Legea alaptarii in public 1

“Ori primești amendă, ori mă lași să-mi alăptez copilul în liniște!”

2 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 08 aprilie 2018


Dupa cum bine știți, mamele au libertatea de a-și alăpta copilul într-un spațiu public, nefiind interzis acest fapt. Pentru a veni în sprijinul acestora și pentu a ocroti dreptul copilului la hrană și a nu se realiza o discriminare, senatorii au inițiat o propunere legislativa prin care au stabilit amenzi pentru cei ce nu se conformează și instituie aceste interdicții.
Astfel, pentru persoanele fizice se poate acorda amenda contravențională ķntre 100 si 500 de lei, în timp ce pentru persoane juridice amenda este între 1000 si 2000 de lei.

Să fim mai preciși..

Forma pe care interdicția o poate lua este:

  • evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alaptează copilul de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil până în 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
De ce au ajuns senatorii la un astfel de proiect?
Pentru că mamelor (și nu de puține ori) li s-au interzis anumite beneficii tocmai din acest considerent – își alăptau copilul. Fiind vadit discriminatoriu, senatorii au preluat modelul promovat de alte state europene tocmai pentru a veni în ajutor. Alăptarea este un proces periodic ce nu se poate realiza doar acasă, fiind necesar, la un moment dat, și realizarea acestuia într-un spațiu public.
Chiar dacă acele încăperi de tip “mama și copil” ar fi o opțiune, totuși, nu poate fi obligată mama să alăpteze în această cameră.
Dacă vrei sa citești mai multe, ai aici un articol despre Riscurile la care se supun lucratoarele care alapteaza
Sau poți accesa aici cel mai vizualizat articol al nostru – Drepturile mamelor si gravidelor la locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *