AL

Vine inteligența artificială și ne înlocuiește avocații?

5 minute • Sabina Rotaru • 06 aprilie 2018


Cu ajutorul inteligenței artificiale, smartphone-ul dumneavoastră poate acționa ca un GPS care reglează în timp real traseul recomandat, în funcție de modelele de trafic emergente. Prin adaptarea la schimbările din trafic, smartphone-ul poate redirecționa un șofer pe o rută mai rapidă.
Acum, imaginați-vă că aceste capacități de adaptare ar fi posibile în domeniul juridic. Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanță Altman Weil, firmele de avocatură încep să exploreze potențialul inteligenței artificiale. În timp ce doar 7,5% dintre firmele de avocatură utilizează în prezent inteligența artificială, aproape o treime dintre firmele de avocatură chestionate au început să exploreze oportunitățile de utilizare ale acesteia ca instrument juridic.
În domeniul juridic, atât avocații, cât și clienții pot beneficia de capacitățile disponibile ale inteligenței artificiale. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește utilizarea în numeroasele etape ale revizuirii contractului: crearea de contracte, analiza contractelor și demersurile precontractuale.
În epoca digitală, profesioniștii din domeniul juridic se ocupă de un volum tot mai mare de informații, fie că este vorba despre documente provenite din partea unui client, fie documente din propria cercetare. Inteligența artificială utilizează capacitățile sale de analiză a datelor pentru a organiza și structura o vastă rețea de informații. Ca atare, firmele de avocați o pot utiliza pentru a analiza rapid aceste informații, pentru a analiza datele care stau la baza acestora și pentru a identifica sistemul din aceste date. Mai specific, poate procesa această înțelegere structurată a datelor pentru a ajuta la revizuirea contractului.
Este de așteptat ca inteligența artificială să joace un rol tot mai important în crearea contractelor. Deși multe firme de avocatură se bazează pe șabloane pentru proiectele inițiale ale încheierii unui contract, nu există un singur șablon care să se potrivească fiecărei situații. Sistemele de inteligență artificială pot scana o bibliotecă de contracte a unei firme de avocatură și pot genera rapoarte de calcul tabelar care sortează și clasifică datele de bază din respectiva biblioteca de contracte.
De exemplu, poate organiza contracte după tip, sistemul monetar, limbă și locație. Specialiștii indică faptul că inteligența artificială poate utiliza datele compilate pentru a ajuta la elaborarea contractelor specializate, care pot fi mai bine adaptate la specificul tranzacției. Astfel, dacă un avocat are nevoie de un anumit tip de contract dintr-o anumită jurisdicție, un astfel de sistem poate contribui la construirea acestui contract individual prin identificarea și compilarea unor secțiuni și clauze importante care sunt necesare pentru acest contract. În plus, poate localiza erorile de redactare din proiectele contractuale, avertizând avocații, încă din stadiul incipient al procesului.
În domeniul revizuirii contractului, sistemele de inteligență artificială se pot angaja în identificarea problemelor juridice. Bazându-se pe datele conținute în biblioteca de contracte a unei firme de avocatură, sistemul poate să eticheteze clauze relevante dintr-un anumit contract și să analizeze corectitudinea și riscul, avertizând avocatul asupra potențialelor capcane care ar putea fi latente în cadrul contractului.
De exemplu, un avocat poate cunoaște o anumită clauză care conține un anumit risc pentru clienți – să spunem o clauză privind exonerarea răspunderii. Avocatul poate instrui aparatul pentru a identifica variațiile acestei clauze ca fiind cu “risc ridicat”. Atunci când un proiect de contract conține o clauză slabă de limitare a răspunderii, sistemul poate avertiza avocatul.
Inteligența artificială este, de asemenea, folosită pentru a ajuta părțile să adere la termenii contractuali. În aceast domeniu, sistemul poate acționa ca un gardian, recunoscând și “înțelegând” termenele și obligațiile din cadrul unui contract. Se poate folosi această înțelegere pentru a alerta părțile în anumite termene promulgate în cadrul unui contract pentru a se asigura că cerințele și obligațiile sunt îndeplinite în timp util.
De exemplu, inteligența artificială poate să scaneze conținutul unui contract și să notifice participanții la expirarea contractului, permițând părților să-și prelungească contractul.
Nu trebuie să ne îngrijorăm, inteligența artificială nu va elimina nevoia de avocați, dar va deveni un instrument indispensabil pentru avocați, iar beneficiile produselor sunt cele mai mari atunci când sunt utilizate împreună cu avocații. Sistemul “învață” prin experiență: cu fiecare intrare suplimentară a datelor și prin utilizări repetate, acesta devine “mai inteligent”. Deci, pentru a-și atinge întregul potențial, sistemul trebuie să fie învățat. Dacă computerul face o greșeală, este nevoie de un om pentru a arăta mașinii eroarea și a corecta calculul greșit.
Astfel, acest sistem nu este un concurent al unui profesionist în domeniul juridic, ci este un colaborator. Ajutând avocații să treacă prin cantități mari de date, acesta acordă avocaților posibilitatea de a oferi rezultate mai bune clienților – mai repede.

Ca atare, domeniul juridic vine să beneficieze de capacitățile inteligenței artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *