pexels kindel media 7714789 scaled 1

Dani Mocanu și-a luat o amendă penală pentru videoclipul ”Curwa”. De ce intră la închisoare?

7 minute • Bianca Stănilă • 30 aprilie 2021


Dacă ai deschis internetul zilele acestea, e imposibil să nu te fi lovit de o mulțime de știri care anunțau cum Dani Mocanu (acel cântăreț de manele pe care majoritatea neagă că îl ascultă, dar pe care, în mod surprinzător, toți îl cunoaștem) a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare pentru videoclipul ”Curwa”. Deci ce s-a întâmplat cu Dani Mocanu și cum a ajuns instanța la o astfel de soluție?

Videoclipul „Curwa” a fost lansat oficial în anul 2019 și s-a remarcat prin mesajul încărcat cu nuanțe de ură și de discriminare, îndreptat împotriva femeilor. Cu titlu exemplificativ, menționam câteva versuri care reflectă stilul în care e compusă întreaga piesă: ”O curvă dacă-ți iei, s-o ții în locul ei / Să n-o lași să gândească, să-i pui stop la idei / Să nu îi dai valoare, decât ca la un câine / N-o duce la restaurant, ține-o în cas’, pe pâine (….) Ca o mașină de pe net, așa te-am cumpărat / Erai lovită peste tot și eu te-am reparat”.

Videoclipul îl poți vizualiza mai jos:

Având în vedere notorietatea de care s-a bucurat piesa (22 de milioane de vizualizări şi generarea unor venituri de aproximativ 34.000 de dolari) procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 au arătat că impactul videoclipului „Curwa” (Official Video) Hit 2019 a fost unul considerabil, publicul fiind instigat la ură și discriminare împotriva femeilor. Astfel, la începutul anului 2021, Dani Mocanu a fost trimis în judecată.

Soluția instanței a fost una de condamnare la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250 de zile, astfel cum reiese și din minuta instanței : „Condamnă pe inculpatul, M.D., la pedeapsa de 250 de zile amendă penală, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare (…), cuantumul unei zile amendă fiind de 60 de lei, în total 15.000 de lei”.  

Cum s-a ajuns atunci la o pedeapsă cu închisoarea?

Ei bine, având în vedere faptul că Dani Mocanu nu a fost la primul contact cu legea penală, săvârșirea prezentei infracțiuni s-a realizat în interiorul termenului de supraveghere stabilit prin Sentința Penală a Judecătoriei Pitești, astfel cum a fost modificată prin Decizia Penală a Curții de Apel Pitești.

Dani Mocanu fusese condamnat anterior la 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Având în vedere că în interiorul termenului de supraveghere a săvârșit o nouă infracțiune, instanța a revocat măsura amânării și i-a aplicat și această pedeapsă dispunând executarea sa: ”Constată că infracțiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta a fost comisă în timpul termenului de supraveghere stabilit prin S.P. nr. x Judecătoriei Pitești, astfel cum a fost modificată prin D.P. nr. x a Curții de Apel Pitești, revocă amânarea aplicării pedepsei de 6 luni închisoare (…), aplică inculpatului această pedeapsă și dispune executarea ei. (…) Contopește pedeapsa amenzii aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 6 luni închisoare (…), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa închisorii de 6 luni, precum și pedeapsa amenzii în întregime, în total o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare și amenda în cuantum de 15.000 lei (250 de zile amendă). În baza art. 88 alin. 3 C.pen, pedeapsa închisorii se va executa în stare de detenție”.

Prin urmare, pentru faptele de instigare la ură și discriminare împotriva femeilor, realizate prin intermediul videoclipului Curwa, Dani Mocanu a fost condamnat doar la amenda penală în cuantum de 250 de zile. Totuși, pentru că fusese condamnat anterior la 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și a săvârșit această infracțiune în interiorul termenului de supraveghere, pedeapsa amenzii penale a fost contopită cu pedeapsa închisorii de 6 luni.

Ce înseamnă totuși o amendă penală?

In extenso, amenda este o sancțiune care constă în plata unei sume de bani. Amenda penală este o pedeapsă ce apare în cazierul judiciar al persoanei, fiind aplicată de judecător atunci când se angajează răspunderea penală a individului (de exemplu, pentru diferite infracțiuni, pentru a nu-ți da pedeapsa cu închisoarea, codul penal prevede alternativ pedeapsa amenzii penale).

Intră de mâine Dani Mocanu la închisoare?

Este, însă, interesant de lecturat această hotărâre a instanței prin raportare la recenta Decizie a Curții Constituționale de constatare a neconstituționalității a articolelor 400 alin (1), 405 alin (3), respectiv 406 alin (1) și (2) din Codul de proc. pen.

În acest sens, prin prezenta Decizie, s-a statuat că ”redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil”. De asemenea, instanța de contencios constituțional a arătat că ”punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”.

Cu alte cuvinte, este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării, ceea ce înseamnă că, și în situația hotărârii pronunțate împotriva lui Dani Mocanu, executarea efectivă se va realiza de la momentul motivării în fapt și în drept.

Pamflet, disclaimer. E suficient?

Artistul Dani Mocanu a adăugat ulterior în descrierea videoclipului ”Curwa” faptul că este un ”pamflet”.

De asemenea, a adăugat un legal disclaimer la început în care scrie: ”Legal Disclaimer : no one was harmed in the making of this film. This is special effects make-up, not a real injury !”.

Este o discuție foarte mare în acest context cu privire la libertatea de exprimare, precum și latura artistică a acestui videoclip. Mai exact: unde este limita între latura artistică și instigare? Putem spune că prin acest videoclip Dani Mocanu a urmărit să discrimineze sau să instige la ură?

E o situație diferită față de cea a lui COLO (despre care am scris aici), unde acesta, în cadrul unui live, incita la anumite acțiuni. Pentru că acolo nu era vorba de nimic artistic. Însă Dani Mocanu este, indiferent că dorim să acceptăm acest lucru sau nu, un artist. Însă vom aborda acest subiect într-un articol viitor.

Ce trebuie să reținem din asta?

Dani Mocanu este o persoană urmărită de aproape 3 milioane de oameni doar pe YouTube. Indiferent că ne convine sau nu, în momentul în care devenim influenceri, în orice manieră se întâmplă acest lucru, trebuie să avem o responsabilitate față de publicul care ne urmărește. Tocmai de aceea domeniul de influencer marketing și influencer în general devine tot mai mult reglementat. Probabil că dacă Dani Mocanu nu ar fi fost un personaj atât de cunoscut, acest videoclip nu ar fi devenit viral și nu ar fi pus o presiune pe societate.

De asemenea, este foarte interesant de urmărit evoluția acestui dosar pentru că la final de zi avem o suprapunere între ce înseamnă artă și dreptul de autor și eventual o instigare și/sau o discriminare. Subiectul o să ridice, în momentul în care va fi tranșat, destul de multe probleme mai ales cu privire la drepturile de autor și protecția oferită de acestea, alături de dreptul la liberă exprimare prin raportare la artă. Există destule romane de ficțiune care înfățișează povești despre proxenetism, prostituție, experimente psihologice, crime și alte asemenea. Dacă mergem pe firul aceste decizii, am putea ajunge la ideea că orice fel de asemenea scriere ar putea duce la o condamnare penală. Ceea ce nu este un lucru mărunt. Însă vom vedea cum se va la soluționa. Până atunci, trebuie să reținem că apelul la responsabilitate față de urmăritori există.

Fotografie creată de Kindel Media, de la Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *