coronavirus forta majora scaled 1

Coronavirus: cine suportă riscul privind executarea contractelor?

7 minute • Ana-Maria Udriste • 01 martie 2020


Update 16 martie 2020: ca urmare a publicării decretului președintelui României pentru declararea stării de urgență, certificatele privind situația de urgență pot fi emise de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

La momentul scrierii acestui articol, Organizația Mondială a Sănătății este la un pas să declare coronavirusul ca o pandemie mondială. Dacă guvernele din întreaga lume pun accentul pe măsuri preventive pentru a limita răspândirea, inclusiv carantina de persoane și locuri, multe întreprinderi vor pune, fără îndoială, multe întrebări, precum:

 • Cine suportă riscul dacă proiectul meu întârzie, deoarece accesul la site este restricționat?
 • Ce se întâmplă dacă personalul este afectat de coronavirus și nu mai poate livra? Cine despăgubește pe bine?
 • Ce se întâmplă dacă materialele cheie sunt livrate cu întârziere ca urmare a coronavirusului? Sau nu sunt livrate deloc?

Cum afectează coronavirusul executarea contractelor?

Desigur, în momentul în care ai încheiat un contract cu cineva pentru prestarea unui serviciu, nu te-ai fi gândit vreodată să prevezi în mod explicit o situație epidemiologică sau pandemică.

Totuși, numărul persoanelor afectate de coronavirus continuă să crească, tot mai multe locuri intră în carantină, iar angajații nu se mai duc la locul de muncă pentru a nu risca să intre în contact cu virusu sau să-l răspândească.

Asta duce și la afectarea afacerilor, indiferent că vorbim de importuri de produse sau prestarea unor servicii. Așadar, cine suportă riscul și cine trebuie să despăgubească pe cine?

Ca întotdeauna, răspunsul se află în condițiile contractului.

Există două scenarii de luat în considerare aici – contractele în vigoare și cele care încă nu au fost începute, fiecare cu subramuri.

Ce este forța majoră?

Potrivit art. 1351 alin. (2) din Codul Civil, forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.

După cum vedem, nu avem o definiție clară a forței majore, aceasta urmând a fi analizată în funcție de fiecare caz în parte.

Coronavirusul și clauzele contractuale

De ce e important să ai contracte bine scrise?

Pentru că potrivit art. art. 1351 alin. (2) din Codul Civil, ”dacă legea nu prevede altfel sau părțile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forță majoră sau de caz fortuit.”

Asta înseamnă că părțile pot să prevadă în contract că partea ce nu-și execută obligațiile va datora despăgubiri chiar și în caz de forța majoră, adică dacă are activitatea complet blocată de coronavirus.

Primul pas pe care trebuie să îl faci e să te uiți ce scrie în contract.

Situația 1: răspunzi chiar și în caz de forță majoră

Atunci chiar ai ghinion – pe lângă faptul că ai activitatea afectată din cauza coronvarisului, mai trebuie să plătești și partenerii pentru că nu livrezi la timp bunurile sau nu mai poți presta serviciile.

Ce poți face?

Să te folosești de imposibilitatea de executare temporară prevăzută de art. 1557 din Codul Civil si să suspenzi temporar obligațiile pe care le ai.

Situația 2: nu răspunzi dacă ai un caz de forță majoră

Dar nu e așa ușor – ca să nu despăgubești cealaltă parte într-un caz de forță majoră, acesta trebuie dovedit că există.

Cum dovedești un caz de forța majoră?

Ai două metode.

Metoda 1: te judeci în instanță când cealaltă parte îți cere banii.

Metoda 2: te duci la Camera de Comerț și Industrie și soliciți să-ți elibereze un certificat de forță majoră. Spre exemplu, când au fost inundațiile sau secetele prelungite s-au tot eliberat asemenea certificate.

Află de pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie a României că ai nevoie de următoarele documente pentru a ți se emite un asemenea certificat:

 • prezentarea evenimentului în detaliu, a consecinţelor acestuia în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forţă majoră (ce, cum, care e afectul, care e argumentul juridic)
 • cererea de emitere a avizului, semnată de reprezentantul legal;
 • o copie a contractului afectat din evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră;
 • atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate, de la caz la caz (altele decât Camera de Comerţ şi Industrie a României), privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului – în cazul coronavirus te poți duce la Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență;
 • notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariţia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale.

Se plătește o taxă de 500 lei și se eliberează certificatul de forță majoră. În baza acestuia poți trimite notificările către partenerii contractuali.

Dar dacă acum închei contractul?

Cum ziceam mai sos, forța majoră este un eveniment imprevizibil. Prin urmare, pentru contractele încheiate recent, după cunoașterea coronavirusului), forța majoră, care presupune că un eveniment nu este previzibil, ar putea să nu se aplice aici.

Posibilitatea de a fi scutit de plata despăgubirilor poate depinde apoi de acțiunile autorităților – de exemplu, măsurile statutare care restricționează capacitatea de lucru la fața locului, circulația persoanelor și circulația materialelor.

În acest scenariu, alternativa este să negociezi o modificare personalizată a contractului care să prevadă cum se suporta riscul.

Până când veștile despre focar au fost raportate pentru prima dată în ianuarie 2020, nu ar fi rezonabil ca un antreprenor să se fi așteptat la asemenea efecte potențiale ale coronavirusului – și puțini ar putea pune asta la îndoială.

Ca sa fie bine în situația asta, ar trebui să informezi cealaltă parte ca ai o problemă cu livrarea și eventual să ceri o amânare și să oferi o compensare sau un discount.

Cu toate acestea, este clar că, pentru contractele mai recente, ar exista un argument puternic că despăgubirea trebuie să aibă loc, pentru că deja știai despre potențialele efecte ale coronovarisului, ceea ce îl face un eveniment previzibil și nu mai intră sub situația unei forțe majore.

Pentru alte forme de contract, drepturile părților vor depinde de condițiile expres prevăzute, dar este posibil să se aplice abordarea generală de mai sus în legătură cu forța majoră și clauze similare.

Ce să ții minte pentru viitor?

Sperăm că nu o sa mai avem parte de un fenomen precum coronavirsul, dar ai mai jos câteva aspecte de care să ții cont:

 • când semnezi un contract de prestări servicii, alege unul care să prevadă în mod clar ce se întâmplă în caz de forță majoră, cum e cel de aici;
 • definește mereu cât mai exact toate ipotezele;
 • nu pleca de la premisa că ție nu ți se poate întămplă – iată, se întâmplă la nivel mondial.

Afacerea ta merită să fie protejată de specialiști. Scrie-ne și hai să te ajutăm!

Poza de Anna Shvets pe Pexels

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *