24

#24

Fără categorie

17 minute • Ana-Maria Udriște • 23 februarie 2021


Hello și bine te-am găsit la o nouă săptămână #pelegale. Am mutat newsletterul de pe luni pe marți ca să nu se mai piardă la tine în inbox, dar a rămas la fel.

Nu am fi ajuns aici fără ajutorul tău. Tocmai de aceea, te rugăm să dai share pe butonul de mai jos și să trimiți ediția #24 către prieteni, colegi, familie și să îl pui pe rețelele sociale. Își ia fix 5 secunde, iar noi mai punem o cărămidă. Mulțumim!

Share

⚖️juridic

  • Șoferii de Uber sunt oficial considerați drept „lucrători” de către Curtea Supremă a Marii Britanii. Într-o decizia istorică, instanța supremă a decis că datorită gradului de control pe care compania îl are asupra șoferilor, precum și datorită relației clare de subordonare, aceștia sunt „lucrători”, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul la unele beneficii, precum salariul minim sau concediu plătit. Chiar mai important este că instanța a decis că șoferii lucrează pentru Uber atâta timp cât sunt logați în aplicație, nu doar când conduc. Ce implicații are decizia?
    • În primul rând, afectează întreg modelul de business al companiei care va avea de acum mai multe obligații față de șoferi (inclusiv de a crea un fond de pensii). Cel mai probabil compania va crește prețurile pentru a suporta noile costuri, ceea ce ar putea afecta popularitatea ei printre utilizatori.
    • Mai important, decizia e un indicator puternic al direcției în care economia „gig” o va lua. Pentru că modelul după care multe dintre platforme funcționează, de la Bolt la Takeaway și Glovo, este similar cu cel al Uber, este foarte posibil ca o mulțime de procese similare să apară și să fie soluționate în aceeași manieră.
    • De asemenea, statele nu vor mai putea fi persuadate la fel de ușor să renunțe la încercarea de reglementare a serviciilor platformelor de acest gen. Anul trecut Uber și Lyft au reușit să facă suficiente presiuni pentru a scăpa de un proiect de lege din California care ar fi impus obligații similar față de șoferi. Acum o astfel de strategie ar fi puțin probabil să reușească.
    • Nu în ultimul rând, Uber ar putea trece pe un model de plată bazat pe ture, nu pe plata per cursă, având în vedere că decizia precizează că șoferii se află în timpul serviciului cât timp sunt logați. Ceea ce ar reduce din flexibilitate și ar putea să mulțumească chiar și șoferii. Mulți dintre aceștia folosesc Uber ca un mod convenabil de a câștiga în plus în timpul liber. Și gândește-te inclusiv în România câte persoane lucrează pentru altcineva pe un SRL sau PFA, cu ore de intrat, venit și dependență pură. Cum ar fi ca toate aceste persoane să fie recalificate în muncitori? Ei bine, cineva ar avea de plătit mult din urmă.
  • Uniunea Europeană a aprobat transferul de date cu caracter personal înspre UK, considerând că Regatul oferă un nivel de protecție „echivalent” cu cel al Uniunii. Cu toate astea, protocolul va fi revizuit la fiecare patru ani, iar dacă Marea Britanie se va îndepărta de la standardele impuse de UE, va pierde „drepturile” de transfer. De ce e importantă decizia? În primul rând pentru că transferul de date personale este vital pentru multe dintre industriile de servicii ale Marii Britanii, de la banking, la servicii de sănătate și tehnologie. Practic, dacă nu ar mai fi avut acces la datele europene, companiile localizate în UK nu ar mai fi putut oferi servicii celor de pe continent- de la facilitarea de investiții pe bursă, la servicii software sau consultanță. Dintr-o perspectivă mai largă, decizia este îmbucurătoare pentru că semnalează faptul că și după Brexit UE și UK pot conlucra și sunt determinate să aibă o relație mutual benefică.
  • În UK, freedom of speech se duce pe alt plan: putem să huiduim jucătorii de fotbal care îngenunchează la începutul meciului pentru un omagiu adus mișcării BLM (black lives matter)? Ei bine, e o discuție destul de aprinsă care a implicat și Uniunea Libertății de Exprimare, iar concluzia este că da, fanii și suporterii ar trebui să poată huidui jucătorii când fac acest gest.

Lansăm o seria ”Bani din #idei. Monetizează și protejează-ți creativitatea”. Spunem doar să ne urmărești pe canalul de YouTube ca să afli mai multe.

Nu rata seria

🕵️interesante

  • Nici firmele de avocatură nu sunt ferite de atacuri cibernetice. Firma Jones Day, una din cele mai mari firme de avocatură din lume, cu clienți inclusiv ca Donald Trump, a fost hackuită, iar o parte din dosarele ei au ajuns pe Dark Web.
  • Facebook taie accesul site-urilor de știri din Australia pe platformă. Care este problema? Ca răspuns la o lege propusă care obligă platformele de internet să plătească direct editorii de știri, Facebook a anunțat că utilizatorii australieni nu vor putea să partajeze (să dea share) sau să vadă linkuri de știri. Tocmai pentru că Facebook nu vrea să plătească editorii de știri. Google, deși la început afirmase același lucru, a ”căzut la pace” și a pus sistemul de Google Showcase prin care va plăti editorii de știri. Problema este că editorii de știri nu sunt plătiți atunci când platformele de rețele sociale partajează conținutul, deși aceste platforme se folosesc de conținut pentru a-l indexa, ca să ofere rezultate și informații mai de calitate, ceea ce lor le aduce o plus-valoare, dar editorilor de știri nu.
  • Google te va ajuta să plătești în avans taxele de parcare sau de drum. Compania a anunțat integrarea cu ParkMobile și Passport, ce îți va permite să plătești parcarea în anumite orașe sau chiar direct din Maps.
  • Parler este back in business. După ce a fost scos de peste tot, pentru că Apple și Google l-au scos de pe platformele, iar Amazon le-a tăiat accesul la server, Parler revine. Acum, Parler folosește servicii de găzduire de la o companie numită SkySilk. Parler a declarat că site-ul său este disponibil săptămâna aceasta numai pentru utilizatorii care aveau deja conturi. Asta este interesant pentru că Parler este prima platformă care nu mai stă după giganții din tehnologie ca să fie activ. Un fel de ”dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu!”.
  • Pe lângă nebunia cu dronele care există și care va lua tot mai mult avânt, să ne (re)aducem aminte de ceea ce înseamnă ”reclame în aer”. Nu, nu mă refer la dezastre în aer, ci la ”[aerial advertising], adică când ai reclame pe cer, fie că vorbim de bannere trase de un avion mai mic sau mai nou, de drone. De ce nu? 🙂
  • Sennheiser va face căști audio după modelare 3D după urechea omului împreună cu Formlabs.
  • Hackerii au încercat să contamineze apa din Florida cu ajutorul tehnologiei. Acum, știu că nu pare ceva palpabil, dar asta. Pentru că sunt multe ecosisteme legate la internet care pot fi controlate de la distanță. Am vorbit despre asta într-un podcast cu Tiberiu Anghel, unde spunea cum pot fi accesate dispozitivele medicale de la distanță. Tadam!
  • Cehia desfășoară simulări de atacuri cibernetice asupra companiilor din sectoare cheie pentru a îmbunătății apărarea cibernetică. Considerate a fi prima astfel de inițiativă din lume, exercițiul vine după ce atacurile cibernetice din partea Rusiei și a Chinei s-au înmulțit în ultimii ani și asupra țărilor vestice. De ce e important? În primul rând, decizia Cehiei este importantă pentru că semnalează o recunoaștere a faptului că atacurile venite din partea state rivale vor fi aproape în exclusivitate în mediul online și îndreptate spre industrii cheie. Dovadă o face și atacul din decembrie asupra companiei americane SolarWind care a create breșe de securitate chiar și agențiilor precum FBI și CIA. În al doilea rând, exercițiul indică începutul unei colaborări între armată și sectorul privat în scopul fortificării prezenței digitale a celui din urmă. Până acum, securitatea digitală era considerată o chestiune în principal de natură privată, statele doar impunând anumite standarde. Acum, se pare că ea capătă statutul de domeniu de siguranță națională, prin implicarea armatei în astfel de exerciții. Decizia nu ar trebui să ne mire, având în vedere că retorica fostei administrației SUA a fost de luni de zile una care să includă aplicațiile chineze (în special TikTok și WeChat) în categoria riscurilor de securitate națională.

🛒 e-commerce

  • Știi cumva că Google a vrut (și chiar a făcut) un magazin online care să fie un concurent cu TikTok, Instagram & co? Se numea Shoploop și poți citi aici o analiză de ce nu a avut succes. Adică de ce nu ai auzit de el.
  • PayPal a depășit MasterCard și vrea să creeze un ”super app”. PayPal intenționează să se concentreze pe plăți, cumpărături și servicii financiare (verificare, economii, investiții, cripto, recompense).
  • AppleBee lansează prin restaurantul său virtual, un meniu virtual de … aripioare de pui. Care vor fi servite în toate cele peste 1300 locații AppleBee care … nu există.Ce este un cloud kitchen?Hai să facem un exercițiu: dacă deschizi orice fel de aplicație prin care poți să comanzi de la multe restaurante pe care nu le găsești fizic. Adică ele există, fac mâncare și o livrează, dar nu au o locație fizică.Acestea sunt cloud kitchen-urile, adică bucătăriile virtuale, care nu au un loc de desfacere tradițional și funcționează prin intermediul unor aplicații de delivery (Glovo, Tazz, Foodpanda, Takeaway etc) sau își creează propriul lor brand virtual, cum a făcut AppleBee.
  • Shopify a anunțat că și-a dublat vânzările pentru al treilea trimestru consecutiv. Compania Canadiană aproape și-a triplat valoarea, ajungând la 180 de miliarde de dolari. Știrea nu ar trebui să ne mire având în vedere faptul că în ultimul an e-commerce-ul a ajuns la un maxim istoric și este încă pe un trend ascendent, dar și că Shopify și-a integrat serviciile cu cele mai mari platforme de social media- Instagram Facebook, și TikTok. Previziunile rămân optimiste și Shopify consideră că va crește și în 2021, deși într-un ritm mai lent.
  • eMAG face un hub pentru 1000 de firme în sistemul de fulfillment, lângă București.

Pentru că influencer marketingul capătă cote de piață tot mai mari, o variantă interesantă de luat în calcul este programele de ambasadori. Da, da, practic transformi urmăritorii sau clienții produselor sau serviciilor tale în ambasadori pentru brandul tău. Bineînțeles, cu alte costuri față de un influencer și pe alt tip de colaborare. Și, ai ghicit, ai nevoie de politici, documente și toate cele ca să fii acoperit pe toate planurile. Iar aici te ajutăm noi, doar trebuie să ne scrii.

🤳 social media

  • Instagram este folosit mai mult decât pentru poze: Justin Timberlake și-a cerut scuze față de Britney Spears și Janet Jackson. Noi am spus în ediția trecută că Facebook devine Instagram.
  • Substack vine inclusiv cu segmentare & co, cel mai probabil ca un răspuns la cei de la Revue, preluați de Twitter.
  • Youtube a anunțat oficial că va lansa Shorts în SUA în martie, ca răspuns pentru TikTok. Până acum era doar la nivel de testare pentru anumiți useri, acum e oficial.
  • Și tot Youtube anunță, printre alte instrumente pentru creatorii de conținut, posibilitatea de a cumpăra aplauze. No joke.
  • TikTok a fost acuzat de încălcarea regulilor GDPR de către Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). BEUC susține că TikTok încalcă mai multe drepturi ale consumatorilor din UE și nu protejează copiii de conținut neadecvat și publicitate ascunsă. Pe lângă reclamația sa privind dreptul consumatorilor, BEUC a notificat autoritățile cu privire la practicile TikTok despre care consideră că încalcă legile privind protecția datelor.
  • India cere Whatsapp (prin Facebook) să nu aplice standarde mai joase decât cele pentru UE.
  • Tot despre Facebook, compania își extinde acțiunile de combatere a dezinformării și în ceea ce privește schimbările climatice.
  • Magazinele de pe Facebook și Instagram primesc integrare cu Shopify. Inițial, acest lucru era valabil doar pentru Instagram. Între timp, și Facebook Markeplace intră în joc. Cum spuneam, 2021 este anul pentru social commerce.
  • LinkedIn dezvoltă tot mai mult partea de conținut pentru creatori și vine cu noi instrumente pentru aceștia.
  • Dacă ești nou pe TikTok și nu știi de unde să o apuci, cei de la Later au făcut un ghid de început care să-ți răspundă la toate întrebările și dilemele.
  • Apropo de social media și Facebook, știi că tot vorbeam despre Consiliul de Supraveghere al Facebook, acel corp independent menit să vadă exact ce și cum se întâmplă pe rețelele sociale. Ei bine, Facebook zice că dacă va avea succes, vrea să invite și alte rețele sociale să li se alăture. Acum problema este că în momentul acela vom mai putea vorbi de acele decizii care să se aplice fiecărei platforme în parte? Pentru că ar însemna că de când Consiliul menține decizia de a suspenda un cont, practic acesta va fi suspendat pe toate rețelele sociale care fac parte din acest organism consultativ. Is it ok?
  • Whatsapp are o nouă abordare acum cu politica de prelucrare a datelor și începe să pună un banner în cadrul aplicației unde îți explică punctual ce va modifica, pe înțelesul tău. Asta pentru că au mai amânat un pic politica și a ieșit un scandal, despre care am vorbit aici. În cazul în care nu vei accepta noile reguli, pentru o perioadă scurtă vei putea primi în continuare mesaje și apeluri, dar nu vei putea să le trimiți sau să suni. După 120 de zile, însă, contul îți va fi dezactivat.

📱 internet & tehnologie

  • Clearview AI a depus o cerere de brevet care descrie potențialele noi utilizări ale software-ului său de recunoaștere facială, cum ar fi refuzul intrării oamenilor în clădiri și identificarea persoanelor fără adăpost și a consumatorilor de droguri. Brevetul descrie, de asemenea, modul în care recunoașterea facială a lui Clearview s-ar putea potrivi pentru scopuri romantice pentru persoane pe baza profilurilor lor psihologice și faciale. În știrile conexe, autoritatea suedeză pentru protecția datelor a amendat poliția locală cu 300.000 de dolari pentru utilizarea ilegală a software-ului Clearview, care încalcă Codul lor penal.
  • Facebook a fost amendată cu aproape 8.5 milioane de euro în Italia pentru încălcarea GDPR. Asta pentru că autoritatea a considerat că în continuare Facebook nu are o politică clară privind comunicările comerciale și ads-urile pe care le arată utilizatorilor.
  • Problema cu GDPR și tracking se duce acum pe tărâmul de pixeli de tracking din e-mailuri. Pixelii spion, cunoscuți și sub numele de pixeli de urmărire sau semnalizatoare web (web beacons), sunt fișiere de imagine invizibile, minuscule – inclusiv .PNG și .GIF – care sunt inserate în corpul conținutului unui e-mail prin intermediul căruia poți să urmărești comportamentul destinatarului, pe ceea ce dă click, de câte ori deschide un e-mail etc.
  • Cum spuneam, nici nu a început bine cu 5G-ul, că deja trecem la 6G. Dacă săptămâna trecută vorbeam despre China, acum este rândul Apple să declare că a început să lucreze la dezvoltarea 6G.
  • Al doilea sistem de operare pe calculatoare la nivel mondial nu mai este macOS, ci … Chrome OS. Bineînțeles, Microsoft rămâne lider, dar este foarte interesant acest fenomen. Culmea este că în România nu am auzit atât de multe persoane care să fie cu Chrome OS. Pe nimeni de fapt. Dar probabil că nu sunt eu atât de populară.
  • Google a concediat co-liderul divizie de etică în dezvoltarea inteligenței artificiale la două luni după ce a concedia primul co-lider al diviziei. Decizia vine în urma unei investigații care a descoperit multiple încălcări ale regulilor interne și ale politicilor de securitate. Cu ambii lideri acum dați afară viitorul diviziei este incert.
  • În tot scandalul cu cercetătorii de AI dați afară, Google mai concediază un om.
  • Atacurile pot fi virtuale, inclusiv pe Zoom, mai ales dacă nu securizezi conexiunea și lași linkul la liber. Asta au pățit niște studenți pro BLM și LGBT de la Universitatea din Edinburgh. Problema interesantă este că oamenii cer ca aceste întâlniri online să fie cumva reglementate. Întrebarea pe care tu ți-o pui este dacă pe online asemenea remarci pot avea consecințe în viața reală și persoanele să răspundă pentru asta. Ei bine, da.
  • După casca AR de la Apple, Samsung anunță ochelarii în VR. Deși teoretic această tehnologie nu a luat avântul necesar, companiile tot investesc în ea. Vedem ce ne rezervă viitorul.

🛠️utile

  • Chrome are o nouă funcție de înregistrare video (screen recording) din browser, ca să nu te mai chinui să instalezi alte aplicații.
  • Humanz, o platformă bazată pe AI pentru campanii cu influenceri de toate nivelurile, anunță lansarea The Humanz Influencer Marketing Academy, un curs online gratuit conceput pentru a facilita colaborarea de succes dintre marketeri și influenceri.
  • Microsoft a lansat suita de Office pentru Ipad, concepute special pentru tablete. Nu e chiar o suită Office clasică, dar este exact ce trebuie pentru experiență.
  • Revolut schimbă taxele pentru retragere de numerar și încă niște aspecte. Ai primit notificare pe e-mail, dar dacă cumva ai ratat-o, o poți citi aici.
  • Uite 9 din cele mai faimoase campanii făcute cu influencerii până în prezent.

💕recomandarea avocatoo


Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan