12

#12

Fără categorie

8 minute • Ana-Maria Udriște • 10 decembrie 2020


#e-commerce

 • Pornhub este anchetat de Visa și Mastercard pentru pornografie infantilă, violuri și abuzuri și exploatare sexuală asupra copiilor. Dacă ai un magazin online și vrei să implementezi plata cu cardul, trebuie să aderi la condițiile Visa și Mastercard. Iar Visa și Mastercard vor să știe în ce tranzacții se bagă. Pornhub zice că face toate eforturile ca utilizatorii să nu încarce conținut de acest gen și să aibă consimțământ, ei bine, mai scapă. Problema este și că aceste videouri pot fi descărcate, ceea ce înseamnă că și atunci când ștergi de pe platformă, el circulă. Mai ții minte când vorbeam de hărțuirea pe online?
 • La fel ca Instagram și Snapchat, Whatsapp își consolidează funcțiile de e-commerce pentru a capitaliza pe popularitatea crescută a cumpărăturilor online. Ultima adiție este Whatsapp Carts- un coș de cumpărături. Ea permite utilizatorilor să salveze produsele oferite comercianți direct în aplicație și să trimită comanda finală drept un singur mesaj. Se pare că încet, dar sigur și giganții din Silicon Valley se iau pe urma mega-aplicațiilor chinezești ca WeChat. Interesant va fi să vedem dacă autoritățile îi vor lăsa să continue pe acest drum.

Dacă ai ajuns până aici, dă click pe butonul de mai jos și trimite newsletterul unui amic, prieten, cunoștință, cum vrei să-i zici. 🙂

Share Newsletter pe legale

#GDPR & privacy

 • Autoritatea din Belgia a făcut un parteneriat cu ROTLD-ul lor (care se ocupă de gestionarea domeniilor .be, echivalentul .ro la noi) ca să poată suspenda acele site-uri care au legătură cu încălcari ale GDPR. Dacă intră cineva, îl redirecționează către site-ul autorității, iar dacă nu devii conform, ei bine, îți vor scoate site-ul la vânzare.
 • Verizon, una din cele mai mari companii de telecomunicații, internet și TV a lăsat la liber transcripturi întregi ale conversațiilor pe care le aveau clienții prin intermediul chatbotului de pe site. Când intrai și scriai acolo pe chat, vedeai și alte conversații ale oamenilor de dinaintea ta.

#social media

 • Instanțele din Germania au considerat că etichetarea (tag) produselor în postările de social media ale influencerilor care astfel trimit utilizatorul către furnizorul de produse, sunt considerate publicitate. În consecință, postările care conțin asemenea tag-uri trebuie etichetate ca publicitate, indiferent dacă influencerul a fost plătit pentru aceasta.
 • Tot pe creatori de conținut și influenceri, în Marea Britanie s-a înființat Sindicatul Creatorilor, care protejează interesele acestora și vor să ridice standardele industriei.
 • Te-ar interesa și articolul scris de mine pe MOCAPP despre influenceri, unde am trecut în revistă aspectele cele mai importante. 
 • După cum vă spuneam și în urmă cu câteva ediții, pariul Snapchat pentru viitor este AR-ul. Ei bine, tocmai a lansat un fond de 3.5 milioane de dolari prin care dorește să susțină creatorii de filtre AR. Pe lângă susținerea financiară, Snapchat va „conecta” creatorii cu branduri inovative pentru a-și valorifica munca. Benficiul? Tool-uri de eCommerce pe termen scurt și dezvoltarea unui nou mod de a interacționa cu lumea pe termen lung.
 • ANA (Association of National Advertisers) a pus pe picioare Comitetul consultativ de marketing pentru influenceri, format din specialiști în marketing care vor stabili definiții și orientări standardizate pentru măsurarea sectorului de influencer marketing la nivel de industrie.
 • Instagram testează afișarea unui ”timp rămas” la stories ca să testeze engagementul oamenilor și să îi facă să devină mai activi (sau captivi).

#utile

 • Cum cedezi drepturile de autor? Să știi că nu trebuie să cedezi toate drepturile. Când faci un design pentru un client, poți să spui că are dreptul să-l folosească doar în format print sau doar pe un website sau doar într-o broșură. Fiecare alt mod de utilizare trebuie să fie achitat separat. Așa că nu merge mereu pe ideea de ”take it or leave it”.
 • Contracte utile: pentru că știm cât de important este să ai afacerea protejată din prima, ai la îndemână două contracte de Consultanță: (a) cel în favoarea Prestatorului și (b) cel în favoarea Clientului. Ca să nu ai probleme în viitor.

#tehnologie

 • Uber tocmai renunță la planul de a crea mașini autonome și va investi în start-upul Aurora, susținut și de Amazon. Decizia vine după 2 ani de „agonie” pentru divizia de dezvoltare a sistemelor autonome, după ce în 2018 un prototip a ucis o femeia în SUA. Decizia este cel puțin neașteptată, având în vedere că Uber era de departe în stadiile de dezvoltare cele mai avansate, concurând chiar cu Google sau Tesla. Lecția care poate să fie trasă din decizia Uber este că mașinile autonome, deși o realitate aflată la „orizont”, ele mai au multe etape de parcurs până să devină mainstream. Cea mai importantă dintre ele este să ne convingă că sunt sigure. Și aici intervine treaba legislației: cum va defini aceasta „siguranța”?
 • Un nou episod din saga Big Tech vs autorități! FTC (Consiliul Concurenței din SUA) și procurorii generali din 46 de state au înaintat două procese antitrust împotriva Facebook. Procesele vizează achizițiile a Instagram și Whatsapp care, după spusele lor, au fost realizate în scopul stabilirii unui monopol pe piață. Cererile autorităților sunt de a transforma Instagram și Whatsapp în companii distincte.  Procesele sunt doar ultimele două dintr-o bătălie care devine din ce în ce mai acerbă peste tot în lume. Bătălie care se pare că va culmina cu impunerea în premieră de noi obligații companiilor de tehnologie în SUA și UE.
 • Japonia va folosi banii pentru a dezvolta aplicații de match-dating care folosesc AI pentru a încerca să sporească natalitatea. Nașterile au scăzut cu 5,8% în 2019, deoarece mai puțini oameni s-au căsătorit și mai mulți așteaptă să se căsătorească mai târziu în viață. Japonia se confruntă cu o criză demografică și are cea mai mare proporție de persoane în vârstă din lume. În prezent, aproximativ 29% din populația Japoniei are 65 de ani sau mai mult și se așteaptă ca acest procent să ajungă la 35% până în 2040. De aceea, factorii de decizie politică încearcă să încurajeze căsătoria și copiii ca o modalitate de a plăti costul bunăstării.

#interesante

 • Uniunea Europeană a decis implementarea unor proceduri care vor permite sancționarea persoanelor care au încălcat drepturile omului. Acestea vor putea fi utilizate pentru a restricționa dreptul persoanelor „cu antecedente” în zona drepturilor omului de a intra în UE, înghețat conturile și confisca averile, dar și a interzice instituțiilor financiare din UE să ofere fonduri persoanelor vizate. Procedura se va aplica în cazul genocidului, crimelor împotriva umanității, tortura, sclavia, uciderile extrajudiciale, etc. Dezavantajul? La fel ca majoritatea procedurilor europene, orice propunere de utilizare a procedurii va trebui să fie acceptată cu unanimitate. Și în contextul în care situația din Ungaria și Polonia evoluează într-o manieră din ce în ce mai iliberală, s-ar putea ca acestea să se opună utilizării procedurii, dacă aceasta ar contraveni intereselor lor directe.
 • ”Why” (de ce?) a devenit unul din cele mai căutate cuvinte pe Google în ultimul an. Asta reflectă și faptul că persoanele devin tot mai umane atunci când vor să caute ceva. Tocmai de aceea și căutarea vocală e tot mai folosită, iar aplicațiile vin ready-made pentru această tehnologie.
 • Argentina va taxa bogații cu un fel de taxă pentru COVID-19. Această taxă unică va afecta aproximativ 12.000 de persoane în topul veniturilor de 0,02%, a căror avere personală depășește 200 de milioane de pesos (2,4 milioane de dolari) și se așteaptă să genereze până la 3,7 miliarde de dolari.

#recomandarea avocatoo

 • Nu știu dacă te-au fascinat vreodată lustrele din lemn, dar astea de la WoodenLamp sunt chiar foarte faine. Nu știu ce să faci cu una mai exact, dar hey, arată BINE.
 • Dacă tot vine weekendul, ce zici să încerci niște beri artizanale? Că le găsești mai pe toate de pe la noi la Berero.
 • Luminițele din București. S-au aprins. Go for it 🙂