5

Adaugă rapid un asociat nou în firmă

3 minute • Ana-Maria Udriste • 17 iunie 2019


Vine și momentul când trebuie să adaugi un asociat nou în firmă – fie atunci când iese un asociat și intră altcineva sau doar vrei să cooptezi pe cineva în afacerea ta, de cele mai multe ori trebuie să o faci rapid.

Cum funcționează?

Procedura clasică (despre care am scris aici), presupune ca un asociat (sau mai mulți) să cesioneze (transfere) din părțile lor sociale către o persoană din afara firmei, urmând ca aceasta să dobândească calitatea de asociat în societate.
Însă, așa cum aminteam anterior, procedura este anevoioasă și durează de regulă 45 zile, iar de cele mai multe ori interesele părților cer ca totul să se rezolve mai repede.
Prin procedura cooptării unui asociat prin majorare de capital social, totul se rezolvă în 3 zile de la momentul depunerii dosarului complet la registrul comerțului.

Care este procedura?

Mecanismul este următorul: persoana care dorește să devină asociat în firmă aduce un aport la capitalul social de minim 1 parte socială și astfel dobândește calitatea de asociat.
Pentru a face această procedură ai nevoie de următoarele documente:

  1. Hotărârare AGA/Decizie a Asociatului Unic prin care se aprobă cooptarea ca asociat nou a persoanei respective;
  2. Dovada depunerii majorării de capital social (minim echivalent a 1 parte socială = 10 lei, se poae face și prin transfer online)
  3. Actul constitutiv actualizat cu noii asociați și ponderile deținute

Tips & tricks:

  1. Noul asociat poate fi persoana fizică sau persoană juridică – dacă este o persoană juridică trebuie făcute procedurile privind documentatia fimei și din partea ei (AGA, certificat de înmatriculare, dovada calității de reprezentant etc.)
  2. Noul asociat nu trebuie să aibă cazier fiscal
  3. Dacă dorești să schimbi ponderile deținute de asociați în societate, o poți face prin aceeași operațiune (când vă transferați părțile între voi sau fiecare majorează până se ajunge la procentele dorite)
  4. Noul asociat poate fi numit administrator prin aceeași operațiune
  5. Tot aici poți stabili și printr-un ”shareholders agreement” condițiile colaborării cu noul asociat etc.

Cum te putem ajuta?

Procedura cooptării unui asociat nou prin majorare de capital social, deși este rapidă, nu este simplă și necesită atenție.
Lasă-ne pe noi să ne ocupăm de asta și să găsim împreună cea mai bună soluție. Facem totul online, oriunde în țară, fără deplasări inutile și oferim consultanța necesară pe tot parcursului procedurii.
Află mai multe aici.

2 răspunsuri

  1. Bună ziua. As dori sa știu cum trebuie sa procedez ca să cooptez un asociat nou într-un srl cu asociat unic, iar eu sa renunț la acest statut.

  2. Buna ziua,
    Doresc sa aduc in firma pe fiica mea.
    Firma este o intreprindere familiala cu 2 asociati (eu si sotia)
    Deasemenea doresc sa adaug si doua coduri CAEN noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *