PATRIMONIU

Ce stii despre patrimoniu?

2 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 12 octombrie 2017


Dupa cum stim, Codul Civil este cel ce reglementeaza notiunea de patrimoniu, conferind astfel o definitie in cadrul art. 31, alin.(1) unde se specifica faptul ca acesta este compus din totalitatea drepturilor si obligatiilor pecuniare (evaluabile in bani) ce apartin fie unei persoane fizice, fie unei persoane juridice. 
Din aceasta definitie se desprind usor cele mai importante caracteristici ale acestuia:
A. Patrimoniul contine drepturi si obligatii cu valoare economica, ceea ce inseamna ca el este compus din drepturile personal patrimoniale (drepturi de creanta, drepturi reale), ci NU din drepturi personal nepatrimoniale (drepturi ce nu pot fi evaluabile in bani, cum ar fi dreptul la integritate fizica si psihica, dreptul la onoare, s.a.m.d.).
Asadar, ceea ce trebuie sa retinem este ca NU BUNURILE fac parte din patrimoniu, ci drepturile pe care titularul (persoana fizica/juridica) le are asupra acestora din simplul fapt ca patrimoniul, asa cum se precizeaza in doctrina, este o realitate intelectuala. Astfel, daca se afirma acest fapt, nu putem spune ca intr-o realitate intelectuala ar intra bunuri corporale, ci cele incorporale, adica drepturi si obligatii.
B. Patrimoniul este o universalitate juridica.
A se face distinctie clara intre UNIVERSALITATE JURIDICA si UNIVERSALITATE DE FAPT, intrucat prima vizeaza atat activul (totalitatea drepturilor), cat si pasivul (totalitatea obligatiilor), cea din urma facand referire doar la activ.
Cu titlu de exemplu, constituie o universalitate de fapt o biblioteca.
C. Patrimoniul este un atribut al personalitatii.
De ce spunem acest lucru? Pentru ca, asa cum se desprinde din definitie, apartine DOAR persoanei fizice sau juridice. Ca atare, animalul de companie nu poate avea patrimoniu. 
Trecand la lucruri serioase, oricat de saraca ar fi o persoana, ea are cel putin obiecte de imbracaminte. Orice persoana are un patrimoniu, ea poate avea UN SINGUR patrimoniu si NUMAI persoanele au patrimoniu.
D. Patrimoniul este unitar, dar divizibil, deoarece se pot constitui anumite mase patrimoniale  ce poarta denumirea de patrimoniu de afectatiune (scop) sau diviziuni.
Masele patrimoniale fiduciare – patrimoniul de afectatiune – se constituie, conform N.C.C., pentru exercitarea unei profesii autorizate de lege. (P.F.A. – persoana fizica autorizata).
 
 
BIBLIOGRAFIE:
V.Stoica, Drept civil. Drepturi reale principale. Ed.3, Editura C.H.Beck
 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *