⬅ ÎNAPOI

Hartuirea pe Facebook si alte retele de socializare. Ce remedii legale exista?

hartuirea

Cyberbullyingul devine, pe zi ce trece, o problemă din ce în ce mai mare în România. În fiecare zi, mii de oameni trebuie să se confrunte cu postările, mesajele sau comentariile negative, abuzive, jignitoare și amenințătoare la adresa lor. Această situație a generat următoarea întrebare: Ce soluții legale am pentru a mă proteja de hartuirea pe internet? Prin acest articol, vom răspunde la această întrebare.

Abuzul pe retele de socializare.

Să presupunem că abuzul are loc pe o rețea de socializare, precum Facebook, Instagram, Twitter etc. Primul pas este notificarea site-ului respectiv, întrucât majoritatea retelelor de socializare oferă acum utilizatorilor posibilitatea de a raporta SPAMurile, comentariile abuzive sau hartuirea. Raportarea de mai multe ori sau de catre mai multe persoane a comportamentului abuziv al unei persoane pe internet poate genera inchiderea respectivului cont sau chiar interzicerea accesului respectivului IP pentru viitor.

Academie pe Legale Avocatoo

Abuzul in afara retetelor de socializare.

În situația în care abuzul are loc pe un anumit site de pe internet, în afara unei rețele de socializare, ca de exemplu un articol defaimător pentru o persoana, primul pas este notificarea proprietarului respectivului site cu privire la ștergerea conținutului ofensator. Întrucât majoritatea siteurilor nu doresc să fie prinse în litigiul dintre cele două părți, pentru a evita procese sau alte consecințe juridice, de regula, acestea vor șterge materialul ofensator.

Sesizarea autorităților penale

Din păcate, însă, nu întotdeauna este posibilă rezolvarea problemei fără a apela la organele penale. Pot exista situații în care siteul nu intervine sau nu reușește să ia măsuri eficace pentru a stopa hartuirea ori useul recurge la infracțiuni de amenințare sau de șantaj care afectează libertatea și siguranța victimei, iar o simplă ștergere a conținutului nu este suficientă pentru protecția victimei.

În acest caz, remediul legal este depunerea unei plângeri penale pentru infracțiunile incidente, ca de exemplu amenințarea (art. 206 din Codul Penal), șantajul (art. 207 din Codul Penal) și/sau hărtuirea (art. 209 din Codul Penal).

Dacă vrei să știi ce trebuie să conțină în mod obligatoriu o plângere penală, citește articolul nostru: https://www.avocatoo.ro/blog/plangerea-penala-60-de-secunde/

Chemarea in judecată a agresorului

Dacă primele două soluții nu au funcționat, fie siteul nu a reușit să stopeze abuzul, fie s-a considerat ca fapta nu este infracțiune și s-a dispus clasarea dosarului, singura soluție rămasă este deschiderea unui litigiu civil.

Art. 72 din Codul Civil prevede că „(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnității sale. (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane fără consimțământul acesteia. ”

Art. 73 din Codul Civil prevede că „(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică sau să impiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.”

Primul pas este introducerea unei cereri de chemare în judecată împotriva părții adverse pe temeiul răspunderii civile delictuale, prin care să soliciți:

  • Eliminarea conținutului aferent întrucât vă afectează imaginea, onoarea și reputația, în temeiul art. 73 din Codul Civil.
  • Răspunderea civilă pentru prejudiciul cauzat, respectiv obținerea de daune materiale și morale.

Noul Cod Civil consacră, cu titlu de principiu, repararea integrală a prejudiciului. Astfel, vei putea solicita și obține, atât daune materiale, cât și daune morale, ca urmare a atingerilor aduse imaginii, reputației libertății și siguranței tale, pentru a compensa prejudiciul suferit  ca urmare a respectivei fapte ilicite.

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.