2017 08 29 PHOTO 00000225

Interviu cu Tudor Stanciu – avocat si co-fondator Digital2law, partenerul startup-urilor tech din Romania.

9 minute • Ana-Maria Udriște • 30 august 2017


Interviu  cu Tudor Stanciu – Independent Tech Lawyer. Fintech & Legaltech project builder. Startup advisor. Co-fondator Digital2law, partenerul startup-urilor tech din Romania.

Tudor Stanciu este avocat specializat în consultanța oferită antreprenorilor și companiilor care dezvoltă produse de tehnologie proprietară și inițiator de proiecte în Fintech & Legaltech. Având experiența colaborării cu startup-uri timp de aproape 2 ani, ocazional, își dedică timp unor sesiuni de mentorat cu startup-uri de tehnologie aflate la început de drum.

Și-a început activitatea în societăți de avocatură de business, unde a jonglat cu multe arii de specialitate ale dreptului. Când a început să acorde consultanță antreprenorilor din IT, și-a dat seama că, pentru a-i putea înțelege mai bine, trebuie să depășească calitatea de consultant. După câteva încercări de a pune pe picioare niște proiecte independente, în 2015, s-a alăturat echipei care gestionează proiectele TechHub Bucharest (cel mai mare spațiu de coworking dedicat start-up-urilor de tehnologie din România), How to Web (conferință de top din SE Europei despre inovație și startup-uri de tehnologie) și MVP Academy (program de accelerare dedicat antreprenorilor care construiesc produse tech la început de drum).

Începând cu iulie 2017, este co-fondator la Digital2Law, proiect pe care  îl descrie ca fiind partenerul de consultanță juridică al antreprenorilor, startup-urilor și companiilor care dezvoltă produse tech și tehnologie proprietară. În paralel, gestionează proiectele Fintech Camp (o rețea de comunități locale centrate în jurul fintech – finance & technology) și Bucharest Legal Hackers (capitolul local al organizației mondiale Legal Hackers, care își propune să rezolve problemele sistemelor juridice și judiciare utilizând tehnologia).

Stan Silvia: Mulțumesc că ai acceptat un interviu pentru cititorii Avocatoo! Cu siguranță ai o experiență profesională vastă acumulată până la momentul de față. Înainte de a discuta despre cariera actuală, am vrea să aflăm cum a început totul, deoarece dezvoltarea ta s-a fundamentat încă din facultate, atât prin studii, cât și prin voluntariat. În ce a constat voluntariatul și cum a influențat implicarea ta în activitățile de acest gen parcursul personal și profesional?

Tudor Stanciu: În timpul facultății, am fost membru al Asociației Europene a Studenților la Drept (ELSA), filiala București, unde am organizat concursuri de procese simulate, conferințe naționale și internaționale și am contribuit la organizarea unor școli de vară cu tematici diverse – de exemplu Energy Law. Una dintre consecințele pozitive ale implicării în proiecte separate de activitatea de zi cu zi este faptul că observi ce, cum și cât de multe poți face cu propria ta minte, cu propriile tale mâini și dispunând de cunoștințele acumulate până la acel moment. Recomand oricui are posibilitatea să pornească sau să contribuie în mod esențial la un proiect – oricât de mic ar fi impactul acestuia – să o facă. Poate fi o experiență foarte bună de autocunoaștere și de depășire a limitelor pe care crede fiecare că le are.

Una dintre consecințele pozitive ale implicării în proiecte separate de activitatea de zi cu zi este faptul că observi ce, cum și cât de multe poți face cu propria ta minte, cu propriile tale mâini și dispunând de cunoștințele acumulate până la acel moment.

Stan Silvia: Alături de voluntariat și învățatul temeinic din facultate, studenții știu că practica este la fel de importantă pentru a reuși la finalul celor patru ani. Încă din timpul studiilor, ai fost intern la câteva case de avocatură bine reputate. Cum au contribuit aceste experiențe și ce avantaje ai avut în urma acestora?

Tudor Stanciu: Am putut să realizez exact care ar fi avantajele și dezavantajele avocaturii de business practicată în modul tradițional. Experiența în mijlocul unor medii de lucru foarte competitive, dar și diferite ca mod de a aborda profesia de la o echipă de avocați la alta, m-a făcut să aflu, cel puțin, ce nu mă atrage să fac.

Experiența în mijlocul unor medii de lucru foarte competitive, dar și diferite ca mod de a aborda profesia de la o echipă de avocați la alta, m-a făcut să aflu, cel puțin, ce nu mă atrage să fac.

Stan Silvia: Pe lângă drept, știu că o altă pasiune de-a ta ar fi scrisul. În ce a constat experiența de blogging și cum s-a îmbinat cu dreptul?

Tudor Stanciu: Experiența de blogger / freelance writer a fost relativ limitată în timp, mai puțin de un an de zile. Nu aș spune că a avut o legătură directă cu dreptul. A fost una dintre încercările de a vedea în ce măsură o activitate pe care îmi făcea plăcere să o am – scrisul – poate deveni mai mult decât un hobby și îmi poate aduce și o sursă de venit sustenabilă. Nu am abandonat ideea, dar am descoperit că nu aș putea face acest lucru zi de zi.

Stan Silvia: Poți să ne povestești mai multe despre proiectele Picup și Hodeco, ce lecții ai învățat, având calitatea de co-fondator?

Tudor Stanciu: După ce am început să interacționez cu antreprenorii din IT în calitate de avocat, am încercat să experimentez în ce măsură aș putea iniția chiar eu un proiect cu componentă tehnică. Cel mai valoros lucru cu care am rămas a fost faptul că, dacă tu nu reușești să găsești rezolvarea unei probleme sau satisfacerea unei nevoi în ideea ta, nu vei reuși să implementezi acea idee până într-un punct care să aibă valoare adăugată pentru utilizatori. Am lucrat ulterior cu peste o sută de startup-uri în cadrul How to Web, MVP Academy și TechHub, care m-au ajutat să înțeleg toate mecanismele prin care poți găsi acea valoare adăugată în ideea ta. Am reușit să văd ce se întâmplă ”în spatele scenei” unei companii de tehnologie ce are nevoie de consultanță juridică.

Cel mai valoros lucru cu care am rămas a fost faptul că, dacă tu nu reușești să găsești rezolvarea unei probleme sau satisfacerea unei nevoi în ideea ta, nu vei reuși să implementezi acea idee până într-un punct care să aibă valoare adăugată pentru utilizatori.

Stan Silvia: În acest moment ai pus bazele unui nou proiect, Digital 2 law. Pe ce se bazează acesta și ce avantaje aduce companiilor care au nevoie de consultanță juridică ?

Tudor Stanciu: Digital2Law e concluzia de până acum a tuturor pozițiilor pe care le-am ocupat ori a proiectelor în care m-am implicat. Lucrăm exclusiv cu antreprenori, startup-uri și companii din domeniul tech, pentru că aici am observat că nevoia nu este acoperită corespunzător. Înțelegem care sunt nevoile clienților noștri pentru că am lucrat cu ei și din postura de consultanți de business. Astfel că atunci când le oferim o soluție juridică, avem în minte întreaga desfășurare a proceselor lor interne. Digital2Law e un proiect care introduce elemente noi de ambele părți, atât pentru clienți, cât și pentru avocații din rețeaua Digital2Law, diferit de ce înseamnă piața clasică de avocatură.

Andra Sava: Se tot vehiculează ideea că tehnologia va înlocui avocații. Ce părere ai cu privire la acest subiect?

Tudor Stanciu: Avocații Digital2Law folosesc tehnologia pentru procesele auxiliare, task-urile repetitive. Societățile de avocatură clasice au o deschidere limitată în a utiliza noi produse care apar pe piață cu scopul de a le facilita munca. Limitarea vine uneori, pe bună dreptate, și din această teamă generală că tehnologia ne va înlocui. Însă mediul juridic este unul unde creativitatea poate uneori juca un rol-cheie în alegerea soluțiilor celor mai potrivite pentru o speță și asta se va păstra pe mai departe.

Societățile de avocatură clasice au o deschidere limitată în a utiliza noi produse care apar pe piață cu scopul de a le facilita munca. Limitarea vine uneori, pe bună dreptate, și din această teamă generală că tehnologia ne va înlocui.

Andra Sava: Ce te-a determinat să alegi această carieră, să îi spunem, atipică? Care e destinația? Ce planuri și proiecte ai pe mai departe?

Tudor Stanciu: Momentan, implementez strategia pe care am construit proiectul Digital2Law. Suntem încă la început de drum și avem mai multe lucruri necunoscute decât cunoscute. Dar avantajul pe care îl avem vine tocmai din această flexibilitate dată de un nou început, coroborată cu expunerea constantă la mediul de lucru al companiilor de tehnologie. Sper ca, peste 2-3 ani de zile, să fim partenerul majorității startup-urilor și antreprenorilor tech din România și din regiune.

Andra Sava: Cum crezi că va arăta lumea juridică peste 10 ani în România din punct de vedere tehnologic?

Tudor Stanciu: În general, sper să avem disponibile produse care să faciliteze accesul la justiție și să simplifice interacțiunea persoanelor cu instanțele de judecată. În particular, pentru piața avocaturii / consultanței în general, tehnologia ar trebui să adreseze problemele cu care se confruntă mediul în prezent, din care enumăr: fragmentarea continuă a pieței și apariția din ce în ce mai multor firme de avocatură desprinse din casele tradiționale; adaptarea pieței la modul de lucru și mentalitatea pe care o caută noile generații de absolvenți de facultate; creșterea rolului și a ponderii micilor cabinete de avocatură, nișate pe o anumită practică / arie a dreptului.

Stan Silvia : Îți mulțumim pentru răspunsuri și pentru timpul acordat și, în final, te-am ruga să transmiți un mesaj către persoanele care își doresc o carieră similara cu a ta, dar nu au curajul necesar de a-și pune în valoare creativitatea și calitățile.

Tudor Stanciu: Mulțumesc și eu. Oricine e interesat să afle mai multe despe ce însemnă să fii avocat independent sau sa lucrezi cu Digital2Law, imi poate scrie la ts@digital2law.com.