62

#62

Fără categorie

13 minute • Ana-Maria Udriște • 01 aprilie 2022


Hello hello,

Dacă nu îți vine să crezi, mai sunt aproape 2 săptămâni până la vacanța de 1 decembrie. Exact asta voiam să spunem, că s-a dus și anul ăsta 🙂

Dar noi suntem tot aici, pe baricade, așa că ne poți recomanda prietenilor tăi pe butonul de mai jos.

Share

⚖️ juridic

 • Google a pierdut apelul față de amenda de 2,8 miliarde de dolari pe care compania a primit-o în 2017 pentru că și-a favorizat propriul serviciu de cumpărături. Tribunalul UE a menținut cea mai mare parte a hotărârii împotriva gigantului motoarelor de căutare, inclusiv suma amenzii. Cu toate acestea, instanța a respins un aspect al hotărârii din 2017, observând că autoritatea de reglementare antitrust din UE nu a furnizat suficiente dovezi că acțiunile Google au afectat concurența dintre alte motoare de căutare.
 • Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a dat în judecată Uber pentru că a perceput taxe pentru timpul de așteptare al călătorilor care au dizabilități fizice. Procesul DOJ, depus la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei, acuză Uber că a încălcat Legea Americanilor cu Dizabilități (ADA) – o acuzație pe care Uber o neagă.
 • Două persoane au murit într-un incendiu la un spital COVID-19 din Ploiești, România. Acesta este al patrulea incendiu mortal la o unitate de sănătate din România în ultimele 12 luni. Incendiile la unitățile de tratare a COVID-19 au loc adesea din cauza manipulării necorespunzătoare a oxigenului lichid foarte inflamabil.
 • Compania aerospațială americană Boeing și-a asumat responsabilitatea pentru prăbușirea din 2019 al avionului său 737 Max pilotat de Etiopia Airways. Boeing a ajuns la un acord cu familiile victimelor accidentului, asumându-și răspunderea pentru moartea acestora. Ca parte a acordului, familiile victimelor nu vor solicita daune punitive de la Boeing, dar acordul va permite în continuare despăgubiri familiilor.
 • Un consiliu școlar din Virginia a interzis șase cărți de ficțiune LGBTQIA destinate adulților tineri din cauza temerilor că conținutul lor este „explicit din punct de vedere sexual”. Doi membri ai consiliului au sugerat că cărțile ar trebui arse. Și noi mai spunem că în SUA avem democrație și libertate de exprimare?
 • Curtea Supremă a Marii Britanii a respins un proces prin care lui Google i-au fost solicitate daune de miliarde de lire sterline pentru presupusa urmărire ilegală a iPhone-urilor. Judecătorul a spus că reclamantul nu a demonstrat că daunele au fost cauzate de colectarea datelor, dar nu a închis ușa unor posibile procese colective în viitor.
 • Credeai că în România e discutabil cu Certificatul Verde? Austria a dat un lockdown pentru persoanele nevaccinate. Acestea vor putea ieși doar ca să se ducă la muncă, să cumpere alimente sau să se ducă la doctor.
 • Olanda impune un nou lockdown la nivel național pentru a ajuta la stoparea reapariției infecțiilor cu COVID-19. Țara a raportat vineri peste 16.000 de cazuri noi de COVID-19.

🕵️ interesante

 • Paul Rudd este cel mai Sexy Bărbat în viață. Păreri, opinii?
 • CE TARE: O nouă funcție din aplicația Google Arts & Culture folosește tehnologia AI pentru a găsi doi doppelgängers ai animalului tău de companie în opere de artă.
 • Toshiba a anunțat planurile de a se împărți în trei companii separate, care se vor concentra pe semiconductori, infrastructură și dispozitive. Vestea vine după ce General Electric a dezvăluit o strategie similară săptămâna aceasta de a se împărți în trei companii publice. Se numește optimizare fiscală.
 • Un Iphone modificat cu un port de tip USB-C a fost vândut pentru 86.000 dolari pe eBay.
 • Un proiect de lege introdus în Parlament în SUA ar impune platformelor de social media să furnizeze o versiune a aplicațiilor lor fără algoritmi care prioritizează și filtrează conținutul. „Filter Bubble Transparency Act” vine în momentul în care parlamentarii arată un interes crescut pentru a lua măsuri împotriva algoritmilor care promovează conținutul instigator la ură și dezbinare, în urma mărturiei denunțătorului Facebook Frances Haugen.
 • Arheologii descoperă un vechi inel de prevenire a mahmurelii.
 • Internetul, Jeep-urile, tampoanele, Super Glue și alte asemenea au fost inventate pentru (și de) armată.
 • Seul este primul oraș care intră în Metavers. Metaverse Seoul va fi un ecosistem de comunicare virtuală pentru Seul, care va include servicii economice, culturale, turistice, educaționale și civice. Oamenii vor putea să participe la evenimente, să cunoască oficialii orașului, să viziteze atracții turistice și multe altele în interiorul Metaverse Seoul. Acesta va fi implementat în trei etape de anul viitor. Seul a investit 3,9 miliarde KRW în proiect.
 • Airbnb a adăugat o nouă funcție numită ”Verifică Wifi”, care le permite oaspeților să testeze viteza conexiunii după rezervarea unui sejur.
 • Stii chestia aia în care te uiți la un ceas și pare că a doua limbă s-a oprit? Aceasta se numește iluzia ceasului oprit și iată cum funcționează.
 • Toți suntem life coach, dar este o industrie nereglementată.
 • Și prețurile de la fast-food se duc tot mai sus și nu dau semne să se oprească.
 • Autoritatea franceză de sănătate publică recomandă acum ca persoanele sub 30 de ani să primească vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 în loc de vaccinul Moderna. Recomandarea a fost emisă din cauza riscurilor documentate de miocardită în rândul tinerilor care au primit vaccinul Moderna.

🛒 e-commerce

 • Cum funcționează *dropshipping?*
 • NBC, gigantul media, fură startul campaniilor de Crăciun cu magazine virtuale.
 • Dacă la noi Black Friday este mai mult sau mai puțin un mare fâs, în China, de *Single’s Day* s-au rupt recordurile. JD a spus că a vândut iPhone-uri în valoare de aproximativ 15,64 milioane USD în primele două secunde ale evenimentului.
 • Facebook a lansat Shop in Grupuri, unde administratorii grupului pot crea și opera un magazin online. Administratorii primesc banii și îi pot cheltui oricum doresc.
 • Linktree a anunțat că utilizatorii săi pot lansa un magazin afișat de pe Shopify. Utilizatorii își pot sincroniza conturile Shopify și Linktree pentru a promova până la șase produse simultan. De asemenea, utilizatorii își pot sincroniza în direct colecțiile Shopify pentru a se asigura că orice modificări sunt actualizate automat. Această facilitate este gratuită.
 • Apple lansează Apple Business Essentials: gestionarea dispozitivelor, stocarea, reparații la fața locului și multe altele pentru un preț lunar. Apple Business Essentials este un nou produs de la Apple care combină gestionarea dispozitivelor, asistența telefonică 24/7 pentru IT și utilizatorii finali, asistența iCloud pentru afaceri și o opțiune pentru reparații la fața locului pentru unele companii. O versiune beta gratuită este acum disponibilă. Serviciul complet va fi lansat în primăvara lui 2022. Prețul serviciului va începe de la 2,99 USD pe lună per utilizator.
 • A fost Black Friday care a venit cu amenzi din partea ANPC împotriva magazinelor online și offline. Este prima acțiune de acest gen, sub denumirea ”Comandamentul Special de Black Friday”. Ceea ce a făcut ca pe Altex să fie reduceri și de 1%. Serios, 1%. Dacă plăteai și transport, mai bine te duceai direct în locație.
 • Facebook lansează Live Shopping pentru creatorii de conținut.

Nu știm cum a fost pentru tine Black Friday, dar noi la Academia pe Legale am avut orice așteptare spulberată. Mulțumim frumos pentru încredere și hai să facem lucruri frumoase împreună 🙂

Dacă vrei să zici despre afacerea, produsul, ideea ta către aproape 11k oameni care chiar deschid newsletterele, scrie-ne.

🤳 social media

 • Twitter și-a lansat serviciul de abonament Twitter Blue, care include știri fără reclame pe site-uri precum The Atlantic și Washington Post.
 • YouTube a anunțat că va ascunde numărul public de dislike-uri, într-un efort de a combate fenomenul de a da dislike ca gest pur și simplu, care afectează în mod disproporționat canalele mai mici. Butonul ”dislike” va rămâne, iar creatorii pot vedea în continuare valoarea în mod privat. Acest lucru contează foarte mult mai ales în momentul în care ai câte un val targetat de hate pe canalul tău și pur și simplu videourile respective nu mai sunt deloc urmărite de alte persoane.
 • Twitter își face divizie de crypto și vrea să vadă cum poate implementa plata în crypto către creatori.
 • Meta spune că intenționează să restrângă posibilitatea agențiilor de publicitate de a targeta utilizatorii pe baza unor subiecte „sensibile” precum sănătatea, rasa, politica, religia și orientarea sexuală. Compania a declarat că a luat decizia după ce a auzit îngrijorările experților că are ca rezultat „experiențe negative pentru oamenii din grupurile subreprezentate”.Un pic mai multe: schimbarea, programată să intre în vigoare pe 19 ianuarie, afectează agențiile de publicitate de pe Facebook, Instagram, Messenger și rețeaua de audiență a Meta care plasează reclame pe alte aplicații pentru smartphone-uri.
 • Se pare că Instagram oferă bonusuri mari, în unele cazuri de zeci de mii de dolari, creatorilor care postează videoclipuri pe Reels.
 • Dar tot Instagram te invită să iei o pauză. „Take a Break” le permite utilizatorilor să programeze alarme în aplicație care încurajează un timeout după 10, 20 și 30 de minute de utilizare continuă.
 • Douyin, omologul chinez al lui TikTok, a lansat recent pauze obligatorii de 5 secunde între videoclipuri pentru a reduce consumul de dependență.
 • Netflix testează un fel de TikTok pentru copii. Netflix testează un nou feed pe aplicația sa iOS, concepută pentru copii. Kids Clips va folosi o interfață similară cu TikTok și va afișa scurte clipuri din biblioteca Netflix de conținut pentru copii. Cantitatea de clipuri pe care utilizatorii le pot viziona este limitată la până la 20 de clipuri într-o singură ședință. Netflix consideră TikTok un concurent major, așa că noua caracteristică are ca scop probabil să fure timp departe de serviciu. Funcția este lansată săptămâna aceasta în SUA, Canada, Australia, Irlanda și America Latină vorbitoare de spaniolă.
 • Instagram lansează Text-to-Speech și filtre de voce pentru Reels. Ca să mai fie un pic de concurență cu TikTok.
 • Iar în paralel, Disney colaborează cu TikTok pentru Text-to-Speech cu voci oficiale de la Stitch, Chewbacca, Rocket Raccoon și altele.

📱 internet & tehnologie

 • CEO-ul Coinbase spune că piața de NFT-uri va crește boom în următoarea perioadă. Iar cu hainele digitale despre care vorbeam în newsletterul anterior, why not?
 • Niantic (cei care au făcut Pokemon) dă un boost platformei sale și intră în Metavers.
 • Apple va fi obligat să permită dezvoltatorilor de aplicații să se conecteze la site-uri web de plată alternative, permițând eventual companiilor de software să reducă taxa de 15% până la 30% pe care Apple o percepe pentru tranzacțiile digitale prin AppStore. Apple a încercat să prelungească acest proces cu încă 5 ani.
 • Universal Music Group a anunțat planurile de a crea primul supergrup NFT, Kingship, care este format din 4 maimuțe virtuale.
 • Spotify achiziționează o companie de cărți audio (audiobooks). Spotify a anunțat planuri de a achiziționa Findaway la un preț nedezvăluit. Findaway este o companie de distribuție și servicii de cărți audio. Compania îmbină autorii cu naratorii și le permite creatorilor să distribuie pe scară largă, făcându-l o platformă puternică pentru creatori. Achiziția va face din Spotify un vânzător de cărți și va deschide noi fluxuri de venituri și funcții pentru serviciul de streaming.
 • Apropo de audiobook-uri, nu uita că în România editura Nemira a lansat ECHO de ceva vreme.
 • Microsoft colaborează cu Meta pentru a integra Teams în WorkPlace-ul său asemănător cu cel al Facebook. Microsoft și Meta se unesc pentru a integra Microsoft Teams în Workplace by Meta. În curând, utilizatorii vor putea să vadă, să comenteze și să reacționeze la întâlniri în timp real, fără a fi nevoiți să comute între aplicații. Companiile au lucrat deja împreună pentru a integra alte aplicații Microsoft în Workplace. Microsoft Teams va ajunge pe Meta Portal în decembrie, iar noile funcții de transmisie în direct vor fi disponibile la începutul anului 2022. Pe asta chiar nu o bănuiam.
 • Vine Squid Game Partea 2Iar eu nu am văzut nici măcar prima parte.
 • Compania fintech Robinhood a suferit o breșă de date miercurea trecută, în care erau cuprinse informațiile personale a milioane de utilizatori. Într-o postare pe blog, compania a spus că o terță parte neautorizată a obținut acces la sistemul său, dar atacul a fost controlat. Potrivit investigației sale, în atac nu au fost incluse numere de securitate socială, numere de cont bancar sau informații despre card. De asemenea, compania a menționat că niciun utilizator nu a suferit pierderi financiare din cauza încălcării.
 • Serverul FBI a fost hackuit și s-au trimis peste 100.000 spam-uri.
 • Anumite dispozitive Echo pot detecta oamenii. Yey. Nay.

🛠️ utile

 • ManyChat te ajută să îți automatizezi foarte bine pagina de Instagram.
 • RedCircle este o platformă de podcasting pentru podcasteri și branduri totodată care ar putea fi o alternativă serioasă la cele clasice.
 • Cum pot brandurile să facă marketing mai personal? Ai aici un PDF și ne-am pus noi adresa acolo pentru tine, ca să nu mai fi și tu nevoit să suporți SPAM-ul.
 • Cele mai bune 100 de invenții ale anului 2021.
 • Un generator de citări pentru articole și alte lucrări științifice.
 • Cum să depășești burn-out fără să-ți arunci viața pe geam.

💕 recomandarea avocatoo


Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.