bedroom door entrance guest room 271639

COVID-19: Cum vor funcţiona hotelurile în starea de alertă

7 minute • Adina-Georgiana Cocuț • 21 mai 2020


Mult așteptata deschidere a hotelurilor, odată cu declararea stării de alertă din 15 mai 2020 şi cu relaxarea restricţiilor, luate anterior pe timpul stării de urgenţă, vine cu reguli noi pentru regimul de cazare hotelier, în special pentru personalul de la recepție.

În scopul combaterii răspândirii noului coronavirus, în acest domeniu de activitate a fost emis Ordinul nr. 1731/832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul economiei, pe durata stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 406 din 16 mai 2020. Mai exact, în anexa 2 a Ordinului găsim câteva recomandări cu privire la desfăşurarea activităților în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare.

Toate aceste recomandări sunt destinate, în primul rând, conducerii şi personalului hotelier, dar sunt de avut în vedere şi de către viitorii clienţi, care doresc să ştie cum trebuie să fie primiţi şi cazaţi în siguranţă, dar şi ce trebuie să respecte ei pentru a nu se infecta ori răspândi virusul.

Obligaţiile managerilor de hotel

Echipa de management trebuie să acorde o atenţie sporită cazării oaspeților, serviciile conexe (servicii de alimentație, curățenie) și interacțiunile specifice (oaspeți-oaspeți, personal-oaspeți și personal-personal).

În acest sens, trebuie să dezvolte un plan de acțiune, adaptat situației, și să îl pună în aplicare, în conformitate cu recomandările autorităților locale și naționale de sănătate publică, având ca scop prevenirea cazurilor, gestionarea eficientă a cazurilor și atenuarea impactului în rândul clienților și al personalului.

Planul de acţiune trebuie să cuprindă, cel puţin:

 • optimizarea comunicării între conducere și personal, pentru a predefini o politică de informare a oaspeților, dar și pentru a furniza și obține rapid informații cu privire la incidentele care pot apărea în unitatea de cazare și pentru a cunoaște situația în orice moment.

Mai simplu spus, conducerea hotelului trebuie să instruiască personalul în aşa fel încât acesta să ştie să aplice măsurile de prevenţie împotriva răspândirii virusului COVID-19, şi să ştie cum să reacţioneze dacă o persoană prezintă simptome asociate bolii provocate de coronavirus.

 • optimizarea comunicării între conducere și client, prin postere informative, pentru a crește impactul mesajelor-cheie în rândul oaspeților, inclusiv promovarea igienei mâinilor (spălarea pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde, pe toate părțile mâinii) și igiena respiratorie.
 • politica de ocupare a camerelor, privind persoanele însoțitoare, în situația în care există un caz suspect de COVID-19.

Pentru astfel de cazuri, în cadrul recepției, trebuie să fie disponibile imediat numerele de telefon ale direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, pentru a putea fi utilizate ori de câte ori există posibilitatea ca un oaspete să fie bolnav;

 • în cadrul recepției trebuie să existe o trusă medicală care să conțină: dezinfectant/șervețele cu efect antibacterian pentru curățarea suprafețelor; măști pentru față/ochi (separate sau combinate, scut facial, ochelari de protecție); mănuși (de unică folosință); șorț de protecție (de unică folosință); halat medical lung, cu mâneci lungi; sac de unică folosință pentru deșeuri (pericol biologic).

Nu uita că măștile faciale de unică folosință pot fi utilizate doar o singură dată (de aceea sunt de unică folosinţă, nu?) Trusa medicală va fi pusă la dispoziția cadrelor medicale solicitate pentru consultul cazurilor suspecte de boală.

 • promovarea măsurilor de distanțare socială, curățarea mâinilor și igiena respiratorie;

Da, mesajul cu “păstrați o distanță de minimum 1 metru, față de celelalte persoane pe care le întâlniți” va fi sloganul acestui an în hoteluri. Şi nici de “evitaţi atingerea ochilor, nasului și a gurii cu mâinile neigienizate” nu vom scăpa curând.

 • modalitatea în care vor putea fi monitorizaţi oaspeții din unitate care pot fi bolnavi, ţinând cont de reglementările privind protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată și confidențialitate.

Ordinul spune că: Personalul de la recepție ar trebui să înregistreze toate incidentele relevante pe care le constată, cum ar fi cererile pentru consultații medicale. Aceste informații vor ajuta oaspeții, prin: recomandări adecvate, facilitarea depistării din timp și gestionarea rapidă a cazurilor suspectate, împreună cu autoritățile sanitare locale. Personalul de la recepție trebuie să aibă o abordare discretă în privința acestor informații și ar trebui să asigure faptul că doar conducerea și serviciile medicale vor evalua situația și vor lua deciziile corespunzătoare.

Ce trebuie să facă personalul hotelier?

Fiecare membru al personalului hotelier trebuie să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi:

 • igiena mâinilor;
 • distanțarea fizică;
 • evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii;
 • respectarea igienei respiratorii și
 • respectarea recomandării de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală medicului de familie, dacă are simptome specifice bolii.

De asemenea, este recomandat ca personalul de la recepție să fie suficient de bine informat cu privire la COVID-19, astfel încât să își poată îndeplini sarcinile în condiții de siguranță și să poată preveni o posibilă transmitere a COVID-19 în cadrul unității.

Acesta trebuie să fie în măsură să informeze oaspeții cu privire la politica unității în materie de măsuri preventive adoptate sau alte servicii ce pot fi solicitate de oaspeți (de exemplu, servicii medicale și farmaceutice disponibile în zonă sau în unitate).

În plus, personalul hotelier ar trebui să sfătuiască oaspeții cu simptome respiratorii să stea în camerele lor, până când vor fi consultați de către un medic – conducerea se va ocupa imediat de aceasta – și să poată oferi recomandări de igienă de bază, dacă este nevoie.

Personalul de la recepție trebuie să asigure accesul la informații oficiale, actualizate, cu privire la călătoriile către și dinspre țările sau zonele cu transmitere (COVID-19) prin consultarea periodică a site-ului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Dacă în cadrul hotelului, în rândul personalului sau oaspeților, apare un caz confirmat de COVID-19, se va contacta direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București pentru efectuarea anchetei epidemiologice și stabilirea măsurilor care se impun.

Restricţii temporare pentru segmentul hotelier:

 • nu vor funcționa, într-o primă etapă, restaurantele, barurile, cafenelele și cofetăriile din incinta hotelului. Servirea mesei se va face în regim room-service. Este preferabil să se folosească tacâmuri și veselă de unică folosință.
 • locurile de joacă special din hotel destinate copiilor vor fi închise.
 • locurile special amenajate pentru fitness, saune, piscină interioară etc., din incinta hotelurilor, în această primă etapă, rămân închise.
 • spălarea și dezinfecția suprafețelor din camere și spații comune se vor face mai frecvent decât de obicei, cu soluții dezinfectante pe bază de alcool sau clor, avizate conform legii.
 • folosirea lifturilor din hotel va fi făcută doar dacă este strict necesar și numai de către cel mult două persoane odată, care vor purta măști de protecție în tot timpul folosirii liftului. Este recomandabil ca cele două persoane să fie din aceeași familie.

Poza de Pixabay pe Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *