injuraturi facebook

Ai de gând să înjuri Poliția pe Facebook? Gândește-te până să dai enter.

10 minute • Ana-Maria Udriste • 03 aprilie 2019


Ești pe un grup de Facebook, la care ai primit acces pe bază de invitație sau accept și te gândești că poți să scrii ce vrei, pentru că este un grup privat. Astfel încât te decizi să înjuri tocmai Poliția Rutieră. Ei bine, ar trebui să te gândești de 2 ori până să dai enter.
Prin Hotărârea nr. 1849/2019 din 26/03/2019 judecătoria Galați a menținut procesul-verbal de sancționare, considerând că fapta contravenientului de a adresa injurii unei persoane din cadrul poliției rutiere reprezintă faptă contravențională, că a putut fi probată conform standardelor în materie și că nu se justifică înlocuirea acestei sancțiuni cu avertismentul.

”Jegul ăla de polițistă”

Ce s-a întâmplat de fapt? La data de 06.07.2018 petentul a fost sancționat contravențional întrucât la data de 28.05.2018 a adresat expresii jignitoare (,,jegul ăla de polițistă’’) prin intermediul rețelei de socializare Facebook, pe pagina Grupului șoferilor din Galați, unui lucrător de poliție din cadrul Biroului Rutieră Galați, în legătură cu activitatea acestuia, de natură să lezeze demnitatea și onoarea lucrătorului și a instituției din care face parte, faptă prevăzută de art. 2 pct. 1 din Legea 61/1991.
Pe scurt, utilizatorul contului de Facebook Niku S___, prin intermediul Grupului șoferilor din Galați a adresat expresii jignitoare unui lucrător de poliție din cadrul Biroului Rutieră Galați, folosind sintagma ”jegul ăla de polițistă’’, pentru care a fost sancționat ulterior.
Instanța a făcut dovada verificării contului de Facebook ca aparținând petentului din imaginile depuse la dosar, din care reiese că din pozele existente pe profilul acestuia și pozele din realitate, se verifică identitatea acestuia. Totodată, acest aspect nu a fost contestat de petent.
Nota autorului: mă întreb ce s-ar fi întâmplat în situația în care petentul ar fi susținut că nu a fost el cel care a postat pe Facebook la momentul respectiv, ci o persoană care a avut acces la contul său (de exemplu prin lăsarea telefonului neblocat pe masă).
Sub aspectul încadrării juridice a faptei contravenționale, examinând dispozițiile art. art.2 pct. 1 din Legea 61/1991 care prevăd că săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice constituie contravenție, instanța apreciază că în mod corect fapta reținută în sarcina petentului a fost încadrată în prevederile legale anterior menționate.
De asemenea, instanța reține că Facebook este un spațiu public.

Bine, dar am postat într-un grup privat

Ei bine, tot nu e privat. Cum ziceam, Facebook este considerat un spațiu public.
Conform Deciziei RIL nr. 4546/2014, chiar dacă accesul într-un astfel de grup este restricționat sau controlat de către administratorul acestuia, acest fapt nu îl face să-și piardă caracterul public.

Și de ce nu a înlocuit cu avertisment?

Conform OG 2/2001, instanța ar fi putut să înlocuiască sancțiunea amenzii cu cea a avertismentului.
Cu toate acestea, instanța apreciază că petentul nu a făcut dovada unor circumstanțe personale care să justifice înlocuirea sancțiunii cu avertismentul, iar cu privire la gravitatea faptei, instanța reține că nu se impune înlocuirea amenzii contravenționale cu avertismentul, întrucât prin săvârșirea contravenției petentul a adus atingere relațiilor sociale civilizate pe care trebuie să le aibă orice cetățean pentru respectarea legilor și a normelor de conviețuire socială. De asemenea, prin fapta sa de a adresa expresii jignitoare organelor de poliție, petentul a adus atingere și prestigiului și autorității unor organe ale statului și lăsând nesancționate astfel de fapte s-ar încuraja comportamentul antisocial, care ar duce la știrbirea autorității, motiv pentru care apreciază că sancțiunea este proporțională cu gravitatea faptei.
Nota autorului: bașca, dacă probabil expresiile jignitoare ar fi fost aduse unei persoane private, care să nu lucreze într-un organ al statului, instanța ar fi putut proceda la dispunerea înlocuirii amenzii cu avertisment. Sau cum am zice – trebuie să mai fi atent și pe cine înjuri pe lumea asta.
Pe scurt și de ținut minte:

  • Facebook este un spațiu public, chiar dacă postările se întâmplă într-un grup unde accesul este restricționat
  • Profilul de Facebook este un spațiu public
  • Postările pe Facebook pot fi admise ca probe în instanță
  • ar fi bine să ne gândim de 2 ori înainte pe cine înjurăm

Oferim servicii de consultanță oriunde în țară, online, fără deplasări inutile.
Scrie-ne pe contact@avocatoo.ro și află mai multe aici.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *