avion despagubire cafea scaled 1

Ai vărsat cafea fierbinte pe tine în timpul zborului? Poți obține despăgubiri.

2 minute • Ana-Maria Udriste • 23 decembrie 2019


Și nu este o glumă.

În cauza C‑532/18, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că prejudiciile care se produc la bordurile aeronavelor cu un obiect utilizat pentru serviciul pasagerilor, cum e în cazul de față, paharul folosit pentru servirea cafelei, permite persoanelor care au suferit un prejudiciu să ceară despăgubiri.

Ce s-a întâmplat?

O tânără a cerut despăgubiri din partea companiei aeriene austriece Niki Luftfahrt GmbH pentru că a suferit niște arsuri atunci când, în timpul unui zbor de la Palma de Mallorca (Spania) la Viena (Austria), cafeaua fierbinte care îi fusese servită tatălui său și fusese așezată pe măsuța pliantă a acestuia s-a vărsat din motive necunoscute.

Compania aeriană a susținut că nu este responsabilă, pentru că nu vorbim despre un accident în sensul convenției de la Montreal pentru a răspunde, deoarece nu am avea un risc inerent zborului.

Mai mult, nu se poate stabili dacă paharul cu cafea s-a răsturnat din cauza turbulențelor sau a unei defecțiuni a măsuței pliante.

Deci … pot cere despăgubiri dacă se răstoarnă cafeaua pe mine?

Da, poți cere.

Curtea de Justiție a declarat că o companie aeriană ar putea să nu fie răspunzătoare sau să limiteze această răspundere doar dacă se dovedește vina pasagerului (totală sau parțială).

Altfel zis, dacă dă vecinul cu mâna peste paharul de cafea și te arzi, nu primești despăgubiri. Însă dacă se întâmplă din cauza unui poltergeist, ai toate drepturile.


Postăm prima oară pe Instagram! Dă-ne follow și le vezi până să ajungă pe site.

https://www.instagram.com/p/B6PsrX7IaDd/?utm_source=ig_web_copy_link

Poza de Designecologist de pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *