INMATRICULARE IN UE

Înmatricularea mașinolir în Uniunea Europeană

12 minute • Bianca Vîlsănescu • 04 august 2018


Documente și formalități de înmatriculare auto
În general, în UE, aveți obligația să vă înmatriculați mașina în țara în care aveți reședința normală.
Nu există norme europene care să reglementeze înmatricularea autovehiculelor. Informațiile de mai jos reflectă realitatea din numeroase state membre.

Documente și formalități de înmatriculare auto
În general, în UE, aveți obligația să vă înmatriculați mașina în țara în care aveți reședința normală.
Pentru a vă înmatricula mașina aveți nevoie de o serie de documente.
Certificat de inspecție tehnică
În calitate de proprietar, aveți responsabilitatea de a vă menține mașina în stare bună de funcționare și de a vă prezenta la controlul tehnic după 4 ani de la prima înmatriculare și apoi o dată la 2 ani.
Dacă vă mutați în altă țară din UE și doriți să vă reînmatriculați mașina acolo, va trebui să le furnizați autorităților dovada că mașina a fost supusă unui control tehnic în țara în care ați avut reședința anterior.
Frecvența cu care se efectuează inspecția tehnică poate varia în mod semnificativ de la o țară la alta.
Certificatul de inspecție tehnică trebuie păstrat în mașină, într-un loc vizibil și trebuie să menționeze rezultatele inspecției, informațiile referitoare la identitatea mașinii și data următoarei inspecții. Validitatea certificatului de inspecție tehnică trebuie recunoscută chiar dacă se schimbă proprietarul mașinii.
-Certificat de înmatriculare
Când vă înmatriculați mașina în UE, autoritățile vă vor emite un certificat de înmatriculare. Acesta va avea una sau două părți, în funcție de normele din țara dumneavoastră. Certificatul de înmatriculare trebuie să fie recunoscut de alte țări din UE, atunci când călătoriți sau vă mutați acolo. Dacă este nevoie să vă reînmatriculați mașina în altă țară din UE, va trebui să predați certificatul original de înmatriculare autorităților competente din noua țară. Dacă certificatul are două părți, va trebui să le predați pe amândouă. Unele țări din UE pot solicita și alte documente înainte de a vă reînmatricula mașina. Verificați cerințele exacte din țara în care vă mutați.
Când călătoriți cu mașina sau când vă mutați în străinătate trebuie să aveți asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare. Partea I este suficientă, dacă documentul are două părți.
Dovada dreptului de proprietateDacă trebuie să dovediți că sunteți proprietarul mașinii, nu uitați că factura trebuie să indice clar codul de TVA al dealer-ului auto.
-Dovada achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA)Înainte de a vă înmatricula mașina, autoritățile naționale au dreptul să verifice dacă TVA-ul a fost achitat în mod corect. Normele referitoare la TVA diferă în funcție de vechimea mașinii (nouă sau de ocazie) și de vânzător (dealer sau persoană fizică).
În scopuri de TVA, prin mașină nouă se înțelege o mașină care are maximum 6 000 km la bord SAU care a fost pusă în circulație în urmă cu cel mult 6 luni. Aflați unde trebuie să plătiți TVA pentru o mașină cumpărată în altă țară din UE.
-Asigurarea RCA
Pentru a înmatricula o mașină, veți avea nevoie de dovada că dețineți o asigurare auto. Autoritățile ar trebui să recunoască valabilitatea polițelor emise de orice firmă de asigurări, atâta timp cât aceasta:
 *are sediul în țara în care locuiți sau are o filială acolo
 *este autorizată să furnizeze servicii în țara dumneavoastră, chiar dacă nu are un sediu pe teritoriul acesteia.
-Certificat de conformitate pentru mașinile noi
Acest certificat de conformitate este emis de producător și reprezintă dovada că autovehiculul respectă, din punct de vedere tehnic, standardele de mediu și de siguranță în vigoare. El poate exista în două formate, european (CE) sau național.
-Certificatul de conformitate CE
Certificatul de conformitate CE este valabil în toate țările din UE. Dacă mașina dumneavoastră are certificat de conformitate CE, autoritățile naționale nu au dreptul să vă solicite alte documente tehnice. Excepție: dacă autovehiculul a suferit modificări de la ieșirea din fabrică, autoritățile vă pot cere să-l omologați din nou.
Certificatul național de conformitate
Certificatul național de conformitate este valabil doar în țara emitentă. De obicei, acest tip de certificat se eliberează pentru autobuze, camioane, camionete, remorci, mașini personalizate din fabrică produse înainte de luna mai 2009 și mașini de epocă.
Dacă mașina este deja înmatriculată și vă mutați în altă țară din UE, autoritățile din noua țară vă vor solicita, cel mai probabil, și alte certificate sau verificări tehnice, înainte de a vă reînmatricula mașina.
Înmatricularea mașinii în altă țară din UE
Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, înmatricularea acesteia face obiectul unor condiții specifice, în funcție de durata șederii și de țara în care vă mutați.
Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 6 luni
Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, va trebui să o înmatriculați în termen de 6 luni de la data intrării în noua țară. De asemenea, va trebui să plătiți taxele aferente în noua țară, dacă aveți reședința normală acolo.
Excepție – regula celor 6 luni privind înmatricularea autovehiculelor nu se aplică în Danemarca.
Dacă vă mutați în altă țară din UE trebuie:
- să vă înmatriculați mașina
 -să vă schimbați plăcuțele de înmatriculare
 -să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
 -să plătiți taxa de înmatriculare și alte taxe de drum în noua țară.
Când plecați din țară trebuie:
 -să radiați mașina
 -să predați plăcuțele de înmatriculare
 -să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
 -să faceți cerere pentru rambursarea taxei de înmatriculare.
Dacă ați plătit deja taxe de înmatriculare în țara anterioară de reședință, este posibil să fiți în măsură să solicitați o rambursare acolo. Totuși, în funcție de țara în care vă mutați, se poate să vi se ceară să plătiți taxa de înmatriculare fără să o puteți recupera pe cea plătită în țara de origine.
Durata șederii este mai mică de 6 luni
Dacă vă mutați în altă țară din UE și rămâneți acolo pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți eventuale taxe de înmatriculare în țara respectivă. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara de reședință. Totuși, s-ar putea să trebuiască să plătiți taxe de drum. Acestea se percep pentru utilizarea mașinii în noua țară. Vă recomandăm să aveți întotdeauna la dumneavoastră certificatul de înmatriculare, actul de proprietate asupra mașinii, precum și dovada de reședință permanentă pentru a demonstra, în cazul unui control al poliției, în ce țară plătiți taxe.
Dacă nu v-ați înmatriculat mașina în noua țară, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați unui rezident din țara respectivă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri. Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu au reședința permanentă în noua țară.

Puncte de penalizare și amenzi
Puteți fi amendat dacă:
- trebuie să vă înmatriculați mașina, dar nu faceți acest lucru la timp
 -nu plătiți taxele aferente
 -conduceți cu o plăcuță de înmatriculare din altă țară din UE fără dovadă de reședință și certificat de inspecție tehnică.
Directiva UE privind scutirile de taxe pentru importurile temporare de mașini
  Directiva UE privind scutirea de taxe a proprietății persoanelor fizice

                                       Taxele auto în altă țară din UE
De îndată ce începeți să conduceți mașina pe drumurile naționale, trebuie să plătiți taxele auto relevante: fie doar taxele de drum, fie atât taxele de drum, cât și cele de înmatriculare. Fiecare țară din UE stabilește ce taxe trebuie să plătiți dacă folosiți periodic mașina pe teritoriul său.
În unele cazuri, cuantumul taxei de înmatriculare poate fi proporțional cu perioada în care folosiți mașina în noua țară. Este însă interzis să vi se perceapă o taxă mai mare decât cele plătite de locuitorii țării în cauză. În unele cazuri, atunci când vă mutați dintr-o țară în alta, ați putea avea dreptul la o scutire de la plata taxei de înmatriculare sau la o rambursare a taxei de înmatriculare. Contactați autoritățile naționale înainte de a vă muta în altă țară pentru a evita dubla impunere.

Excepții de la plata taxei de înmatriculare auto!!!
În majoritatea țărilor UE, studenții, lucrătorii transfrontalieri și persoanele cu reședință secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare. Ei vor trebui, totuși, să plătească taxe de drum.

Studenți
Dacă vă mutați în altă țară din UE pentru studii sau pentru desfășurarea unei activități pe durată limitată și definită, de exemplu o activitate de voluntariat, puteți conduce mașina înmatriculată în țara de origine fără a trebui să o înmatriculați în noua țară. Ca student, trebuie să fiți înscris la o instituție de învățământ din țara respectivă și să puteți prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, va trebui, totuși, să vă înmatriculați mașina în țara respectivă.

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniți anumite condiții sau formalități administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliției.
În Danemarca, Estonia, Germania și Suedia, studenții din afara acestor țări nu sunt scutiți de obligația de a-și înmatricula mașinile și de a plăti taxele aferente.

Caz real
Mathieu este cetățean francez, dar locuiește în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de 2 ani. Când mașina sa a fost avariată, Mathieu s-a prezentat la poliție pentru a solicita un proces-verbal destinat asiguratorului. Poliția a constatat că Mathieu locuia în Belgia de peste un an fără ca mașina să fie reînmatriculată, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă.
Mathieu a putut dovedi însă că este student internațional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scutește de plata taxelor de înmatriculare din Belgia.

Lucrători transfrontalieri
Ca lucrător transfrontalier, s-ar putea să fiți în situația de a conduce o mașină de serviciu înmatriculată doar într-una din cele două țări.
Dacă folosiți o mașină de serviciu înmatriculată în țara în care lucrați, o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Verificați condițiile care se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.
Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

În general, nu trebuie să vă înmatriculați mașina și să plătiți taxe de înmatriculare în țara în care aveți o reședință secundară sau o casă de vacanță. Dacă vă lăsați mașina permanent în țara în care se află casa de vacanță s-ar putea, totuși, să trebuiască să plătiți o taxă de înmatriculare, chiar dacă ați plătit deja una în țara de origine.
Ca persoană care deține o reședință secundară, nu trebuie să plătiți taxe de înmatriculare a mașinii dacă:
- locuiți în țara în care dețineți reședința secundară mai puțin de 6 luni pe an
 -aveți reședința normală în altă țară din UE și puteți dovedi acest lucru
 -folosiți mașina doar în scopuri personale
 -nu vindeți, închiriați sau împrumutați mașina rezidenților.
Bibliografie:
https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/taxes-abroad/index_ro.htm
https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/registration-abroad/index_ro.htm
https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/formalities/index_ro.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *