CYBERBULLYING BULLYING GOES HIGH TECH 2

Hartuirea pe Facebook si alte retele de socializare. Ce remedii legale exista?

3 minute • Redactia • 06 martie 2017


Cyberbullyingul devine, pe zi ce trece, o problemă din ce în ce mai mare în România. În fiecare zi, mii de oameni trebuie să se confrunte cu postările, mesajele sau comentariile negative, abuzive, jignitoare și amenințătoare la adresa lor. Această situație a generat următoarea întrebare: Ce soluții legale am pentru a mă proteja de hartuirea pe internet? Prin acest articol, vom răspunde la această întrebare.

Abuzul pe retele de socializare.

Să presupunem că abuzul are loc pe o rețea de socializare, precum Facebook, Instagram, Twitter etc. Primul pas este notificarea site-ului respectiv, întrucât majoritatea retelelor de socializare oferă acum utilizatorilor posibilitatea de a raporta SPAMurile, comentariile abuzive sau hartuirea. Raportarea de mai multe ori sau de catre mai multe persoane a comportamentului abuziv al unei persoane pe internet poate genera inchiderea respectivului cont sau chiar interzicerea accesului respectivului IP pentru viitor.

Abuzul in afara retetelor de socializare.

În situația în care abuzul are loc pe un anumit site de pe internet, în afara unei rețele de socializare, ca de exemplu un articol defaimător pentru o persoana, primul pas este notificarea proprietarului respectivului site cu privire la ștergerea conținutului ofensator. Întrucât majoritatea siteurilor nu doresc să fie prinse în litigiul dintre cele două părți, pentru a evita procese sau alte consecințe juridice, de regula, acestea vor șterge materialul ofensator.

Sesizarea autorităților penale

Din păcate, însă, nu întotdeauna este posibilă rezolvarea problemei fără a apela la organele penale. Pot exista situații în care siteul nu intervine sau nu reușește să ia măsuri eficace pentru a stopa hartuirea ori useul recurge la infracțiuni de amenințare sau de șantaj care afectează libertatea și siguranța victimei, iar o simplă ștergere a conținutului nu este suficientă pentru protecția victimei.

În acest caz, remediul legal este depunerea unei plângeri penale pentru infracțiunile incidente, ca de exemplu amenințarea (art. 206 din Codul Penal), șantajul (art. 207 din Codul Penal) și/sau hărtuirea (art. 209 din Codul Penal).

Chemarea in judecată a agresorului

Dacă primele două soluții nu au funcționat, fie siteul nu a reușit să stopeze abuzul, fie s-a considerat ca fapta nu este infracțiune și s-a dispus clasarea dosarului, singura soluție rămasă este deschiderea unui litigiu civil.

Art. 72 din Codul Civil prevede că „(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnității sale. (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane fără consimțământul acesteia. ”

Art. 73 din Codul Civil prevede că „(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică sau să impiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.”

Primul pas este introducerea unei cereri de chemare în judecată împotriva părții adverse pe temeiul răspunderii civile delictuale, prin care să soliciți:

  • Eliminarea conținutului aferent întrucât vă afectează imaginea, onoarea și reputația, în temeiul art. 73 din Codul Civil.
  • Răspunderea civilă pentru prejudiciul cauzat, respectiv obținerea de daune materiale și morale.

Noul Cod Civil consacră, cu titlu de principiu, repararea integrală a prejudiciului. Astfel, vei putea solicita și obține, atât daune materiale, cât și daune morale, ca urmare a atingerilor aduse imaginii, reputației libertății și siguranței tale, pentru a compensa prejudiciul suferit  ca urmare a respectivei fapte ilicite.

5 răspunsuri

  1. Eu cred că trebuie oprită această hărtuire și intimidare pe platformele sociale de facebook , când copii sunt hărțuiți și intimidați și la școală de așa zișii colegi de clasă mai mare , când îi bat umilesc , batjocoresc , înjosesc , eu cred că acest bullying trebuie să înceteze odată pentru totdeauna , când copii noștrii o să fie marcați pe viață , și eu la rândul meu am fost umilit de fete și băieți de-alungul anilor pe facebook , dar le-am șters la toți și toate conversațiile , când nu mai am tangențe cu ei , și când nu mai am de-a face cu ei , nu mai îmi faceți mie rău pe facebook , restricționându-mi toate conturile mele de facebook , când postările de pe facebook sunt doar postări și nu au de-aface cu viața reală , la fel și comentariile , nu e o sămânță de adevăr în ele , când ne înjurăm unul pe altul în comentarii , că așa e pe facebook oameni buni , e plin de proști și proaste care se înjură dintr-un fleac și dintr-un căcat cum m-au înjurat pe mine multe fete și mulți băieți , crezând că o să mă pună la pământ sau să mă îngenuncheze cu jignirile lor!

  2. Eu cred că această hărțuire și intimidare trebuie să înceteze odată pentru totdeauna , când și eu am fost hărțuit și intimidat de fete și băieți de-alungul anilor care m-au jignit , de atâta timp și de atâta amar de vreme de când au crezut că pot să mă îngenuncheze cu jignirile lor , unele fete și unii băieți , dar le-am șters conversațiile și i-am blocat , când nu mai am de-aface cu niciuna sau niciunul dintre ei , eu știu că acuma câțiva ani pe facebook am făcut postări care incită la ură , dar postările mele nu au nici-o legătură cu ceea ce se întâmplă în viața reală , când nu hărțuiesc și nu intimidez pe nimeni , doamne ferește sunt doar postări și atât cum sunt și comentariile mele în care scriu cuvinte urâte , când sunt provocat de alții dar nu luați în calcul asta , doamne ferește eu înjur doar pe facebook , când sunt iritat și când sunt nervos , iar în viața reală sunt cu totul altă persoană , dar copii vostrii o să cadă pradă bullyingului , nu știu de ce îmi restricționați mie conturile de facebook!

  3. Bună seara am nevoie de ajutor cineva cu un cont fals mă șantajează cu un filmuleț cu mine dezbrăcat! Ce pot face in privința aceasta nu vreau să fiu făcut de râs! Îmi este jenă de familie mea

  4. Bună seara am o problema cineva din zona dumneavoastră sau are doar numărul de telefon din zona aceea mă șantajează cu un clip video cu mine dezbrăcat!Va rog frumos sa mă ajutați nu vreau să mă facă de râs!Nr de telefon este +2250140029602 , Emailul este ninapetauer5@gmail.com și cont de Facebook care este fals și după acesta mă sunat Beata Beti! Va rog frumos sa mă ajutați cumva!!

  5. Bună ziua
    Pentru că nu am găsit alt mod de a comunica cu rețeaua de socializare Fb. în această problemă îmi permit să le cer atenția aici!
    Pe această rețea sunt grupuri și oameni privați care înceară să salveze animale, gest ce ar trebui să fie mândria unei rețele de socializare!
    În ultima perioadă se fac blocări în masă la postările iubitorilor de amimale…blocări nejustificate suficient!
    Rugăm rețeaua să comunice clar la o blocare ce clauze a încălcat membrul rețelei!
    Faceți în așa fel să putem comunica cu dvs.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *