15

#15

Fără categorie

10 minute • Ana-Maria Udriște • 31 martie 2022


Hello!

Gata, săptămâna viitoare este ultima din anul ăsta și am scăpat. Începem o filă nouă. O să mai avem doar două ediții de newsletter, pentru că e mai important timpul petrecut alături de cei dragi în perioada asta.

Și ne-ai ajuta foarte mult dacă ai da share acestui newsletter către prietenii tăi (pe Facebook, Whatsapp, LinkedIn etc.). Ai butonul mai jos 🙂

Share

#interesante

Limited Viral Hook de la Oreo.

Ok, dacă nu știi ce înseamnă LVH, îți spunem noi: e ca atunci când ai ceva în ediție limitată și îi faci teasing mult, ca oamenii să dea năvală. Exact cum a fost fenomenul în România cu tenișii de la Lidl pe #opulență. În 2 zile au fost sold out și cu toții așteptam să apară. În fine. acum vorbim de Oreo, lansează de ceva vreme ”ediții misterioase” ale biscuiților. Ultima apariție au fost biscuiții de culoare somon scoși pentru Lady Gaga când a lansat albumul ”Chromatica”. Explicația e foarte simplă: oamenii au nevoie să fie mereu în priză. Așadar lansezi mereu ceva nou. Spre exemplu, cei de la MyProtein au avut de Crăciunul ăsta proteină ”cu aromă misterioasă”. Nu știai ce este până în momentul în care primeai coletul la ușă.

Lady Gaga themed OREO cookies share messages of kindness

Care e statutul ”cutiilor misterioase” pe la noi?

Dar, mergând mai departe la așa-numitele ”mistery box”, întrebarea care se pune: este legal un asemenea mecanism prin care să nu știi exact ce primești în cutie?

Spre exemplu, găsești inclusiv pe eMag, ”cutii misterioase” cadou pentru el sau pentru ea. Iar dacă te vei uita la review-uri, o să vezi că lumea nu este chiar mulțumită de ceea ce primește.

În România, publicitatea înșelătoare este interzisă. Un asemenea ”pachet” prin care nu știi ce primești și mai mult, valoarea produselor nu este apropiată de ceea ce ai plătit tu, poate fi încadrată în publicitate înșelătoare și poți face plângere la ANPC. Iar dacă ai cumpărat un asemenea produs online, poți să ieși din contract în 14 zile și să ceri vânzătorului să-ți returneze banii. Doar că asta implică mulți nervi și chestii administrative, de care nu știu cât chef ai.

Animalul național al Scoției este unicornul.

Uber lansează un serviciu de vouchere și recompense pentru clienți și angajați

În cadrul programului Uber for Business, Uber lansează un program prin care poți oferi angajaților tăi sau partenerilor anumite recompense, vouchere sau alte beneficii. Mai ales în aceste vremuri tulburi de pandemie, companiile au încercat să stimuleze angajații care lucrau de acasă. Iar cum în work from home este mai greu cu beneficiile clasice precum abonament la sală sau reduceri la jocuri de laser-tag, nu mai bine oferi angajaților, spre exemplu, pachete cu vin?

Momentan acest serviciu nu este disponibil și în România, dar cine știe ce ne rezervă viitorul.

Femeile din Polonia se duc în țări vecine pentru a avorta

Ceea ce este incredibil de greu, mai ales în vremuri de pandemie, când circulația persoanelor este foarte mult limitată.

Curtea constituțională a decis în octombrie că avortul este ilegal chiar și în cazurile în care au existat anomalii fetale severe. Aproximativ 1.000 de avorturi pe an – aproape toate procedurile legale de avort ale țării – sunt efectuate din acest motiv.

Încă nu se știe dacă regulile vor fi mai dure în următoarea perioadă, pentru că încă nu avem niște decizii finale, însă tot mai multe ONG-uri raportează că primesc tot mai multe apeluri de la femei care se află în postura de a avea anomalii fetale severe și caută o soluție.

#internet lung și lat

Google Maps va avea un concurent în persoana Amazon Location

AWS (Amazon Web Services) tocmai a lansat Amazon Location pentru developeri. Poate că te întrebi care e marea nebunie cu el și de ce ți-ar păsa? Hai să o luăm punctual:

  • Google Maps are monopol pe tot ce înseamnă servicii de localizare.
  • Dai search pe Google și vezi o locație? Super, te duce în maps. Waze e tot al lui Google. Vrei să pui un plugin pe site care să arate vizitatorilor locația? Ia ghici de unde vine. Google Maps. Uber se folosește de Google Maps ca să te ducă și să te aducă. La fel și multe alte servicii de ridesharing sau de coletărie.
  • Google Maps este peste 1 miliard de utilizatori activi.
  • Review-urile locațiilor se dau prin … Google Maps.
  • Uber a plătit din 2016 până în 2018 58 milioane de dolari pentru a folosi serviciile Google Maps, pentru că nu sunt gratis pentru developeri.

Cel mai probabil Amazon Location nu va fi din prima la fel de bun ca Google Maps, dar va fi mai ieftin. Iar dacă va fi mai ieftin, vom asista probabil la o migrație forțată în viitorul apropiat, care va împinge lumea către Amazon Location și astfel se vor îmbunătăți serviciile oferite.

Facebook are un manifest față de Apple

Și cumpără spațiu publicitar de o pagină din ”presa clasică” pentru a atrage un semnal de alarmă.

Pentru cei care nu știu, Apple vrea ca începând cu anul viitor să facă modificări la iOS 14, care obligă developerii de aplicații să ceară permisiunea de a culege date și de a urmări utilizatorii de pe aplicații mobile și site-uri web de pe un iPhone sau iPad. Bollocks.

Iar asta va pune niște bețe în roate diviziei de reclame a Facebook. Și, după cum știm, Facebook face mulți bani din reclame. Iar pentru că Facebook deține și Instagram, dă-ți seama de impact.

Netflix intră pe piața de podcast-uri

De fapt, Netflix implementează o funcție de audio only, ca utilizatorii să aibă posibilitatea să asculte doar audio anumit conținut.

Este de văzut dacă asta înseamnă că Netflix va ataca piața de podcasturi sau nu, dar cert este că e posibil ca o bună parte din conținut să fie adaptat și/sau gândit astfel încât să poată fi înțeles și dacă doar îl asculți.

#social media

Facebook începe să-și dezvolte propriile produse

De când cu acțiunile antitrust împotriva Facebook pentru că au achiziționat aplicații externe, Facebook începe să meargă pe ideea că mai bine dezvoltă intern aplicațiile.

Așadar, Facebook construiește un nou instrument inspirat din Cameo, numit „Super”, pentru a permite fanilor să plătească celebrități pentru live face time. Gândiți-vă: Live-uri și Q&A.

Tot Facebook începe să testeze o platformă de servicii

Facebook plănuiește în secret să lanseze o platformă de servicii, pe bază de geolocalizare, unde vei putea lasă comentarii și review-uri. Un fel de Google my Business. Momentan nu e disponibilă pentru toată lumea, dar abia așteptăm să vedem ce iese.

Twitter a fost amendat pentru că a făcut niște tweet-uri publice, când erau private

Twitter a fost amendat în Irlanda pentru un bug care a făcut publice tweet-urile private.

Irlanda a amendat compania cu 450.000 de euro pentru eșecul său de a raporta rapid încălcarea, care a fost rezultatul unui bug din aplicația Android.

Este pentru prima dată când o companie din SUA este sancționată în temeiul GDPR în UE.

FTC obligă Amazon, TikTok, Discord , Facebook, Reddit, Snap, Twitter, WhatsApp și YouTube să spună ce fac cu datele

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a emis ordine către nouă companii de social media și streaming video, cerându-le să furnizeze date cu privire la modul în care colectează, utilizează și prezintă informațiile personale, practicile lor de publicitate și de implicare a utilizatorilor și modul în care practicile lor afectează copiii și adolescenții.

Comisia caută informații cu privire la:

  • modul în care serviciile de streaming și social media colectează, utilizează, urmăresc, estimează sau obțin informații personale și demografice;
  • modul în care determină ce anunțuri și ce alt conținut sunt afișate consumatorilor;
  • dacă aplică algoritmi sau analize de date informațiilor personale;
  • modul în care măsoară, promovează și cercetează implicarea utilizatorilor; și
  • modul în care practicile lor afectează copiii și adolescenții.

Companiile au 45 de zile să răspundă. Vom vedea apoi ce alte decizii o să ia Comisia și cum va decurge investigația.

#utile

Și marketingul afiliat trebuie divulgat

Acum, probabil că ți-ai pus întrebarea dacă atunci când folosești instrumente de marketing afiliat, trebuie să divulgi această relație către cititorii tăi sau nu. Marketingul afiliat este acel canal de marketing prin care anumite persoane primesc un link sau un cod special, iar dacă se concretizează o vânzare, ei primesc un comision. Ei bine, da, și acest tip de marketing trebuie divulgat către cititori.

Cum faci asta?

  • dacă ai o postare pe blog, poți spune la începutul sau la finalul articolului că link-urile din acel articol sunt link-uri afiliate
  • unele module de site permit inclusiv să inserezi direct link-urile cu mențiunea „sponsored”, ca oamenii să-și dea seama imediat
  • dacă folosești link-uri pe Instagram/Facebook sau alte rețele de socializare, poți pune #afiliat

Work from home nu înseamnă că putem să spionăm angajații oricând și oricum

În plină pandemie, știm cu toții că a trebuit să muncim de acasă în foarte multe cazuri. Iar angajatorii au profitat de asta și au implementat sisteme de monitorizare a angajaților de la distanță:

  • keyloggere
  • aplicații care fac constant print screen
  • aplicații care deschid singurele camera de la laptop etc.

Multă lume a acceptat și încă acceptă toate astea de teama să nu își piardă locul de muncă sau … altele. Însă asta nu face nimic altceva decât să scoată la iveală problemele care există în mediul privat între angajatori și angajați, în special cu privire la gradul de încredere.

Microsoft 365 a lansat un patch anul trecut prin care le permitea managerilor să observe următoarele:

  • câte emailuri trimit angajații / oamenii din echipă
  • cât de mult stau pe documentele colaborative
  • cât de mult din conservații sunt în chat-uri interne și câte externe etc.

Interesant, nu?

Nu mai spun că există aplicații care monitorizează cât de repede tastezi sau cât de mult stai în call-uri etc.

Îți recomand să citești acest articol: Recomandări pentru munca la domiciliu a angajațilorAici vei găsi și un ghid foarte interesant în ceea ce privește domeniul de privacy, pe care îl poți lectura.

#recomandarea avocatoo

  • Ne lăudăm în continuare că am lansat kit-ul de Creativ pe Legale alături de Librăria de Design. Este singurul pachet de care ai nevoie dacă ești designer. Și acum are un preț special.
  • Dacă vrei biscuiți, sărățele sau checuri mai sănătoase, aruncă un ochi pe LaBiscuterie 🙂

Nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Să ai o săptămână cu cât mai puțină aglomerație și ne auzim înainte de Crăciun 🙂

Cu drag,

Ana și Bogdan