pexels mikotoraw 3367850 scaled 1

Ce poți face dacă partenerul/a ta de viață îți sparge parola de pe Facebook sau alte rețele sociale?

13 minute • Andra-Maria Ion • 25 aprilie 2021


Fie că ne convine sau nu, trăim în ceea ce mass-media, companiile și până și bunicii noștri numesc „era tehnologiei”. La mai bine de un an de la începutul pandemiei, aproape ne-am acomodat cu ideea că viețile noastre s-au mutat în online. Petrecând mai mult timp în casă decât obișnuiam pre-COVID, timpul pe care îl consumăm pe social media a crescut considerabil, iar de multe ori interacțiunile noastre se rezumă la a da like (heart react și altele) sau a comenta la postările oamenilor pe care îi avem în lista de prieteni pe Facebook ori pe care îi urmărim pe Instagram. Cu cei apropiați găsim frecvent motive pentru a vorbi pe WhatsApp sau pe Messenger. Așadar, ce faci dacă cineva îți sparge parola de pe Facebook sau de pe altă rețea?

Un efect pe care social media îl are și pe care poate nu îl conștientizăm, tocmai pentru că suntem familiarizați cu rețelele de socializare încă de la vârste fragede, e plaja largă de oameni cu care intrăm în contact zilnic. Nu numai că ajungem să cunoaștem mai multe persoane decât cunoștea, spre exemplu, generația părinților noștri, dar putem afla din 2-3 clickuri detalii esențiale despre viețile lor.

Studiile arată că, în fiecare secundă, 11 persoane la nivel global folosesc social media pentru prima dată. Dacă în 2017 mai puțin de 2,5 miliarde de oameni se aflau pe rețelele sociale, în 2020 numărul a ajuns la 3,8 miliarde. Media timpului petrecut de o persoană pe platformele de socializare, în același an, era de 2 ore și 24 de minute. Dar ți s-a întâmplat să petreci și mai mult, nu-i așa? Cu o oarecare urmă de regret pot afirma că eu am zile în care nu fac nimic altceva în afară de a sta în pat și a da scroll în speranța că voi găsi ceva care să mă scoată din starea de amorțeală psihică în care intru uneori. Dar nu despre asta vrem să vorbim acum.

Întrebarea relevantă e: ce impact are social media asupra relațiilor noastre și, mai ales, asupra relațiilor romantice? Ei bine, unul semnificativ. Ni se întâmplă des să vedem meme-uri de genul celui de mai jos:

L-am găsit pe Google Images dintr-un simplu search cu textul „meme gelozie”, dar sunt sute altele pe Facebook. E clar ca bună ziua că ele au un sâmbure de adevăr la mijloc, un punct de la care pornesc. Generația tânără pune mare preț pe interacțiunile din social media. Un like nu e niciodată doar un like. E o confirmare că celălalt îți susține opiniile, îți apreciază activitatea sau modul în care arăți, o formă de validare. Pe de altă parte, când vine de la un prieten apropiat, like-ul e semn de îngrijorare. Are la pachet întrebări precum: „Nu ador? Oare l-am supărat cu ceva?”. Social media e ca o lume paralelă, în care ducem o viață paralelă, dar ce se întâmplă în ea ne influențează în mod direct viața propriu-zisă, cea pe care o trăim face to face.

Disponibilitatea și oportunitatea pe care social media ni le oferă pot sădi cu lejeritate neîncredere în relațiile romantice. Până într-un punct, gelozia e firească. Dar sunt numeroase cazuri în care gelozia învinge luciditatea și partenerul/a începe să pună la îndoială relația voastră pentru că observă că acorzi prea multă atenție unei anumite persoane în social media. Ce se întâmplă, însă, când îți sparge parola de pe Facebook sau de pe rețelele sociale pentru a-ți vedea conversațiile?

Chiar dacă nu dăm sfaturi în relații, suntem aici să îți explicăm cum stau lucrurile din perspectivă juridică.

Care sunt riscurile la care te expui când altcineva are acces la conturile tale de social media?

E prima întrebare de la care pornim și spunem „altcineva” pentru că, indiferent cât de multă încredere ai în partenerul/a ta, dacă îți accesează conturile de social media fără permisiunea ta, trebuie să privești situația la rece, să nu îl/o tratezi cu o indulgență sporită în virtutea relației voastre și să înțelegi că nu e un comportament sănătos, ba chiar din contră, e riscant. Știm din presă cazuri de iubiți/iubite care, văzând mesajele pe care partenerul/a de viață le schimbă cu o altă persoană, încep să îi transmită acesteia amenințări. Mai departe, din păcate, amenințările se pot concretiza în acte violente.

Există și cazuri de parteneri/e care, din dorința de a se răzbuna pentru o supărare cauzată de omul cu care împărtășesc o relație romantică, intră pe contul său de social media și postează fotografii cu acesta în ipostaze intime pentru a-l umili în fața cunoscuților. Practica se numește revenge porn, iar despre ea am scris acum ceva timp aici. Chiar dacă tu crezi că cel de lângă tine nu ar face așa ceva, noi îți reamintim zicala better safe than sorry.

Cum poți să îți securizezi conturile?

Evident, primul pas pe care trebuie să îl faci după ce ai realizat că partenerul/a (sau oricine altcineva) ți-a spart parola de pe o rețea de socializare este să o schimbi, preferabil cu una mai puternică. În plus, fiecare platformă social media îți oferă în meniul „Setări” opțiuni pentru securizarea contului.

Astfel, poți vedea dispozitivele conectate (și le poți deconecta pe cele care nu îți aparțin), poți schimba parola cu una complexă, pe care nu o folosești altundeva, poți adopta autentificarea cu doi factori (de fiecare dată când e detectată o încercare de conectare de pe un dispozitiv sau un browser necunoscut, se solicită un cod pe care îl primești doar tu ca mesaj text pe numărul de telefon) și poți stabili o listă cu dispozitive pentru care să nu ți se ceară cod de conectare. Mai mult, poți primi alerte despre conectări nerecunoscute.

Dacă partenerul sau partenera ta de viață îți sparge parola de pe Facebook sau alte rețele sociale, comite el/ea o infracțiune?

Da. Și se numește „acces ilegal la un sistem informatic”. Prin „sistem informatic” se înțelege, potrivit art. 181 alin. (1) din Codul Penal „orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic”.

Jurisprudența ne arată că rețelele de socializare constituie sisteme informatice.

Avem, în acest sens, sentința penală nr. 55 din 9 martie 2015 a Tribunalului Suceava și, mai apoi, decizia penală nr. 463 din 8 iunie 2015 a Curții de Apel Suceava, care ne arată că rețeaua de socializare Facebook este un „sistem informatic”. Așadar, accesarea de către inculpată a contului de Facebook al persoanei vătămate prin utilizarea fără drept a parolei de acces se înscrie în noțiunea de acces fără drept la un sistem informatic.

Are importanță dacă sunteți căsătoriți? Nu. Astfel, putem cita din decizia penală nr. 564/2017 a Curții de Apel Iași:

Fapta inculpatului care a accesat în mai multe rânduri, fără drept, conturile de poștă electronică și de internet banking ale soției, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută în art. 360 alin. (1) și (2) Cod penal.

Conturile de mail sau sociale sunt private, iar accesul la acestea nu poate fi prezumat pentru soț, cât timp legea nu prevede o atare restricție a inviolabilității corespondenței.

Consimțământul nu se prezumă, ci trebuie dovedit, iar faptul că persoana vătămată a încredințat la un moment dat parola inculpatului pentru un motiv concret nu înseamnă că acesta avea acces nelimitat la conturile acesteia, pentru fiecare accesare având nevoie de un consimțământ expres și valabil exprimat din partea titularului contului. (…)

Cât timp dispozițiile legale privind căsătoria nu conferă soțului drept de acces la conturile celuilalt soț, ci dimpotrivă, mențin independența acestuia în administrarea lor, inculpatul trebuia să aibă permisiunea persoanei vătămate pentru acces, indiferent că avea cunoștință de parolele de sistem sau nu. (…)

Astfel, nu întotdeauna e nevoie de o spargere propriu-zisă a parolei de pe rețelele sociale pentru ca fapta partenerului/ei să se considere infracțiune. Poți rămâne, fără să îți dai seama, logat(ă) pe conturi și să îi lași dispozitivul electronic pentru a-l folosi, iar el/ea să profite de neatenția ta. Poți, de asemenea, să îți rogi partenerul/a să te deconecteze, iar el/ea să nu o facă. Poți chiar să îi permiți să îți folosească contul de social media o dată pentru un scop clar determinat, iar el/ea să abuzeze de permisiunea primită în alte scopuri pe viitor.

Relevantă mai este și sentința penală nr. 56/P din 31 august 2016 a Tribunalului Neamț, care ne spune că fapta inculpatelor de a accesa fără drept conturile de E-mail şi Facebook ale persoanei vătămate, prin înlăturarea măsurilor de securitate stabilite de furnizorul acestor programe, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic prevăzută de art. 360 al. 3 Cod penal. În speța de față, este vorba despre o femeie care, dorind să vadă cu cine poartă conversații fostul său iubit pe rețelele sociale, i-a spart acestuia parola, apoi a modificat-o pentru a avea control total asupra conturilor sale. Văzând conversațiile intime pe care el le purta cu o altă femeie, aceasta a făcut screenshoturi și, împreună cu o prietenă, a șantajat-o pe actuala sa iubită, cerându-i 400 lei pentru a nu publica mesajele lor. Inculpata a fost trimisă în judecată atât pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică și violarea secretului corespondenței, cât și pentru șantaj.

În ceea ce privește sancțiunile prevăzute de lege, redăm conținutul art. 360 din Codul Penal:

Art. 360. Accesul ilegal la un sistem informatic

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevazută în alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevazută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dar ce poți face când chiar tu i-ai oferit necondiționat parola de pe rețelele sociale?

În primul rând, trebuie să știi că, în general, platformele social media le impun utilizatorilor, prin acceptarea termenilor și a condițiilor, să nu ofere altora acces la contul lor. Cel mai la îndemână exemplu e Facebook, care a inclus în „Condițiile de utilizare” următoarele angajamente:

Știm totuși că în practică lucrurile stau diferit. Indiferent de motivul pentru care i-ai oferit parola partenerului/ei tale (pentru a-i demonstra că nu ai nimic de ascuns, pentru a spori încrederea în relația voastră etc.), important e să ai o soluție în cazul în care vă loviți de o neînțelegere sau vă despărțiți și el/ea începe să se comporte abuziv: îți șterge persoane din lista de prieteni sau de followeri, trimite mesaje fără permisiunea ta, postează pe cont în numele tău și așa mai departe.

Aici nu se poate vorbi chiar despre acces fără drept la un sistem informatic, fiindcă, practic, i-ai oferit dreptul de a-ți accesa contul oricând dorește, ca să îți verifice activitatea și să nu își facă griji cu privire la interacțiunile tale cu alți oameni. Dar, la fel cum i-ai oferit această permisiune, poți și să o retragi. În definitiv, când i-ai pus la dispoziție parola de pe Facebook, nu ai fost expres de acord să modifice date de pe contul tău. Așadar, îți poți schimba parola în cazul în care nu mai vrei ca partenerul/a să aibă acces la el.

Problema intervine abia în cazul în care tu i-ai dat parola de la Facebook, iar el/ea a schimbat-o ca să îți blocheze accesul la propriul cont. În această situație, e necesar să urmezi pașii pe care fiecare rețea de socializare îi descrie la secțiunea „Ajutor” pentru a explica procesul de recuperare a unui cont. De cele mai multe ori, poți pur și simplu să apeși pe „Am uitat parola”, iar pe e-mailul de care este legat contul de social media îți va veni un link de resetare a parolei. De aici, lucrurile sunt destul de simple. Dar e important să ai măcar un back-up într-o astfel de situație, așa că îți recomandăm să nu ai aceeași parolă și pentru conturile de social media, și pentru cel de E-mail.

Când e cazul să iei măsuri serioase?

Oricând ți se pare că situația te depășește. Dacă, prin fapta sa, partenerul/a ta de viață ți-a cauzat vreun prejudiciu, poți depune plângere la Poliție. Cu atât mai mult în cazul în care ți se blochează accesul la cont și nu îl poți recupera. Folosește-te de toate dovezile sau indiciile pe care le ai la dispoziție: IP-ul celui care ți-a intrat în cont (îți reamintim că de obicei poți vedea dispozitivele conectate din meniul „Setări”, secțiunea „Securitate”), e-mailuri din partea Facebook/Instagram/etc. prin care ți se atrage atenția că a fost observată o activitate suspectă pe contul tău sau o conectare de pe un dispozitiv necunoscut, precum și altele.

Firește, nu te putem sfătui cum să îți gestionezi relația cu partenerul de viață. Dar te sfătuim să iei toate măsurile necesare când intimitatea ta e violată, metodele de soluționare amiabilă a problemei sunt epuizate, iar tu devii victima unui abuz din partea celui cu care te afli într-o relație.

Fotografie creată de mikoto.raw, de la Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *