pandemie covid 19 ce facem

COVID-19: Cum să alungi plictiseala de la atâta izolare?

8 minute • Ambra Timeea Mirea • 08 aprilie 2020


A trecut aproape o lună, și tocmai s-a anunțat la TV încă una,  de când Decretul  Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 a instaurat starea de urgență și a suspendat o serie de activități printre care și cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ. Apoi, la câteva zile distanță, Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19  vine să interzică părăsirea domiciliului în grupuri mai mari de 3 persoane. Iar pe 6 aprilie 2020, președintele Klaus Iohannis tocmai a declarat că va prelungi starea de urgență pentru încă 30 de zile. Ce bucurie!

Practic, statul în casă a devenit principala noastră activitate în ultima perioadă și încă nu știm exact pentru cât timp de acum încolo.

Fie că lucrezi de acasă, fie că ai grijă de cei mici, verifici teme, citești sau ai terminat toate filmele de pe Netflix (știm că ai epuizat inclusiv lista noastră de filme de Crăciun), plictiseala nu întârzie să își facă simțită prezența și treci prin tot felul de stări, de la demotivare totală, la stări anxioase și fețe lipsite de zâmbete. Cum oamenii, în general, nu se descurcă grozav la gestionarea timpului liber, iată câte sfaturi de reducere și chiar eliminare a plictiselii în perioada aceasta:

1. Înlocuiește mersul la sală cu ora de mișcare în casă. Nu renunța la a face sport!

Chiar dacă obișnuiai să mergi la sală destul de des și era un obicei pe care îl respectai cu strictețe, te relaxa și îți încărca bateriile după zile pline de muncă, nu văd de ce statul acasă ar fi un obstacol, ba chiar poate fi un beneficiu.

Să privim partea bună a lucrurilor: facem sport în cel mai confortabil loc (acasă) fără să ne mai simțim vreun moment intimidați de toată agitația dintr-o sală de fitness.

Dacă, din contră, adori să fii înconjurat de oameni și doar atmosfera antrenantă a celor din jur te poate determina să faci sport, ce ar fi să îți aduci sala de fitness acasă prin live streaming?  Așa eviți aglomerația, drumul până la sală și e și un mod bun de a diminua distanțarea socială, acest laitmotiv al perioadei de pandemie.

Majoritatea antrenorilor fac ședințe live gratuite, fie pe Instagram, fie pe Facebook sau postează antrenamente pe profilele lor, astfel încât trebuie doar să ai nițel chef. Doar să nu ajungi ca Ana-Maria Udriște, care face și 3-4 antrenamente pe zi.

Pentru că am întrebat-o, recomandările ei din perioada asta sunt:

 • Eliza Luca (facebook, instagram) & Delia Turcoman (facebook, instagram), care au niște live streaming foarte intense și extrem de amuzante, ca și cum ai fi alături de ele la oră. Cel de luni e demențial.
 • Alex Gritts, care face antrenamente și cu greutăți, și cu forță și cu cardio pe Instagram și te motivează să devii mega fit după izolare.
 • Marius Berbecuț are niște antrenamente intense de Titan Challenge pe Instagram și tocmai a scos o carte cu antrenamente de benzi, care e mult mai grea decât credeți.
 • Paul Herinean face în fiecare duminică un HIIT de nu mai miști. Dar găsești pe Instagram câte un circuit pentru fiecare zi.
 • Lorand Szabo îți arată cele mai tari circuite pe TRX, pe cuvânt de onoare.
 • Fetele de la MPower Yoga fac ore gratis de Yoga in fiecare sâmbătă de la ora 10.30.
 • Dacă ești pasionat de Yoga, fetele de la Hot Yoga România au toate clasele la liber.
 • Poți să te antrenezi și cu Kiki Constantinescu de la Exatlon România online, pe rupere.
 • Iar dacă vrei un abs & butt corect, Cristian Aionesei e ce-ți trebuie.
 • Iar pentru full funcțional training, neapărat la Mădălin Constantin, în fiecare zi de luni până vineri la ora 10 dimineața. Și poți găsi multe chestii interesante la el pe site.
 • Dacă vrei pe calistenice și să-ți depășești condiția, aruncă un ochi la Urban Beasts.

2. Organizează-ți sau îmbunătățește-ți profilul de pe rețelele de socializare

Potrivit statisticilor celor de la  Zelist în decembrie 2019 nu mai puțin de 11 milioane de români aveau conturi de facebook în timp ce numărul conturilor de instagram creștea la 4 milioane. Anul trecut, un român din doi avea cont pe principala reţea de socializare a lui Mark Zuckerberg și petrecea, în medie, 30 de minute pe zi, pe instagram.

Cum statul în casă ne-a restrâns posibilitatea desfășurării de activități în aer liber, tot mai mulți sunt cei care și-au mărit timpul petrecut pe rețelele de socializare și au inițiat tot felul de challenge-uri care vin să mai descrețească frunțile și să alunge plictiseala.

Așa că, postează mai des, fii creativ, creează-ți grupuri împreună cu prietenii sau colegii de la muncă, expune-ți într-un mod cât mai distractiv activitățile cu care îți ocupi timpul liber!

Dar te rugăm nu abuza de ele, că deja suntem suprasaturați și mai avem o lună jumătate minim de văzut challenge-uri.

https://www.instagram.com/p/B-m1dEwpnwl/

3. Învață să gătești sau perfecționează-ți abilitățile culinare

Cine nu iubește mâncarea? Dacă tot nu mai putem lua masa în oraș, ce-ar fi să gătim mai des? Conform unui studiu publicat în the Journal of Positive Psychology and Wellbeing (JPPW), oamenii care gătesc se simt mai relaxați, mai fericiți și își pot crește chiar încrederea în sine. 

Spre exemplu, când gătești trebuie să alegi ingredientele, să le amesteci, să le cântărești, să urmărești rețeta și să ai grijă ca totul să iasă cât mai gustos, fiind ocupat cu partea de creație. Așa nu vei mai avea timp să te plictisești, să gândești negativ sau să fii deprimat.

Mai mult decât atât, pe lângă relaxare și stare bine, gătitul este și o formă de a petrece timp cu familia în timp ce stați cu toții acasă, fie că ei vor fi cei care degustă preparatele tale sau vor fi ajutoare de bucătar.

Doar că te rugăm să mai gătești și altceva în afară de banana bread și patiserie, nu de alta, dar nu mai găsim drojdie și făină pentru cozonaci.

4. Transformă-ți camera într-o sală de teatru

Odată cu aplicarea măsurilor de izolare generalizată pentru a opri răspândirea noului coronavirus, SARS-COV2, multe spectacole de teatru sunt difuzate online.

Spre exemplu, actorii de la Unteatru continuă spectacolele online pentru care poți cumpăra un bilet de pe site și participa la transmisiunea live a pieselor.

Ce poate fi mai relaxant și interesant decât un spectacol online ce reunește de oriunde din țară, și nu numai, de la zeci la sute de oameni ce se bucură împreună de magia oferită de piesa de teatru.

Teatrul Național Britanic dă la liber din producțiile sale trecute, iar dacă ești pe fază, ai șansa să prinzi un loc virtual la Bolshoi.

5. Călătorește virtual și vizitează lumea de la tine de acasă

După ce ai terminat de organizat listele cu provizii, ai făcut ora de sport în sufragerie și ai postat pe instagram ultima rețetă, nu ar strica un tur virtual al câtorva muzee celebre pe care, altfel, poate nu ai ajunge să le vizitezi.

Iată aici câteva opțiuni:

Concluzie

Există destule modalități pentru a evita plictiseala în această perioadă  și chiar putem descoperi hobby-uri pe care le vom practica și după ce trece pandemia cu COVID-19.

E important să asociem plictiseala cu o stare de spirit pe care o putem cu ușurință schimba, sporind curiozitatea pentru diverse activități  și învățând ceva nou în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *