⬅ ÎNAPOI

Daca obtii venituri din chirii nu mai trebuie sa inregistrezi contractele la ANAF. Dar e bine sa o faci.

inregistrarea contractelor de inchiriere

Din luna mai 2018, persoanele care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sa inregistreze contractele de inchiriere la ANAF. Deși inregistrarea contractelor de inchiriere nu mai este obligatorie, le-ar putea aduce o serie de beneficii.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 354/2018 au fost modificate normele de aplicare ale Codului Fiscal si astfel persoanele care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sa inregistreze contractele de chirie la ANAF, ci doar să ”depună o declaraţie pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”.

Așadar, obligația de a depune declarația unică pentru persoanele fizice trebuie îndeplinită în termenul de 30 de zile de la încheierea contractului.

Întreaga procedură de înregistrare poate fi consultată aici.

Totuși, există situații în care părțile trebuie să facă dovada că au înregistrat contractul de locațiune la ANAF (de exemplu, pe site-ul ONRC, atunci când vrei să înființezi o firmă, să deschizi un punct de lucru sau să schimbi sediul social, îți cer dovada înregistrării).

Mai mult, dacă ai încheiat contractul de închiriere sub semnătură privată (adică nu în fața unui notar), trebuie să știi că înregistrarea acestuia la ANAF îi conferă calitatea de titlu executoriu conform art. 1798 din Codul Civil, astfel încât îți va fi mult mai ușor să recuperezi banii datorați în cazul unui chiriaș rău-platnic.


Ai nevoie de ajutor cu înființarea unei firme sau modificarea ei? Apelează la noi!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.