de ani cu ei, sunt serioși, nu ai avut probleme până acum. Nimic mai greșit. 🛑

Contractele clare, concise, în care e foarte important să stabilești ce livrezi, pentru ce sumă livrezi, ce se întâmplă cu drepturile de autor, care sunt drepturile și obligațiile fiecărei părți, condițiile rezilierii, sunt arma ta. Nu vrei să te trezești că nu vei primi banii pentru că nu ai respectat cerințele clientului. Este esențial ca fiecare parte să înțeleagă întregul acord și să demonstreze o intenție clară de a accepta termenii. 

B. Componentele unui contract eficient

  1. Domeniul de aplicare al activității 

Trebuie să explici clar care este nișa pe care activezi și ce livrezi exact pe nișa respectivă. Altfel, clienții tăi pot crede că poți face de toate pentru toți și nu ar trebui să permiți acest lucru.

  1. Condițiile de plată 

E frustrant să dedici timp, efort, energie și să întâmpini probleme când vine vorba de finanțe. Este în avantajul tău să prevezi în contract cum se va desfășura plata și care sunt termenele de plată. Ar fi o idee bună să percepi un avans pentru începerea proiectului, poate să stabilești o taxă de întârziere dacă clientul nu plătește la timp, să hotărăști modul în care se va face plata (numerar, transfer bancar, PayPal).  

  1. Drepturile de proprietate intelectuală

Sunt cele mai relevante într-un contract, cu atât mai mult dacă desfășori o activitate creativă, ești designer, scriitor și livrezi ceva unic. În cele mai multe cazuri, clientul primește drepturi asupra oricărui material pentru care plătește, iar tu îți vei păstra drepturile asupra oricărui material pentru care nu ești remunerat. 

  1. Confidențialitatea

Nu există o definiție exhaustivă a ce înseamnă informații confidențiale, însă din punct de vedere concurențial, nu îți dorești să îți fie dezvăluite secretele care te fac diferit față de ceilalți coechipieri din domeniu, așa că vei fi safe dacă prevezi în acord ca totul să rămână confidențial între părți. Ne putem referi inclusiv la prețuri, strategii, termeni și modalități de comercializare, cercetare, producție, distribuție. 

  1. Clauzele de reziliere

Sunt soluția de scăpare din contract pe cale pașnică, fără prea multe bătăi de cap. Este esențial să fie prevăzute în contract, pentru cazurile în care oricare din părți își dă seama că nu își poate îndeplini obligațiile la timp, se încalcă orice clauză stabilită anterior sau pur și simplu părțile nu sunt pe aceeași lungime de undă și proiectul nu ar fi în avantajul niciuneia dintre ele.

🧐 Hai să discutăm despre o situație în care un web designer este angajat pentru a crea o pagină de bijuterii. Pare că părțile au înțeles ce și-au asumat prin contract, web designerul a livrat partea estetică a site-ului, fără să se ocupe de partea de programare (funcționalitatea site-ului), iar clientul nemulțumit, refuză să-l plătească. ❗ Îți amintești ce spuneam despre stabilirea clară a domeniului de activitate? Web designerul trebuia să prevadă în mod clar că el livrează tot ce ține de partea creativă a site-ului (culori, fonturi, stabilirea unei scheme a site-ului), nu și de web development. Așadar, încurajez perceperea unui avans pentru a evita situațiile de genul. 

🤓 Probabil te-am convins deja cât este de important să ai un contract bine pus la punct, iar dacă consideri ca mica ta afacere are nevoie, cel mai bun sfat este să apelezi la consiliere juridică și să te orientezi spre contracte despre care știi sigur că sunt „bulletproof’!

Cu siguranță te bucuri de lumea freelancingului, însă ești conștient că un angajat poate avea mai mult beneficii din anumite puncte de vedere? Ne referim aici la chestiuni precum: numărul de ore muncite, de asemenea, orice salariat trebuie să aibă un salariu minim, concediu medical, plan de pensii. 

A. Diferențele dintre un angajat și un contractant independent

ANGAJATCONTRACTANT INDEPENDENT
În general, angajații lucrează pentru un singur angajator.Relația de afaceriSunt lucrători independenți și lucrează cu mai multe companii client.
Angajații beneficiază de traininguri, alte metode de instruire din partea angajatorului.InstruireFreelancerii au deja cunoștințele necesare și abilitățile pentru a livra serviciul solicitat.
Angajații lucrează conform unui program stabilit de companie.ProgramulAntreprenorii trebuie să își stabilească singuri programul, astfel încât să livreze ce a contractat în termen.
Angajaților li se rețin impozite din salariul lor brut.ImpoziteContractorii își rețin și își plătesc propriile impozite pe venituri și activități independente. 
Angajații au anumite beneficii stabilite prin contractul individual de muncă (asigurare medicală, concedii, contribuții pentru pensie).Beneficii obligatoriiContractorii nu au neapărat dreptul la aceste beneficii obligatorii.

B. Consecințele juridice ale clasificării greșite

🛑 Consecințele clasificării greșite a lucrătorilor variază de la sancțiuni bănești până la închisoare.

Codul muncii prevede în articolul 260, litera e), sancțiunea la care poate fi supus un angajator dacă nu încheie un contract individual de muncă atunci când oricine prestează servicii pentru compania lui și dorește să beneficieze de drepturile de angajat.  

Este important de reținut că pentru a putea activa ca freelancer, este esențial să fii autorizat pentru activitatea profesională pe care o desfășori, prin deținerea unui SRL, PFA sau prin încadrarea într-una din profesiile liberale care funcționează după un cadru legal specific, pentru care nu este necesară înscrierea în Registrul Comerțului.

C. Practici care asigură clasificarea corectă 

  • Efectuează un audit intern al procesului de clasificare – în general, dacă ai dreptul să controlezi sau să direcționezi modul în care se desfășoară activitatea în mod direct, șansele ca lucrătorul să fie angajat cresc pentru că în momentul în care contractezi cu un freelancer va trebui să îi dai indicații cu ce îți dorești să realizeze pentru tine, nu modul și metodele de a le realiza.
  • Examinează atent acordurile de angajare – nu lucra printr-un simplu acord verbal. Chiar dacă știi persoana respectivă de ani buni, este esențial să existe un contract corespunzător care să descrie exact ce servicii oferă contractorul și să stabilească parametrii relației între părți.

🚗 Gigantul Uber a fost implicat într-un proces pe acest subiect. Compania a clasificat șoferii drept antreprenori și i-a lipsit astfel de drepturile garantate prin lege, cu argumentul că au posibilitatea să aleagă când lucrează și ce curse acceptă. În mod evident, argumentul a fost respins de instanța de judecată, iar Uber a reclasificat șoferii. 

Drepturile de proprietate intelectuală presupun orice tip de creație a intelectului uman pe care îl utilizezi pentru a-ți duce la îndeplinire obligațiile ca freelancer. Ne referim aici la:

  • Drepturi de autor (este un drept neînregistrat care protejează operele literare originale, astfel încât el există prin simplul fapt al creării).
  • Brevete (prin acestea se atestă instituirea protecției juridice asupra unei invenții, sunt eliberate de stat și durează 20 de ani).
  • Mărci (se înregistrează la OSIM și protejează un semn susceptibil de reprezentare grafică care diferențiază serviciile tale de cele oferite de alte persoane – cuvinte, sloganuri, semne sonore, desene).

A. Concepții greșite cu privire la utilizarea materialelor protejate de drepturi de autor

  • „Dacă nu înregistrezi drepturile de autor, acestea nu îți protejează creația” – nimic mai fals. Drepturile de autor se aplică automat lucrărilor scrise din momentul în care sunt create. Notificarea privind drepturile de autor (© + numele proprietarului dreptului de autor + anul) este recunoscută internațional și este suficientă ca să semnaleze faptul că lucrarea este o creație protejată.
  • „Dacă lucrarea nu este publicată, drepturile de autor nu se aplică” – mm… ba da. Se vor aplica atât conținutului publicat, cât și celui nepublicat, prin simplul fapt al existenței sale sub orice fel de formă (pe hârtie, salvată pe un stick, scrisă pe ultima pagină a agendei tale).
  • „Pot folosi conținutul altor persoane cu condiția să le creditez” – da, și nu neapărat. Ai obligația legală să menționezi autorul atunci când îi folosești lucrarea, cu excepția cazului în care autorul a fost de acord sa nu fie creditat sau nu e deloc rezonabil să îl creditezi. 

B. Sfaturi pentru protejarea proprietății intelectuale

Alege să îți protejezi ideile, creațiile și serviciile unice. Iată cum:

  1. Documentează-ți descoperirile – poate nu strică să înregistrezi chiar și video, să fotografiezi procesul de creație from time to time, așa poți să dovedești oricând că îți aparțin.
  2. Optează pentru acorduri puternice de confidențialitate (NDA) – asigură-te că ai un NDA bine pus la punct pentru a consolida apărarea drepturilor tale, astfel persoanele care folosesc munca ta vor fi restricționate să o împărtășeasca cu alte persoane.
  3. Înregistrează-ți marca – nu ignora acest aspect. Dacă ai un logo și un nume de companie bun pentru ideea ta, înregistrează-le numaidecât, acestea devin cartea ta de vizită!

📸 E plăcut să postezi poze pe Instagram și să inspiri persoanele care te urmăresc. Ai grijă însă care este sursa fotografiilor pe care le postezi, dacă vei prezuma că o fotografie găsită online nu aparține nimănui, află că te înșeli și că poți plăti despăgubiri serioase dacă proprietarul imaginii își va cere dreptul. Asigură-te că respecți drepturile de autor și că îți protejezi imaginea și cariera!

Probabil te gândești că nici nu ai nevoie să îți asiguri afacerea, având în vedere că prestezi servicii pe cont propriu și nu are ce să se întâmple. Nimic mai greșit. Te-ai gândit dacă ai posibilitatea să plătești costul unei daune, care probabil va fi mult mai mare decât prețul pe care îl plătești pe asigurare?

A. Tipuri de asigurare pe care ar trebui să le ai în vedere

  • Asigurare de răspundere civilă profesională – te protejează de riscuri cum ar fi neglijența profesională, încălcarea drepturilor de autor, defăimarea, daune aduse reputației. Poate ai folosit o fotografie și ai încălcat fără intenție directă drepturile de autor ale proprietarului, dacă acesta va lua măsuri legale împotriva ta, ghici ce, asigurătorul va acoperi costurile. Sună bine, așa-i?
  • Asigurare de răspundere civilă generală – este relevantă pentru oricine lucrează cu terți. Gândește-te la cazul în care neglijența ta cauzează vătămări sau daune materiale unei părți terțe de contract. De exemplu, dacă ești un producător de film independent, vei avea nevoie de un nivel mai mare de acoperire decât în cazul unui designer care lucrează în principal de acasă deoarece lucrezi cu o echipă mult mai mare și automat inevitabilul se poate întâmpla.
  • Asigurare de răspundere civilă cibernetică – tehnologia este portalul prin care majoritatea desfășurăm orice activitate. Acest tip de asigurare te va proteja împotriva riscului de încălcare a datelor, de atacuri cibernetice, poate acoperi pierderile financiare din oprirea sistemului de funcționare a site-ului. Un bun exemplu ar fi să ne imaginăm că deții un site web sau o platformă online care este spartă, automat vei pierde trafic și nu vei mai ajunge la clienți. Aici intervine asigurarea care poate acoperi pierderile cauzate de perioada de nefuncționare, precum și costul redobândirii accesului la site. 

B. Sfaturi pentru selectarea asigurării potrivite pentru afacerea ta

Indiferent de tipul de muncă pe care îl desfășori ca freelancer, fiecare profesie are un anumit set de riscuri comune. Atât companiile, cât și liberii profesioniști se pot confrunta cu reclamații dacă din perspectiva clientului, obligațiile contractuale nu au fost îndeplinite ca rezultat direct al muncii prestate. 

💻 Dacă activezi în domeniul IT, sper că nici nu te gândești să nu ai asigurare de răspundere civilă cibernetică, ești expus direct la riscuri precum: atacuri cibernetice, scurgeri de informații. 

🎤 Lucrezi cu publicul? Ai foarte multe întâlniri cu terțe persoane? Asigură-te că dacă faci o gafă ești protejat de asigurarea de răspundere civilă generală. 

💯 Tipurile de asigurare prezentate anterior sunt cele mai importante și reține că este benefic să ai asigurare nu numai pentru că te va proteja de pierderi masive de bani, ci vei crește și în ochii clienților care vor ști că ai grijă atât de interesele tale, cât și de ale lor. 

Realitatea este că ideea de freelancing vine la pachet cu o multitudine de beneficii, însă trebuie sa fii conștient și de responsabilitățile legale pe care le ai pentru a-ți putea desfășura activitatea. Nu scapă nimeni de taxe și impozite, este cu atât mai dificil cu cât trebuie să te informezi singur, deși sfatul meu este sa apelezi întotdeauna la un profesionist pentru a te asigura că ai actele „ca la carte”.

A. Greșeli fiscale comune 

  1. Nu înregistrezi activitatea – asigură-te că îți înregistrezi activitatea la autoritatea fiscală competentă prin obținerea unei forme legale de activitate (PFA, SRL, II).
  2. Nu cunoști taxele pe care trebuie să le plătești – în funcție de forma de activitate pe care o alegi, vei avea de plătit anumite contribuții la stat. Ideal este să plătești taxele la timp pentru a evita penalitățile, dobânzile și alte taxe care mai pot apărea. De asemenea, pentru fiecare angajat, în cazul în care ai, va trebui să plătești contribuții și la CAS și CASS.
  3. Nu ai un contabil care să se ocupe de documentele tale – vrei să ai toate documentele bine puse la punct pentru a putea furniza informații fiscale corecte autorității fiscale. 

B. Sfaturi pentru a rămâne în conformitate cu reglementările fiscale și pentru a evita sancțiunile

  • Efectuează o autoevaluare a obligațiilor fiscale – trebuie să înțelegi ce taxe se aplică afacerii tale ca să poți respecta pe deplin toate reglementările și să poți identifica din timp orice probleme sau greșeli pentru a le putea remedia.
  • Determină cheltuielile de afaceri deductibile din impozite – majoritatea impozitelor pe afaceri sunt plătite pe profit. Cheltuielile deductibile vor reduce povara fiscală prin reducerea venitului impozabil și a sumei de bani pe care o datorați statului. Deductibilele includ: materiale, divertisment, publicitate, software și abonamente, rechizite și echipamente de birou.
  • Monitorizează modificările care apar în legislația fiscală – din nou, principalul sfat este să apelezi la un profesionist, dar dacă decizi ca tu să te ocupi de acest aspect extrem de important, asigură-te că ești la zi cu toate modificările legislative ca să nu ai surprize. 

🤥 Știai că Wesley Snipes a fost condamnat la trei capete de acuzare că nu a depus declarații fiscale din 1999 până în 2001? În tot acest timp el a păstrat 7 milioane de dolari de la guvernul federal 🤑, fapt pentru care a fost condamnat la 3 ani într-o închisoare federală din Pennsylvania.

Concluzie

Acum că ai aflat prin ce trebuie să treci ca să ai un business protejat, e momentul să pui în aplicare tot ce ai citit și să te asiguri că aplici toate informațiile corect. Până la urmă, acesta este farmecul acestei lumi, e vorba despre decizii și alegeri, de la contracte până la ultima taxă pe care o ai de plătit la stat. Alege să le aplici și decide să le înveți ca să poți evita toate capcanele care pot apărea 😎! 

Poză de Scott Graham pe Unsplash.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *